Finansiera ditt båtköp med ett lån som passar dig. Använd dig av en låneförmedlare eller vänd dig direkt till kreditgivare som kan erbjuda båtlån utan säkerhet och kontantinsats. Läs vår guide om vad du behöver tänka på innan ditt båtköp och vilka långivare du kan vända dig till när det är dags att genomföra köpet.
Lånebelopp | 5.000 - 800.000 kr |
Löptid | 1 - 20 år |
Ränta | 4,95 - 23,00 % |
Utan UC | 0 st |
Accepterar betalningsanmärkning | 4 st |
Utbetalning direkt | 0 st |
Sökresultat: 6 st lån
Representativt exempel: Vid ett lån på 200 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 9,23 % (effektiv ränta 9,63 %) blir det totala beloppet att betala 331 495 kr med 144 avbetalningar (2302 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 165 000 kr i 10 år med rörlig ränta på 8,67 % (effektiv ränta 9,02 %) blir det totala beloppet att betala 247 725 kr med 120 avbetalningar (2072 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 100 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 8,95 % (effektiv ränta 9,43 %) blir det totala beloppet att betala 163 966 kr med 120 avbetalningar (1135 kr/mån). Uppläggningsavgift: 495 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 310 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 8,19 % (effektiv ränta 8,50 %) blir det totala beloppet att betala 487 869 kr med 144 avbetalningar (3388 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 180 000 kr i 10 år med rörlig ränta på 10,76 % (effektiv ränta 11,31 %) blir det totala beloppet att betala 294 613 kr med 120 avbetalningar (2455 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 80 000 kr i 6 år med rörlig ränta på 11,99 % (effektiv ränta 13,39 %) blir det totala beloppet att betala 114 509 kr med 72 avbetalningar (1590 kr/mån). Uppläggningsavgift: 399 kr. Aviavgift: 19 kr/mån.
Ett båtlån är en typ av finansiering som används för att köpa en båt. Du kan välja att låna med eller utan kontantinsats när du vänder dig till en nischbank eller till en auktoriserad båthandlare.
Denna typ av lån är ett vanligt blancolån utan säkerhet där du kan låna hela summan utan att behöva gå in med kontantinsats och slippa övriga krav att köpet måste vara hos en auktoriserad båthandlare. Antingen kan du vända dig direkt till en långivare eller så kan du gå via en låneförmedlare som försöker hitta det bästa lånet för dig. En fördel med att gå via en låneförmedlare är att det endast kommer tas 1 kreditupplysning trots att du har upp mot 40 banker och långivare som kommer kunna skicka dig ett låneerbjudande.
Om du har ett bolån bör du se över möjligheten att kunna baka in båtlånet i bolånet. Kontakta din bank för att se över möjligheten om det finns utrymme för detta.
Vissa båthandlare kan erbjuda egen finansiering i samarbete med nischbanker. Vid köp av ny eller begagnad båt kan man lägga upp finansieringslösningar som passar din privatekonomi. I samråd med dig så lägger båthandlaren upp en amorteringsplan som är anpassad till båtmodell och till lånets storlek.
Om det är din första båt du köper är det bra om du har lite koll vad du bör tänka och fokusera på innan du genomför köpet.
Som båtköpare bör du fråga dig själv vad du ska båten till. Är det en segelbåt eller motorbåt som passar dig bäst? Ska jag köpa en ny eller begagnad båt? Utvärdera din ekonomiska situation och se om du har råd med månatliga betalningar för båtlånet. Analysera din inkomst, utgifter och eventuella andra lån eller skulder.
Att vända sig till en båthandlare är alltid säkrast när det kommer till att undvika eventuella missförstånd och du kan både köpa nya och begagnade båtar. Försäkra dig om att båten är varudeklarerad och att en oberoende besiktningsman har gått igenom den.
Om du köper av privatperson kontrollera kvitton, servicehistorik etc. och se till så att säljaren verkligen äger båten. Du kan också kontrollera båtens skrov- och motornummer för att se att båten inte är stulen. Tänk på att finns en viss skillnad på lagstiftning och villkor om du köper från en båthandlare eller av en privatperson. Hos Konsumentverket kan du läsa mer om vad som gäller och vilka rättigheter du har.
Att vända sig utomlands för att köpa en båt börjar bli allt vanligare och du kan få en båt mycket billigare än om du skulle köpa en liknande i Sverige. Detta är inget man rekommenderar en förstagångsköpare då det är lätt att gå i fällan och missa viktiga saker som kan ställa till med problem i ett senare skede.
Först måste man veta vilken det är som säljer. Om köpet är via en mäklare så kan det mycket väl bara vara säljarens ombud utan ansvar och du står utan konsumenträttsligt skydd. Tänk på att också kolla om båten är CE-märkt då det kan kosta dig mycket pengar annars att få den godkänd. Vid köpet bör du också läsa genom avtalet noga och förslå gärna att du vill använda ett svenskt avtal som grund. Se till att båten är försäkrad tills du hämtar den och att du har en försäkring som täcker båtresan hem. Kontakta gärna en jurist vid större affärer och ha en besiktningsman med dig för att kontrollera eventuella skador på båten.
I vår illustration har vi gjort en sammanställning på alla båtlån där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst ränta. Klicka på respektive kreditgivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.