Se ditt kreditbetyg hos kreditupplysningsföretagen

Se ditt kreditbetyg hos kreditupplysningsföretagen

12 mars, 2018 Av Annika Sandberg

När du ansöker om ett lån gäller det att se till att man har ett bra kreditbetyg för att få sin låneansökan godkänd eller att få en låg ränta på lånet om kreditgivaren har en individuell räntesättning. Vi går igenom vilket kreditbetyg du kan ha hos Creditsafe, Bisnode och UC. Vad som skiljer dessa tre och var du kan vända dig för att själv få reda på vilket kreditbetyg du har i dagsläget.

Kreditbetyg hos Creditsafe

Creditsafe använder sig av en scoringmodell som kallas för Creditsafes Scoring där du kan hamna i 4 olika scoringintervaller på en skala från 1 - 100. Högsta betyg du kan få är 100 som ger betyget Mycket hög betalningsförmåga och lägsta betyg du kan få är 1 som ger betyget Låg betalningsförmåga.

Kreditscore Kreditbetyg
70 - 100 Mycket hög betalningsförmåga
40 - 69 Hög betalningsförmåga
20 - 39 Medium betalningsförmåga
1 - 19 Låg betalningsförmåga
Fakta

För att se vilket kreditbetyg du har, och följa ditt kreditbetyg över tid, kan du ladda ner appen Tink - tink.se/sv. Tjänsten är helt kostnadsfri.

  • Antal förfrågningar via Creditsafe påverkar inte din kreditvärdighet. Endast den aktuella kreditgivaren kan se din kreditupplysning.
  • Ditt kreditbetyg påverkas inte hos Bisnode eller UC
Visa alla lån med Creditsafe

Kreditbetyg hos Bisnode

Bisnode använder sig av en scoringmodell med 5 olika scoringintervaller på en skala från 0 - 10. Högsta betyg du kan få är 10 som ger betyget God kreditvärdighet och lägsta betyget du kan få är 0 där Ingen kreditvärdighet kan ges, vilket betyder att du har en aktuell skuld hos Kronofogden och att det skett ett misslyckat utmätningsförsök.

Kreditscore Kreditbetyg
8 - 10 God kreditvärdighet
5 - 7 Kreditvärdig
2 - 4 Svag kreditvärdighet
1 Kredit avrådes
0 Ingen kreditvärdighet kan ges
Fakta

En kreditupplysning via Bisnode sparas i 12 månader innan den försvinner. För att se vilket kreditbetyg du har, och följa ditt kreditbetyg över tid, kan du ladda ner appen Min Upplysning - minupplysning.se och köpa till tjänsten Min Bevakning som kostar 299 kr/år.

  • Förfrågningar via Bisnode kommer inte påverka ditt kreditbetyg hos UC eller Creditsafe.
  • Kreditgivaren som går via Bisnode kan se tidigare Bisnode-förfrågningar som andra kreditgivare tagit på dig. Om du har för många förfrågningar kommer det sänka ditt kreditbetyg hos Bisnode.
Visa alla lån med Bisnode

Kreditbetyg hos UC

UC använder sig av en scoringmodell med 5 olika scoringintervaller på en skala från 0.1% - 100%. Högsta betyg du kan få är 0.1% som ger betyget Utmärkt och lägsta betyget du kan få är 100% som som ger betyget Svag. Läs vår artikel om hur du kan förbättra din kreditvärdighet hos UC.

Kreditscore Kreditbetyg
0.1% Utmärkt
0.2% - 0.9% Mycket bra
1.0% - 4.0% Bra
4.1% - 25.0% Mindre bra
25.1% - 100% Svag
Fakta

En kreditupplysning via UC sparas i 12 månader innan den försvinner. För att se vilket kreditbetyg du har, och följa ditt kreditbetyg över tid, kan du registrera dig på minuc.se/kreditkollen. Tjänsten kostar 49 kr/mån.

  • Förfrågningar som gått via Creditsafe eller Bisnode går inte att se via UC.
  • En UC13 (mikroupplysning) kommer inte påverka ditt kreditbetyg hos UC.
  • För många UC (UC3 personupplysningar) sänker ditt kreditbetyg hos UC.

Summering

Summering

Rubrik: Se ditt kreditbetyg hos kreditupplysningsföretagen

Beskrivning: Se vilket kreditbetyg du kan ha hos Creditsafe, Bisnode och UC. Vi listar deras kreditbetyg och scoringmodeller.

Författare: Annika Sandberg

Utgivare: Mystep.se

Publicerad: 2018-03-12

Uppdaterad: 2019-01-29