Lagar och regler för kreditgivare

Lagar och regler för kreditgivare

2 februari, 2017 Av 0 kommentarer

När du som privatperson vänder sig till en kreditgivare finns vissa regler och krav som kreditgivarna måste följa för att hålla god kreditgivningssed. De ska handla omdömesgillt och ansvarsfullt både innan och efter kreditavtalet är underskrivet.

När du letar ett ett lån och valt kreditgivare så ska du alltid kolla om dem är godkända av Finansinspektionen då detta är ett krav för att kunna bedriva låneverksamhet. Vi har valt att ta upp några punkter som vi tycker att varje kreditgivare bör följa för att hålla god kreditgivningssed.

Lagstiftning och regler behöver reformeras för att stärka konsumenternas makt och ge ökad konkurrens mellan kreditgivare. Det gäller såväl de små lånen som de stora.

- Regeringen

Marknadsföring

Marknadsföringen på webbsidan och i reklam ska vara lätt att förstå för dig som låntagare. Inga uttryck som snabba pengar eller gratis lån får användas. Kreditgivaren ska också på ett tydligt sätt presentera årsränta, effektiv ränta och avgifter innan du skriver under ett låneavtal annars anses det som att kreditgivaren strider mot god kreditgivningssed.

Kreditprövning

Enligt Finansinspektionen så är det ett krav att kreditgivaren måste ta en kreditupplysning på dig innan kredit beviljas, vilket gäller för alla typer av lån och lånebelopp. En kreditupplysning ligger till grund om du anses har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka låneskulden inom lånets återbetalningstid.

Snabblån får ofta kritik för att det finns flera oärliga aktörer på den svenskar marknaden som gör bristande fel när det kommer till att låna ut pengar. Därför har regeringen valt att fram en utredning för att minska antalet överskuldsättning som många svenskar hamnar i. Denna utredning tar bland annat upp kostnadstak, räntetak och skärpta informations- och marknadsföringskrav. Läs regeringens debattartikel för mer information om utredningen.

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 29 maj, 2020