Binda räntan på bolån eller inte?

Binda räntan på bolån eller inte?

13 mars, 2017 Av 0 kommentarer

Nyligen uppmanade Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör, att svenskarna bör överväga att binda sina lån på grund av att de korta och långa räntorna kan stiga plötsligt och kraftigt. Men frågan är ska du verkligen binda räntan på ditt bolån under en längre tid? De flesta experterna är kritiska till att göra så och många förespråkar att man väljer 3 månaders rörlig ränta.

Räntorna är historiskt låga och det är mer som pekar på fortsatt låga räntor än att vi skulle få se en drastisk höjning. Man ska faktiskt tänka på att det har sällan lönat sig att binda räntan. Man har endast sett tillfällen några få månader under de senaste 15 åren enligt Annika Creutzer, Pengar24:s chefredaktör och privatekonomiska expert.

Om du vänder dig till din bankman/bank kommer du förmodligen få rådet att binda upp ditt lån under en längre tid. Anledningen är att banken kommer tjäna mer pengar på dig om du lånar pengar under en längre tid. Du kan inte heller göra några extraamorteringar än det som står i avtalet och skulle du sälja din bostad så kommer det kosta extra att lösa det bundna lånet.

Bankerna vill gärna binda oss. De vill veta vad de har för kunder om ett-tre år. Det är en fördel för bankmannen själv.

- Claes Hemberg, sparekonom på Avanza

Det enda skälet till att binda räntan är om din ekonomi inte klarar stora svängningar och att du vill av trygghetsskäl veta vad dina kostnader för 3-5 år framöver kommer vara. Det bästa tipset är dock att försöka pruta ner sin ränta istället och bli bättre på att förhandla med sin bank.

Svea Ekonomi

Låna till bostad och renovering

Ansök om bolån hos Svea Ekonomi. Du kan låna upp till 7 500 000 kr utan helkundskrav vilket gör att du kan behålla lån, lönekonto etc. hos din nuvarande bank.

Lånekoll

Låneförmedlare för bolån

Få hjälp att hitta bolån till låg ränta. Lånekoll hjälper dig med lånelöfte, nytt bolån, omförhandla och byta bank. Ansök idag och få en bolåneexpert som hjälper dig hela vägen. Lägsta räntan för bolån som erbjuds via Lånekolls partners är just nu 0.94 % (effektiv ränta 0.95 %).

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 5 maj, 2021