Skärpta regler för snabblån i Finland

Skärpta regler för snabblån i Finland

9 september, 2019 Av 0 kommentarer

Idag räknar man med att närmare 400 000 finländare har en eller flera betalningsanmärkningar. Nu träder en ny lag i kraft som sätter en hög press på snabblåneföretagen, och som förhoppningsvis kommer att minska på överskuldsättningen i Finland.

Den nya lagen, som trädde i kraft den 1 september 2019, innebär att räntetaket inte får vara mer än 20 % för konsumtionskrediter samt övriga avgifter och kostnader får inte överstiga mer än 150 euro per år.

Det är inte första gången man går in och styr upp reglerna för hur snabblån får marknadsföras i Finland. Man har tidigare försökt strama åt marknaden genom att införa ett räntetak på 50 % på lån under 2000 euro. Dock var kryphålet alldeles för enkelt då kreditgivarna började låna ut mer än 2000 euro som lägsta belopp, där det inte fanns något tak. Därmed kunde man fortsätta ta ut en årsränta på flera hundra procent.

Kreditgivare påverkas av nya lagen

Enligt Yle.fi har den nya lagen redan gett effekt i form av att flera finska kreditgivare (Luottoraha, Everyday, Ainalaina m.fl.) inte beviljar några nya snabblån. Antingen kommer tjänsten stängs ner helt och hållet eller så fokuserar man på den kundbas som man redan har, då nya lagen inte gäller för gamla lån som tagits innan den 1 september.

En stor anledning till detta är att kreditgivarna inte ser några förutsättningar på den finska marknaden då man inte längre kan kräva en högre ränta för privatpersoner med hög kreditrisk.

Detta kommer att hända framöver

Enligt Juha Pantzar, som är vd på Garantistiftelsen och hjälper finländare att lösa skuld- och betalningssvårigheter, tror man att antalet betalningsanmärkningar kan komma att öka då det blir svårare för personer i en skuldspiral att få lån. Fler som har uttalat sig kring ämnet är bland annat 4Finance och Ferratum som säger att den nya lagen innebär att kreditgivarnas snabblån kommer riktas till färre konsumenter och att det även kommer att ställas högre krav på konsumenternas kreditvärdighet i fortsättningen.

I och med att den nya lagen inte har något kostnadstak som vi har i Sverige (enligt lagen om högkostnadskredit) så tror man att ändringarna, förutom högre lånebelopp, även kommer leda till längre återbetalningstider för att maximera kostnaden för låntagaren. Enligt Paula Hannula, på finska Konkurrens- och konsumentverket, så hade ett liknande system som vi har i Sverige satt stopp för detta.

Kommer vi få se fler ändringar i Sverige?

Sverige fick en ny lag om högkostnadskredit i september 2018 som innebar bl.a. ett räntetak på 40 % och ett kostnadstak. Den kritik som lagen fått är att räntetaket endast omfattar den nominella räntan och inte den effektiva räntan. Idag utnyttjar de svenska kreditgivarna detta till fullo där många av dem ligger precis under räntetaket och samtidigt har en massa extra avgifter som tillkommer på lånet, t.ex. uppläggningsavgift, uttagsavgift, aviavgift etc.

Resultatet har inneburit att flera kreditgivares smålån har blivit dyrare för låntagaren och man har även blivit otydligare i sina villkor enligt SvD Näringsliv. Konsumentverket kommer att fortsätta sin granskning av bolagen och vi skulle mycket väl kunna se en liknande lagförändring i Sverige som precis har skett i Finland.

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Uppdaterad senast: 18 september, 2023