Anpassningar till de nya lånekraven har börjat

Anpassningar till de nya lånekraven har börjat

25 juni, 2018 Av Annika Sandberg

Vi har tidigare skrivit om riksdagens beslut om högkostnadskrediter där riksdagen klubbade igenom nya krav för högkostnadskrediter som förelås träda i kraft den 1 september 2018. Redan nu börjar vi se ändringar i kreditgivarnas produktportföljer när de försöker anpassa sig till de nya reglerna.

Vad har ändrats sedan de nya besluten?

Den största faktorn som kommer ställa till det för kreditgivarna är räntetaket som innebär att man inte få ta ut en kreditränta som är mer än 40 procentenheter högre än dagens referensränta. I skrivande stund är referensräntan på -0.50% vilket innebär att alla kreditgivare får maximalt ta ut en kreditränta på 39.50%.

Listan uppdateras löpande...

Förflyttning mot kontokredit

Redan nu ser vi förändringar där snabblångivarna stänger ner sina högkostnadskrediter och istället börjar fokusera på kontokredit som inte har någon bestämd återbetalningstid. Räntorna kommer att variera bland kreditgivarna men vi räknar med att många kommer ta ut en ränta som ligger i närheten av räntetaket (39.50%). Detta gör att en kontokredit maximalt får ha en månadsränta på 3.3% mot dagens högsta på 18% som Vivus och ViaConto erbjuder sina kunder.

Vi kommer nu under sommaren och hösten se fler kreditgivare som är tvungna att anpassa sig till de nya reglerna. En del sajter kommer antagligen stängas ner helt och hållet och vi kommer se större förflyttning mot kontokredit medan ett fåtal kreditgivare kommer erbjuda traditionella snabblån.

Summering

Summering

Rubrik: Anpassningar till de nya lånekraven har börjat

Beskrivning: De nya lånekraven som riksdagen har röstat igenom börjar redan nu synas. Se vilka uppdateringar som har skett.

Författare: Annika Sandberg

Utgivare: MyStep

Publicerad: 2018-06-25

Uppdaterad: 2018-07-11