Guide: Hyra elscooter - allt du behöver veta

Guide: Hyra elscooter - allt du behöver veta

7 augusti, 2019 Av Annika Sandberg 0 kommentarer

Älskad eller hatad? Många av oss har olika åsikter om framfarten av den nya elscootern (elsparkcykel) som just nu fyller städerna och gör att vi kan vara lite mer klimatsmarta när vi ska resa kortare sträckor. Fler och fler bolag lanserar sina nya elscootrar runt om i Sverige. Vi har koll på vilka som finns och hur mycket de olika bolagen tar i startavgift och minuttaxa när du hyr en elcooter.

Först ut på den svenska marknaden var Voi som lanserade sina elsparkcyklar runt om i Stockholm under hösten 2018. Sedan dess har ytterligare 8 bolag dykt upp i Sverige och 1 bolag (Glyde) har försvunnit. Vad som är säkert är att fler bolag kommer att dyka upp under 2019 med ambitionen att ta marknadsandelar. Vi kommer antagligen också ser fler bolag som tar bort sin elscootrar pga den höga konkurrensen. Läs vår guide om elscootrar: hur man kommer igång, hur mycket det kostar, vilka bolag som är aktiva i din stad och vilka regler som gäller enligt Transportstyrelsen.

Hur funkar det?

Hur mycket kostar det?

Just nu finns det 9 aktörer på svenska marknaden som du kan välja mellan i Stockholm, Göteborg, Malmö m.fl. En del bolag tar också olika minuttaxor beroende på vilken dag och tid på dygnet du åker. Håll koll på vilka bolag som finns i just din stad. Bolagen brukar vara aggresiva i sin lansering och dyker upp i fler och fler städer runt om i Sverige.

Voi

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 1 - 3 kr/min
Städer Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg, Lund

Lime

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 3 kr/min
Städer Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg

Tier

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 2,25 kr/min
Städer Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund

Moow

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 1,50 kr/min
Städer Stockholm

Circ

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 3 kr/min
Städer Stockholm

Ozon

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 3 kr/min
Städer Uppsala, Västerås

Aimo

Startavgift 0 kr
Minuttaxa 2 kr/min
Städer Stockholm

Vosh

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 1,90 kr/min
Städer Stockholm

Bird

Startavgift 10 kr
Minuttaxa 3 kr/min
Städer Stockholm
Rabatterbjudande 50% hos Lime

Få 50% rabatt på Lime hos N26

Exklusivt erbjudande med 50% rabatt på alla dina åkturer hos Lime när du signar upp dig hos mobilbanken N26 och tar del av deras kostnadsfria Mastercard.

Ja tack, jag vill veta mer

Villkor

Erbjudandet gäller fram t.o.m. 5 december 2019 för personer i Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Polen, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien. Rabatten gäller på alla åkturer och betalningen måste gå genom N26:s Mastercard för att erbjudandet ska gälla.

Vilka regler gäller?

I och med att elscootern klassas som en cykel så slipper man bland annat att bära hjälm om du är över 15 år. Dock gäller det endast om elscootern är konstruerad för en maxhastighet på 20 km/h med en motor på max 250 watt.

Elscootern får köras på samma sätt som en cykel vilket innebär att du bland annat kan köra på cykelvägar och även på billvägar i viss utsträckning. På trottoar, gångbana och gågata får du endast framföra elscootern i gångfart.

  • Elscootern ska ha bromsar och en ringklocka.
  • Vid mörker ska det finnas fram- och baklyse med reflexer.
  • Om du är yngre än 15 år måste du bära hjälm.
  • Du får inte köra berusad.

Källa: Transportstyrelsen

Hur miljövänlig är egentlig en elsparkcykel?

Ett påstående har alltid varit att elscootern är ett klimatvänligt alternativ än att ta bussen eller bilen när du ska åka någonstans. Nu har det kommit en stuide från Nort Carolina State University som ifrågasätter detta påstående. Man har vägt in olika aspekter i sin studie där man bland annat kollar på produktionen av allt material, tillverkningsprocessen, transport från tillverkling till staden de brukas i samt hur insamling och laddning sker.

Resultatet av studien visar att en elscooter genererar ca 200 gram koldioxid per mile vilket gör den till ett sämre alternativ, ur klimatsynpunkt, än en buss. Det är framför allt hur alla elsparkcyklar samlas respektive återdistribueras samt utsläpp för att producera material och komponenter som bidrar till det stora utsläppet. Detta tillsammans med en elsparkcykel har en kort livslängd, enligt The Washington Post, bör man fundera en gång till innan man klappar sig på axeln och tror att man är klimatvänlig.

Summering

Summering

Rubrik: Guide: Hyra elscooter - allt du behöver veta

Beskrivning: Läs vår guide om elscootrar. Se hur du kommer igång, hur mycket det kostar och vilka regler som gäller.

Författare: Annika Sandberg

Utgivare: Mystep.se

Publicerad: 2019-08-07

Uppdaterad: 2019-10-11

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej