Guide: Ränteavdrag på lån - så funkar det

Guide: Ränteavdrag på lån - så funkar det

12 februari, 2019 Av Annika Sandberg

Du får göra avdrag för de räntor (skattereduktion) som du betalar under det aktuella inkomståret. Detta kan vara räntekostnader som du betalat för dina privatlån, bolån, kreditkort och snabblån. Ofta brukar banker och kreditinstitut lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket och dina ränteavdrag kommer redan vara förtryckta i din inkomstdeklaration när det är dags att deklarera. Vi har samlat ihop en guide så du får full koll på vad som är avdragsgillt och hur mycket du kommer att få tillbaka på skatten.

Hur mycket får jag tillbaka?

Du får göra ränteavdrag mot skatteinbetalningar med 30% upp till 100 000 kr. När räntekostnaden överstiger 100 000 kr får du göra avdrag på 21% på det överskjutande beloppet.

Exempel: Du har räntekostnader på 120 000 kr under ett inkomstår. Du får göra ett ränteavdrag på 30% av det belopp som uppgår till 100 000 kr (30 000 kr) och 21% på resterande 20 000 kr (4200 kr). Totalt har du rätt till 34 200 kr i skatteåterbäring.

Hur gör jag om avdraget inte är förtryckt i deklarationen?

Om du ska begära avdrag på uppgifter som inte är förtryckta i deklarationen måste du lämna uppgifter om långivarens namn t.ex. under övriga upplysningar. Om långivaren skulle vara en privatperson ska man lämna uppgifter om dennes personnummer eller adress. Eventuella ändringar vid avdrag för ränteutgifter ska fyllas i punkt 8.1 på din inkomstdeklaration.

Vad gäller för bolån?

Ofta brukar det vara bolån som man förknippar ränteavdrag med och det är ofta här som de största ränteavdragen görs. Om man är ett par som bor tillsammans kan man göra en fördelning mellan varandra och meddelar man inte Skatteverket kommer fördelningen delas jämnt sinsemellan.

Det är här som många missar chansen att tjäna några extra tusenlappar. Genom att stryka över de förifyllda uppgifterna i deklarationen och ändra fördelningen till att lägga en större del på den part som tjänar mest eller har ett mindre underskott så kan man få mer pengar tillbaka på skatteåterbäringen. Ni väljer själva hur fördelningen ska se ut och det är även möjligt att fördela räntan 100%/0% mellan varandra om man så skulle önska.

Omfördela ränteavdragen mellan varandra om någon av er inte kan göra fullt avdrag t.ex. vid låg inkomst på grund av studier. Det är också fördelaktigt att fördela ränteavdraget om någon av parterna har ett mindre underskott av kapital än den andra. Tänk på att a-kassa och föräldrarpenning räknas som inkomst.

Vid omfördelning ska de nya uppgifterna fyllas i på punkt 8.1 på deklarationen. Ni kan också använda e-tjänsten för automatisk uträkning. Här kan ni testa och se vilken omfördelning som ger det bästa ekonomiska utfallet för er båda två.

Ränteavdrag på bolån via jämkning

Vill man inte vänta på skatteåterbäringen kan man jämka sitt bolån dvs. att man betalar in mindre skatt varje månad. Detta görs genom att skicka in en blankett till Skatteverket där du fyller i din lön och hur mycket du betalar i ränta på ditt bolån. Efter ett beslut tagits ska detta ges till din arbetsgivare som i sin tur gör en omfördelning där du får ut mer pengar av din lön och en mindre del går till Skatteverket.

Tänk på att från och med inkomståret 2019 så måste man ansöka om ny jämkning inför varje år.

När gäller inte ränteavdrag?

Du får inte dra av avgifter som kan ha uppstått i samband med lånet t.ex. uppläggningsavgift, aviavgifter etc. utan det är bara räntan (räntekostnader) som är avdragsgill. Du får heller inte göra avdrag på ditt CSN-lån då räntan redan från början är lägre för att kompensera för ränteavdraget. Du kan dock få dra av räntan som kan uppstå vid återkrav dvs. om CSN skulle kräva tillbaka studiestöd som du har redan fått utbetalt.

Vad säger Skatteverket?

Krav för avdrag:

  • Räntan avser en egen skuld och att den är betald

Avdrag medges för:

  • Ränta som betalats under året
  • Har ränta betalats i förskott, medges inte avdrag för den del av räntan som avser tiden efter den 31 januari året efter inkomståret

Inget avdrag medges för:

  • Ränta som har lagts till skulden
  • Ränta på studielån via CSN
Källa: Skatteverket - Avdragslexikon för privatpersoner

Summering

Summering

Rubrik: Guide: Ränteavdrag på lån - så funkar det

Beskrivning: Läs vår guide om vad som gäller för ränteavdrag på lån och hur man går tillväga när man deklarerar.

Författare: Annika Sandberg

Utgivare: Mystep.se

Publicerad: 2019-02-12