Ny miljöskatt påverkar din privatekonomi

Ny miljöskatt påverkar din privatekonomi

22 mars, 2017 Av 0 kommentarer

Den 1 april 2017 kommer regeringen införa en miljöskatt på vitvaror och hemelektronik vilket innebär att det kommer bli dyrare för många konsumenter. Syftet med nya miljöskatten är att minska farliga kemikalier i svenska hem.

I rena siffror innebär det att vitvaror kommer beskattas med 8 kr/kg upp till 320 kr exkl. moms och hemelektronik med 120 kr/kg upp till 320 kr exkl. moms. Det kan betyda att en tvättmaskin kan kosta ca 400 kr mer än vad du betalar idag, en dator med skärm kan kosta 800 kr dyrare och ett hemmabiosystem ca 1200 kr.

Konsumenterna kommer att få betala mer för samma produkter som de köpte i går och kommer köpa från andra länder.

- Klas Elm, vd på Elektronikbranschen

Även om lagen tekniskt sett börjar gälla den 1 april så kan företagen ansöka om att bli godkänd lagerhållare och på så sätt skjuta upp skatten till försäljning. Det innebär att konsumenterna först kommer märka av prisskillnaden från den 1 juli då de nya priserna börjar gälla.

Elektronikbranschens Klas Elm är kritisk mot den nya lagen och tror inte att det kommer få några miljömässigt positiva effekter. Då endast skatten påverkar produkter som köps på den svenska marknaden så är det enkelt för konsumenten att undvika prishöjningen genom att köpa vitvaror och hemelektronik från utlandet istället. Enligt regeringen kommer den nya miljöskatten öka skatteintäkterna med 1 miljard kronor 2017 och 2 miljarder kronor nästkommande år.

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 5 maj, 2021