Statistik konsumtionslån 2016

Statistik konsumtionslån 2016

6 februari, 2017 Av 0 kommentarer

Zmarta brukar presentera sin lånebarometer som visar hur marknaden för konsumtionskrediter har utvecklats under åren. I november släppte man sin rapport som visar statistik från 1a januari till 30e juni 2016. Denna rapport är främst för större konsumtionslån som privatlån och tar inte upp snabblån eller kontokredit.

Sammanställning

Några av huvuddragen som Zmarta har skrivit i sin rapport.

Vi ser en tydlig trend där svenskarna tar allt större konsumtionslån. Det kan bero på att marknaden för bolån blivit hårdare reglerad vilket gör att fler vänder sig till privatlån.

- Zmarta

Svenskarna lånar allt större belopp

Statistiken visar att svenskarna ansöker om större lånebelopp. Snittbeloppet hos Zmarta var under första halvåret 96 323 kr vilket motsvarar en ökning med 18,6 % jämfört med samma period förra året.

Män tar fler och större lån än kvinnor

Om man kollar på jämförelsen mellan kön så ser man att män ansöker om fler lån och större belopp än kvinnor. Genomsnittsbeloppet för män var under första halvåret ca 105 700 kr och för kvinnor 82 500 kr. Män står också för 59,4 % av alla lån som Zmarta förmedlat.

Svenskar lånar främst till fordon och renovering

När man kollar på orsaken till att svenskarna tar ett konsumtionslån så är det köp av fordon som sticker ut mest. 22,7 % av alla lån tas för att köpa bil, båt eller motorcykel. På andra plats hittar man renovering av bostad som står för ca 18,3 %.

Färre äldre men fler unga tar konsumtionslån

Förra året såg man ett ökning bland unga som tog ett lån. I ålderskategorin 18-24 år så såg man ett uppsving med 2 procentenheter jämför med samma period förra året. Av svenskarna som är över 50 år (33,7 % av alla lån) såg man däremot en minskning med 2 procentenheter.

Zmarta Groups Lånebarometer Q1/Q2 2016

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 5 maj, 2021