Kraftig tillväxt för lån utan säkerhet

Kraftig tillväxt för lån utan säkerhet

7 februari, 2017 Av Annika Sandberg 0 kommentarer

Enligt en genomgång som SvD Näringsliv gjort ser man en kraftig tillväxt av antalet svenskar som tar ett lån utan säkerhet. Den kraftiga tillväxten har fått fyra nischbanker att söka sig till börsen inom loppet av två år. Fenomenet har blivit allt vanliga genom åren och under 2016 såg man en tillväxt för privatlån i princip varje månad. I rena siffror så såg man en ökning med 5,8% nu i december månad enligt SCB, Statistiska centralbyrån.

Det är jättebra att det blir ökad konkurrens bland bankerna, men det är oroväckande att blancolånen växer så pass mycket som de gör.

- Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

Anledningen till den ökade tillväxten anser man bero på att låneformen har blivit väldigt lättillgänglig för låntagarna. Låneprocessen går snabbt och kan skrivas under bara på ett par minuter med mobilt BankID. Dessutom ser man en ökad konkurrens bland bankerna och en mycket mer aggressiv marknadsföring än vad man har upplevt innan.

Ett kvitto på att branschen gått bra under de senaste åren är att fyra aktörer sökt sig till börsen; Collector Bank, Resurs Bank, Nordax Bank och TF Bank. Alla dessa visar en ökning i utlåning med 13% till 30% i senaste delårsrapporterna. En fest för bankerna och aktieägarna med en sur eftersmak för de låntagare som sitter med dyra privatlån.

Summering

Summering

Rubrik: Kraftig tillväxt för lån utan säkerhet

Beskrivning: Vi ser ett rejält uppsving för braschens tillväxt. Det blir allt vanligare med lån utan säkerhet.

Författare: Annika Sandberg

Utgivare: Mystep.se

Publicerad: 2017-02-07

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej