Skärpta regler för högkostnadskrediter

Skärpta regler för högkostnadskrediter

6 juni, 2019 Av 0 kommentarer

Den 1 juli 2019 kommer det att ställas nya krav på kreditgivarna som erbjuder snabblån klassade som högkostnadskrediter. Konsumentverket vill öka svenskarnas medvetenhet om dessa lånen genom att varningsmärka högkostnadskrediter enligt föreskriften KOVFS 2019:1 Upplysningsskyldighet vid marknadsföring av högkostnadskrediter.

Nya kravet innebär att all marknadsföring av högkostnadskrediter måste varningsmärkas genom en varningstriangel samt information om högkostnadskrediten om var man kan vända sig för budget- och skuldrådgivning. Enligt Anna Hult, jurist på Konsumentverket, så hoppas man att konsumenterna får upp ögonen för dessa typen av lån och kanske förstår att det finns billigare alternativ på marknaden.

Enligt direktiv från Konsumentverket skall varningsmärkningen utformas enligt illustrationen nedan där all marknadsföring av högkostnadskrediter sker och i samtliga steg under ansökningsprocessen.

Information om högkostnadskredit

Det här är en högkostnadskredit

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Tidigare beslut om högkostnadskrediter

Högkostnadskredit om effektiv ränta över 30 %

Alla kreditgivare måste enligt svensk lag förhålla sig till ett tidigare regelverk som trädde i kraft den 1 september 2018. Detta innebär om kreditgivaren erbjuder lån med effektiv ränta över 30 % (30 procentenheter över referensräntan) så måste dem, enligt regelverket, informera dig att lånet är en högkostnadskredit.

Relaterade artiklar

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Uppdaterad senast: 18 september, 2023