Enkla sätter press på storbankerna

Enkla sätter press på storbankerna

20 mars, 2018 Av 0 kommentarer

Fintechstartupen Enkla, ägaren bakom jämförelsetjänsten Lånbyte, lanserade i veckan ett nytt bolåneerbjudande som kommer utmana och sätta press på storbankerna. Man kommer nu kunna erbjuda marknadens lägsta bolåneränta med en ränta på 0.95 % bundet på 3 år. Enligt Alexander Widegren, vd på Enkla, så är intresset enormt och man har redan fått intresseanmälan från tusentals kunder.

Erbjudandet gäller för dig som har ett befintligt bolån under 5 miljoner kronor och en belåningsgrad på max 85 %. Enligt bankanalytiker så är låneerbjudandet 60 punkter lägre än storbankernas tremånadersräntor.

Enklas målsättning

Enkla har satt upp som mål att låna upp till 100 miljarder kronor under en 18 månaders period genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Detta skulle innebära att man når 3 % av den svenska bolånemarknaden. Analytiker tvivlar dock att man når upp till denna målsättningen men räknar med att volymerna kan få en betydande effekt och ligga till grund för ett bolånekrig under 2018.

Finansinspektionen kritisk till tjänsten

Eftersom Enkla är ett bostadskreditinstitut och inte en bank så omfattas man inte av de nya amorteringskrav som Finansinspektionen har satt upp. Kryphålet gör att nya kunder som flyttar över sitt bolån till Enkla per automatik inte behöver amortera på sitt bolån.

FI anser att det är problematiskt att man erbjuder denna typen av tjänst och därför pågår det ett arbete att täppa till kryphålet. Enligt FI så är ambitionen att även bostadskreditinstitut ska omfattas av de nya amorteringskraven.

Tjänsten kan försenas på grund av Finansinspektionen

Finansinspektionen har nyligen gått ut och sagt att det är osäkert att Enkla har tillstånd att bedriva sin verksamhet i form av finansiering via obligationer. Lanseringen kan försenas enligt Alexander Wikander och man kan tvingas att söka andra tillstånd för att kunna påbörja sin verksamhet.

Svea Ekonomi

Låna till bostad och renovering

Ansök om bolån hos Svea Ekonomi. Du kan låna upp till 7 500 000 kr utan helkundskrav vilket gör att du kan behålla lån, lönekonto etc. hos din nuvarande bank.

Lånekoll

Låneförmedlare för bolån

Få hjälp att hitta bolån till låg ränta. Lånekoll hjälper dig med lånelöfte, nytt bolån, omförhandla och byta bank. Ansök idag och få en bolåneexpert som hjälper dig hela vägen. Lägsta räntan för bolån som erbjuds via Lånekolls partners är just nu 0.94 % (effektiv ränta 0.95 %).

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 5 maj, 2021