Nu när vi trätt in i 2019 bör du ha koll på vad som kommer att påverka din privatekonomi. Vi får bland annat en sänkning av statlig inkomstskatt men också en högre kommunal- och landstingsskatt för flera invånare runt om i Sverige. Nya regler och lagar infördes och började gälla den 1 januari 2019. Här är sakerna du bör ha koll på inför 2019.
Du får lite mer i plånboken tack vare M ock KD:s jobbskatteavdrag som började gälla i januari. Som mest blir det en skattesänkning för löntagarna på knappt 210 kr/mån.
Jobbskatteavdrag är en skattelättnad för personer med inkomst från tjänst/näringsverksamhet. Denna höjs för dig som vid årsskiftet ännu inte fyllt 65 år och har en arbetsinkomst som överstiger 0,91 gånger prisbasbelopp vilket är 42 315 kr.
För dig som inte fyllt 65 år höjer man nu brytpunkten för att behöva betala statlig inkomstskatt. Innan låg gränsen på 490 700 kr som nu höjs till 504 400 kr vilket motsvarar en månadsinkomst på ca 42 2000 kr.
Den del av inkomsten som överstiger brytpunkten beskattas med 20 % statlig skatt upp till övre skiktgräns (689 300 kr). Inkomst som överstiger övre skiktgränsen beskattas med 25 % statlig skatt.
Från 1 januari försvinner den gamla tv-licensen (2400 kr/år per hushåll) och ersätts av en ny public service avgift som tas ut via skattesedeln. Den nya regeln gäller för alla, även om man har tv/radio eller ej, som är över 18 år och betalar skatt i Sverige.
Pensionärer och ensamhushåll tillhör vinnarna medans förlorarna är hushåll med mer än 2 vuxna.
Beskattningsbar förvärvsinkomst | Avgift |
---|---|
Lägre än 134 724 kronor | 1 % av inkomsten |
Högre än 134 724 kronor | 1347 kr/år |
Från 1 januari justeras åldersgränsen till 23 år för avgiftsfri tandvård. Man har under den senaste mandatperioden successivt utökat avgiftsfria tandvården från 19 till 22 år och nu höjer man den ytterligare. Man har också beslutat att höja åldersgränsen till 24 år för att kunna ta del av det förhöjda allmänna tandvårdsbidraget.
Tidigare karensdagen, när man blev sjuk, försvinner och ersätts med ett karensavdrag vilket motsvarar 20 % av den genomsnittliga veckoersättningen av sjuklönen. Vinnarna blir de som jobbar oregelbundna arbetstider och arbetspass. Nu blir avdraget mer i proportion till vad du faktiskt tjänar per vecka.
Den genomsnittliga pensionen kommer att höjas mellan 170 kr och 740 kr per månad efter skatt under 2019. Flera faktorer påverkar över hur mycket mer i plånboken du får och man beräknar att störst höjning blir för tredjedelen med högst pensioner. Enligt gemensamma budgetreservationen sänks skatten med 5,2 miljarder årligen.
Faktorer som påverkar höjningen av pension är att följsamhetsindexet som styr inkomst- och tilläggspension höjs med 1.4 %. Även prisbasbeloppet som påverkar garantipensionen och tjänstepension höjs med 2.2 %.
Enligt en kartläggning av Skattebetalarnas förening kommer invånarna i 58 kommuner runt om i Sverige få höjd kommunalskatt. Störst höjning blir det för invånarna i Mullsjö och Vetlanda, följt av Staffanstorp och Jönköping. För 226 kommuner blir kommunalskatten oförändrad och för 7 kommuner (Österåker, Orust, Lidingö, Stockholm, Upplands Väsby, Ljusnarsberg och Gislaved) sänker man kommunalskatten.
Landstingsskatten kommer även att höjas och drivs upp av tre landsting; Region Jönköping, Region Skåne och Region Blekinge. Bor du då i Mullsjö, Vetlanda, Staffanstorp, Jönköping eller Ängelholm innebär det att du får dubbla höjningar i skatt.
Under 2018 har elpriserna skjutit i höjden. Det genomsnittliga elpriset landade på 45 öre/kWh vilket motsvarade en ökning på nästan 60 % från tidigare år. Nu har Konsumenternas energimarknadsbyrå gjort en prognos för 2019 och man bedömer att priset kommer stiga ytterligare något.
Elpriset är en färskvara och styrs mycket av hur mild vintern är. Underskott av vatten ser också ut att fortsätta in i 2019 vilket kommer göra att elpriserna fortsätter ligga på en hög nivå. Enligt Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå, så blir elräkningen för en vanlig villaägare 3000 - 4000 kr högre denna vintern jämfört med förra.
Kommentera artikeln