Dyrare eller billigare hos låneförmedlare

När blir det dyrare att använda en låneförmedlare?

3 mars, 2020 Uppdaterad: 21 februari, 2025 Av 0 kommentarer

Är det alltid billigare att gå via en låneförmedlare? Vi har tittat närmare på en studie som Finansinspektionen om vad som kan påverka din lånekostnad i slutändan. Ha koll på när du bör använda dig av en låneförmedlare och när du bör vända dig direkt till en kreditgivare.

Studie från Finansinspektionen

Finansinspektionen har i en studie kartlagt skillnaden mellan lånets kreditkostnader om man som låntagare vänder sig direkt till en kreditgivare eller går via en låneförmedlare. I studien bedömer myndigheten att små lån under 50 000 kr kan bli dyrare medan större lån kan bli billigare för kunden. Detta styrs, enligt Finansinspektionen, av hur hög räntan är, under hur lång tid man lånar samt hur stor förmedlarens provision är. Även SvD har berört ämnet om att se upp med låneförmedlarnas lockrop.

Andra faktorer kan påverka

Det som inte studien tar upp men som kan ha en stor påverkan på lånets kostnader är hur många banker som lämnar ett låneerbjudande och det totala antalet samarbetspartners som låneförmedlaren är ansluten hos. Om du ansöker om låga belopp eller har en betalningsanmärkning kommer du få färre erbjudanden då utbudet av banker hos låneförmedlaren minskar. Man måste också ta med i beräkningen att en kreditgivare kanske inte alltid lämnar ett erbjudande även om du uppfyller deras krav, vilket kan bero på många andra faktorer.

Det lägsta belopp du kan ansöka om idag hos en låneförmedlare är 5000 kr. Kollar man på Advisa så finns det totalt 39 anslutna banker. Av dem så hittar vi 9 banker som kan erbjuda lån inom intervallet 5000 - 9999 kr där räntorna kan vara mycket höga. För denna typen av lån kan det vara bättre att vända sig till icke anslutna banker, t.ex. Rocker, och ansöka om flexibelt kreditlån där du betalar en ränta på 7.49 % för utnyttjad kredit istället för att få erbjudanden från kreditgivare som erbjuder 30 - 40 % i ränta. Du kan också vända dig till en låneförmedlare som Klara Lån som är mer specialiserade på denna typen av lån där man endast samarbetar med kreditgivare som erbjuder snabblån.

Lägre ränta med hög kreditvärdighet

Det som också påverkar är hur bra kreditvärdighet du har. Desto bättre kreditbetyg och du kommer få fler låneerbjudanden att välja emellan än om du skulle ha ett dåligt kreditbetyg. Att säkert säga om det blir billigare eller dyrare hos en låneförmedlaren går egentligen inte att fastställa då det är så många faktorer som påverkar. Dock ska man inte glömma att det finns många fördelar med att gå via en låneförmedlare, särskilt för låntagare med sämre UC-Score, då du har en större chans att bli beviljat ett lån.

Långivare erbjuder "rabatt" på lånet

Något som vi börjat se under den senaste tiden är att långivare plötsligt har börjat erbjuda rabatterat lån i form av sänkt ränta eller 0 kr i uppläggningsavgift om man vänder sig direkt till kreditgivaren, istället för att gå via en låneförmedlare. T.ex. har MedMera Bank och Collector gått ut med att man får 0,5 - 1 % sänkt ränta om du vänder dig direkt till deras hemsida.

Detta kan vara en strategi för att minska marknadsföringskostnaderna i bolaget. Att erbjuda en ränterabatt eller gratis uppläggningsavgift blir betydligt billigare för kreditgivaren än att behöva betala en provisionsavgift på 3 - 7 % till låneförmedlaren. Det slår också hål på myten att det alltid blir billigare hos en låneförmedlare, då i detta fallet blir du som låntagare som får betala mer i räntekostnader.

Slutsats

Som låntagare bör man vara selektiv i sitt val av låneförmedlare och kreditgivare och läsa på hur ansökningsprocessen går till. I beräkningen bör du ta med antalet anslutna banker, hur mycket behöver jag låna, hur lång löptid behöver jag, har jag betalningsanmärkningar, har jag dåligt kreditbetyg etc.

En hypotes är att kreditgivarna erbjuder högre ränta via låneförmedlarna för att jämna ut kostnaden för provisionsavgiften.

Till skillnad från Finansinspektionen håller vi inte helt med och anser att gränsen för att det ska bli dyrare hos en låneförmedlare ligger på ett mycket lägre lånebelopp än 50 000 kr. För större privatlån och samlingslån är det fortfarande att rekommendera att vända sig till en förmedlare. Det underlättar inte bara hela ansökningsprocessen men gör också att du inte får för många UC-förfrågningar på dig som kan skada ditt UC-Score.

Är du ute efter smålån under 20 000 kr bär du vända dig till en bank där du redan har ett lån och ansöka om höjd kreditlimit eller så bär du vända dig till en kreditgivare som erbjuder privatlån eller flexibelt kreditlån med 0 kr i uppläggningsavgift för att minimera kreditkostnaderna.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 5 mars, 2025