Så mycket dyrare blir utlandssemestern

Så mycket dyrare blir utlandssemestern

18 maj, 2017 Av 0 kommentarer

Om du har tänkt att åka utomlands i sommar då får du räkna med en dyrare sommarsemester i år. Svenska kronan har blivit svagare trots en hög tillväxt och fallande arbetslöshet. Enligt många beror fallet på riksbankens politik med låga räntor vilket försvagar kronan. De låga räntorna gör att det blir mindre attraktivt för utländska placerare att investera i Sverige p.g.a. den låga avkastningen.

Svenska kronan har blivit svag

Jämfört med förra sommaren så har svenska kronan försvagats rejält mot nästan alla populära semesterländer. Det kommer svida mest i plånboken för de som har planerat att åka till Ryssland, Island, Brasilien eller Sydafrika. Ryska rubeln har gått upp hela 28 % tätt följd av isländska kronan på 26 %.

Vilka är vinnarna då? De som planerat att spendera sin semester i Storbritannien eller Turkiet kommer få mer pengar över i sin plånbok. Anledningen är i stort sett p.g.a. den politiska oron i Turkiet och att Storbritannien kommer göra en Brexit.

Här blir det billigare

Land Valuta Förändring
Turkiet TRY -13 %
Storbritannien GBP -3 %

Här blir det dyrare

Land Valuta Förändring
Ryssland RUB +28 %
Island ISK +26 %
Brasilien BRL +24 %
Sydafrika ZAR +20 %
Indien INR +14 %
USA USD +10 %
Thailand THB +10 %

*Källa: Forex Bank - jämförelse av data mellan 2016-05-04 och 2017-05-03.

Europeiska ERV

Teckna reseförsäkring till lågt pris

Om du inte har någon reseförsäkring idag kan Europeiska ERV hjälpa dig med en försäkring för de flesta typer av resor, allt från en kortare weekendresa till utlandsstudier. Tänk på att kolla din hemförsäkring, om reseskydd ingår, innan du tecknar en ny reseförsäkring så du inte betalar för något i onödan.

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 5 maj, 2021