Jämför elpriser

Genom att vara aktiv och själv välja ett elavtal så kan man spara mellan 2000 kr och 5000 kr per år.

Enligt en undersökning som Zmarta har gjort visade det sig att svenska elkonsumenter betalade en miljard kronor för mycket under 2018, i genomsnitt 22 % mer än de som valt fastprisavtal. Största anledningen till resultatet var att konsumenterna inte hade varit aktiva i sitt val av elleverantör utan har ett så kallat anvisningsavtal (tilldelad en elhandlare av sitt elnätsbolag).

Jämför och byt elavtal

Fyll i uppgifter om bostaden, din årsförbrukning och avtalsform så tas en uppskattad månadskostnad fram hos det valda elbolaget. Se även aktuella erbjudanden från elbolag när du vill teckna ett nytt elavtal. Du kan både teckna rörligt och fast elavtal med extra tilläggstjänster.

Sökresultat: 4 st elavtal

Greenely

Självkostnadspris på elen. Få fria månadsavgifter med rabattkoden: 6manader

Elavtal
Spotpris
Avgift
69 kr/mån
Påslag
Inget påslag
Uppsägningstid
14 dgr
Bindningstid
0 mån
Prisgaranti
Nej
Fortum

Prisgaranti med fri månadsavgift i 1 år (värde från 470 kr).

Elavtal
Rörligt elpris
Avgift
35 kr/mån
Påslag
5 öre/kWh
Uppsägningstid
2 mån
Bindningstid
0 mån
Prisgaranti
Ja
Telge Energi

Få 12 månader fri månadsavgift till ett värde av 588 kr.

Elavtal
Rörligt elpris
Avgift
49 kr/mån
Påslag
3 öre/kWh
Uppsägningstid
1 mån
Bindningstid
0 mån
Prisgaranti
Nej
Skellefteå Kraft

Få 9 månader fri månadsavgift + 7,5 öre/kWh i öresrabatt.

Elavtal
Rörligt elpris
Avgift
45 kr/mån
Påslag
6 öre/kWh
Uppsägningstid
1 mån
Bindningstid
0 mån
Prisgaranti
Nej

Elavtal för företagare

Sökresultat: 1 st elavtal

Fortum

Elbolaget som har flest elkunder i Sverige! Nu med 1000 kr rabatt.

Elavtal
Rörligt/Fast elpris
Avgift
49 kr/mån
Påslag
4,70 öre/kWh
Uppsägningstid
2 mån
Bindningstid
0 mån
Prisgaranti
Nej

Rörligt eller fast elpris

När du tecknar ett elavtal kan du välja mellan rörligt eller fast elpris. Vilket som är bäst att teckna beror helt enkelt på hur elpriset utvecklas på elbörsen över tid. Om priserna stiger under en lång period så är ett fast elavtal mer fördelaktigt och sjunker priserna så är ett rörligt pris det bästa alternativet.

Det rörliga elpriset följer prisutvecklingen på elbörsen Nordpool. Går priset upp på elbörsen betalar du mer och går den ner så betalar du mindre. Under de senaste åren har ett rörligt elavtal visat sig vara det billigaste alternativet. Ett fast elavtal betyder att du tecknar ett elavtal under en avtalad period och där elpriset alltid kommer vara samma oberoende över hur elpriset påverkas på elbörsen.

Spotpris på el

På elbörsen Nordpool kan du se spotpriser för respektive elområde i Sverige. Nordpool är en marknadsplats där produkter inom elmarknaden säljs och köps för omedelbar leverans. Priset sätts efter kostnaden att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan på elmarknaden.

Elområden i Sverige

Sverige är indelad i fyra olika elområden; SE1 - Luleå, SE2 - Sundsvall, SE3 - Stockholm och SE4 - Malmö. Beroende på var i landet du bor tilldelas du något av de fyra elområden som finns. Du kan använda Svenska Kraftnäts karta om du är osäker på vilket elområde din elanläggning tillhör.

Anledningen till denna indelningen beror på en anmälan som gjordes 2006 av Svenska Kraftnät till EU-kommissionen. Dansk Energi klagade på att exporten av el från Sverige till Danmark begränsades på grund av att det svenska stamnätet, då det va en låg elbrist i södra Sverige. EU-kommissionen ställde som krav år 2010 att Svenska Kraftnät måste hantera överföringsbegränsningarna på ett annat sätt och därför delades Sverige in i fyra elområden.

SE1 - Luleå

Norrbottens län samt delar av Västerbottens län.

SE2 - Sundsvall

Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län.

SE3 - Stockholm

Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, delar av Västra Götalands län, Gävleborgs län och Dalarnas län.

SE4 - Malmö

Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och delar av Västra Götalands län.

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 27 juni, 2022