Varannan svensk planerar inte sin privatekonomi

Varannan svensk planerar inte sin privatekonomi

9 februari, 2017 Av 0 kommentarer

Hur ofta har man inte hört att man ska planera sin privatekonomi och göra en budget varje månad för att hålla koll på sina utgifter. Men hur ofta görs detta egentligen? Enligt en undersökning som Nordea gjort så är det nästan varannan svensk som inte gör någon hushållsbudget. Anledningen? För att det inte behövs menar privatpersonerna som deltog.

Jag tycker att fler borde göra en budget för att få en överblick och för att kunna planera sin ekonomi framåt.

- Ingela Gabrielsson, Nordea

Det finns många fördelar att sätta upp en månadsbudget. Det kan handla om att inte riskera några obehagliga överraskningar i slutet av varje månad eller ha möjligheten att unna sig något extra. Undersökningen visar att 32 % gör en budget då och då samt att 46 % säger att dem planerar sin ekonomi på bästa möjliga sätt. Kollar man på regionala skillnader så kan det skilja en del. I östra Mellansverige anser hela 54 % att det inte behövs någon budget medan 39 % av norrlänningarna gör en budget vid behov.

Vad är det man hoppas att pengarna ska räcka till? Vanligaste svaren brukar vara resor, investera i aktier eller renovera bostad. Av kvinnorna så svarade 11 % att de inte har råd till sparande eller resor medan 9 % av männen svarade likadant på samma fråga. För kvinnorna är det viktigare med en längre resa än att spara pengar medan männen vill prioritera ny bil och elektronik.

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 5 maj, 2021