Hyra elscooter

Hyra elscooter - allt du behöver veta

7 augusti, 2019 Uppdaterad: 10 december, 2024 Av 1 kommentar

Älskad eller hatad? Många av oss har olika åsikter om framfarten av den nya elscootern som just nu fyller städerna och gör att vi kan vara lite mer klimatsmarta när vi ska resa kortare sträckor. Fler och fler bolag lanserar sina nya elscootrar runt om i Sverige. Vi har koll på vilka som finns och hur mycket bolagen tar i upplåsningsavgift och minuttaxa när du vill hyra en elscooter.

Först ut på den svenska marknaden var Voi som lanserade sina elsparkcyklar runt om i Stockholm under hösten 2018. Sedan dess har flera bolag dykt upp i Sverige. Vad som är säkert är att fler bolag kommer att dyka upp med ambitionen att ta marknadsandelar och också fler bolag som tar bort sin elscootrar p.g.a. den höga konkurrensen. Läs vår guide om elscootrar: hur man kommer igång, hur mycket det kostar, vilka bolag som är aktiva i din stad och vilka regler som gäller enligt Transportstyrelsen.

Så kommer du igång

Leta upp ett scooterbolag och följ instruktionerna nedan för att komma igång med din första åktur.

Så mycket kostar det att hyra en elscooter

Det finns flera aktörer på svenska marknaden som du kan välja mellan i Stockholm, Göteborg, Malmö m.fl. En del bolag tar också olika minuttaxor beroende på vilken dag och tid på dygnet du åker. Håll koll på vilka bolag som finns i just din stad.

Företag Upplåsningsavgift Minuttaxa
Voi 10 kr 3,20 kr/min
Bolt 10 kr 3,20 kr/min
Lime 10 kr 3 kr/min
Tier 10 kr 2,50 kr/min
Bird 10 kr 3 kr/min
Qick 10 kr 2,50 kr/min

Lagar & regler

I och med att elscootern klassas som en cykel så slipper man bland annat att bära hjälm om du är över 15 år. Dock gäller det endast om elscootern är konstruerad för en maxhastighet på 20 km/h med en motor på max 250 watt.

Elscootern får köras på samma sätt som en cykel vilket innebär att du bland annat kan köra på cykelvägar och även på bilvägar i viss utsträckning. På trottoar, gångbana och gågata får du endast framföra elscootern i gångfart.

  • Elscootern ska ha bromsar och en ringklocka.
  • Vid mörker ska det finnas fram- och baklyse med reflexer.
  • Om du är yngre än 15 år måste du bära hjälm.
  • Du får inte köra berusad.

Så miljövänlig är din elscooter

Ett påstående har alltid varit att elscootern är ett klimatvänligt alternativ än att ta bussen eller bilen när du ska åka någonstans. Nu har det kommit en studie från North Carolina State University som ifrågasätter detta påstående. Man har vägt in olika aspekter i sin studie där man bland annat kollar på produktionen av allt material, tillverkningsprocessen, transport från fabrik till staden de brukas i samt hur insamling och laddning sker.

Resultatet av studien visar att en elscooter genererar ca 200 gram koldioxid per mile vilket gör den till ett sämre alternativ, ur klimatsynpunkt, än en buss. Det är framför allt hur alla elsparkcyklar samlas respektive återdistribueras samt utsläpp för att producera material och komponenter som bidrar till det stora utsläppet. Detta tillsammans med en elsparkcykel har en kort livslängd, enligt The Washington Post, bör man fundera en gång till innan man klappar sig på axeln och tror att man är klimatvänlig.

1 kommentar

Ulf

21 juni 2022

Hur länge kan man köra på en laddning, och vad händer om batteriet tar slut kan man rulla den manuellt till en laddningsstation?

Lämna en kommentar

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 10 februari, 2025