Tänk på det här innan du binder räntan på ditt bolån

Tänk på det här innan du binder räntan på ditt bolån

11 september, 2017 Av 0 kommentarer

Senaste prognoserna visar att bostadsmarknaden har börjat svalna av och att eventuella räntehöjningarna för bolån lurar runt hörnet. Experterna tipsar om att se över sin boendesituation, binda räntorna och förbereda sig inför en räntehöjning. Dock ska man ha koll på fallgroparna vid bunden ränta i samband med att man säljer sin bostad.

Riksbanken meddelade den 7:e september 2017 att man låter reporäntan vara oförändrad på minus 0,50 procent och att man först räknar med att höja räntan i mitten av 2018. Detta talar för att trenden med låga bolåneräntor kommer hålla i sig ett tag till. För den som vill gardera sig mot en höjning så är det dags att ta kontakt med din bank och börja förhandla. Just nu ser vi små skillnader i procentenheter mellan rörligt upp till 5års bunden ränta.

Ska jag binda räntan om vi planerar att sälja vår bostad?

Det är här man hittar den stora fallgropen med bundna räntor och något som många inte har någon vetskap om. Risken finns att du får betala din bank en ränteskillnadsersättning för att lösa upp lånet om du valt att binda lånet.

Ränteskillnadsersättningen motsvarar skillnaden mellan räntan på ditt bolån och jämförelseräntan (den aktuella räntan på statsobligationer med löptid som motsvarar den tid du har på bundna räntan). Det görs även ett tillägg på 1 procent på jämförelseräntan.

Vad innebär det i praktiken?

Säg att du har ett bolån på 2 miljoner med en ränta på 2 procent som är bundet fram till 2019. Om du skulle sälja din bostad idag skulle det innebära att du är skyldig banken ca 50 000 kr. Om du skulle ha lånet bundet till 2021 och en ränta på 2,30 procent så blir du skyldig ca 76 800 kr.

Detta baseras på de nya reglerna för ränteskillnadsersättning som började gälla 1 juli 2014. Har du bundit räntan innan detta gäller de gamla reglerna och kommer då bli ännu dyrare för dig att lösa lånet.

Fakta

Tuffare amorteringsregler

Finansinspektionen vill se hårdare amorteringsregler då man ser svenskarnas stigande skulder som ett allvarligt hot. Nya förslaget riskerar att slå hårt mot nya och yngre låntagare i storstadsområdena. Läs mer om de nya amorteringskraven

Svea Ekonomi

Låna till bostad och renovering

Ansök om bolån hos Svea Ekonomi. Du kan låna upp till 7 500 000 kr utan helkundskrav vilket gör att du kan behålla lån, lönekonto etc. hos din nuvarande bank.

Lånekoll

Låneförmedlare för bolån

Få hjälp att hitta bolån till låg ränta. Lånekoll hjälper dig med lånelöfte, nytt bolån, omförhandla och byta bank. Ansök idag och få en bolåneexpert som hjälper dig hela vägen. Lägsta räntan för bolån som erbjuds via Lånekolls partners är just nu 0.94 % (effektiv ränta 0.95 %).

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 6 maj, 2021