Hur mycket får jag låna?

Hur mycket får jag låna?

26 juni, 2017 Av 0 kommentarer

Hur mycket du komma kunna låna beror vilken typ av lån du ansöker om samt din kreditvärdighet om banken bedömer att du kan betala tillbaka hela låneskulden inom återbetalningstiden.

Små lån upp till 40 000 kr är relativt lätta att få beviljat idag. Även om du har ett dåligt kreditbetyg så finns det kreditgivare som erbjuder snabblån och kontokredit - dock med högre ränta än ett vanligt privatlån. Kraven som ställs på dig som låntagare brukar vara rätt generösa och så länge du är över 18 år gammal, har en fast inkomst från tjänst och bosatt i Sverige så har du en god chans att få ett mindre lån.

Lånebelopp beroende på lånetyp

Lånebelopp skiljer sig mycket beroende på vilken typ av lån och vilken kreditgivare du vänder dig till. Här kan se snabbt och enkelt se maxbeloppen över hur mycket du kan låna av de kreditgivare som vi har listade på vår webbsida.

  • Snabblån: 50.000 kr
  • Kontokredit: 50.000 kr
  • Privatlån: 600.000 kr
  • Bolån: 85% av bostadens värde

Att få ett privatlån beviljat kommer ställa lite högre krav på dig som låntagare. Du bör ha en fast årsinkomst på minst 100 000 kr och en kreditupplysning kommer göras på dig via UC för att avgöra din kreditvärdighet. Har du ett lågt kreditbetyg hos UC så kan det ställa till problem. Det bästa enligt oss vid större lånebelopp är att vända sig till en låneförmedlare. Då är chansen större att du får ditt lån beviljat samt bli erbjuden det lånebelopp du önskar få. Dessutom görs bara en kreditupplysning på dig via UC även om du får låneerbjudanden från flera banker.

Förbättra dina chanser att få högre lånebelopp beviljat

Ansök om lån med en medsökande. Detta förbättra dina chanser avsevärt att få ett högre lånebelopp beviljat och en lägre årsränta på lånet. Bank Norwegian och Lendo är 2 st kreditgivare där du kan ansöka om lån tillsammans med en medsökande och bli beviljad upp till 600 000 kr.

Läs mer om privatlån med medsökande

Vad gäller för bolån?

När det gäller bolån så kommer det ställas tuffare krav på dig. Beroende hur din ekonomi ser ut så kan du låna upp till 85% av bostadens värde, vilket betyder att du måste ha 15% som kontantinsats när du köper din bostad.

Det som avgör om du får låna upp till 85% av bostadens värde är bl.a. hur stor inkomst du har, hur mycket du har i andra lån, månadsavgiften till föreningen, hur många ni är i familjen etc. Även om de aktuella bolåneräntorna är på en historiskt låg nivå så tar banken i beräkning om du som låntagare kan klara av en högre bolåneränta.

Du måste även amortera på ditt bolån om du lånar över 50% av bostadens värde. Detta är enligt det amorteringskrav som trädde i kraft 1 juni 2016 för att minska skuldsättningsgraden av svenska hushåll.

Amorteringskrav

- Bolån på 70% eller mer av bostadens värde måste amorteras 2% per år på hela lånebeloppet.

- Bolån mellan 50% och 70% av bostadens värde måste amorteras 1% per år på hela lånebeloppet.

- Bolån som är under 50% av bostadens värde har inga amorteringskrav och du kan själv bestämma om du vill amortera på ditt bolån eller ej.

Exempel

Du har köpt en bostad som har ett värde på 1 000 000 kr. Du tar ett lån på 800 000 kr och har en kontantinsats på 200 000 kr. Med det nya amorteringskravet så måste du amortera 2% på 800 000 kr tills du kommer ner till 70% belåningsgrad (700 000 kr). Därefter behöver du amortera 1% av lånebeloppet tills du kommer ner till 50% belåningsrad (500 000 kr).

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 15 februari, 2020