Företagslån

Vill du finansiera din tillväxt i företaget? Med ett företagslån utan säkerhet kan du lösa biten med brist på likvida medel och hjälpa ditt företag framåt.

Vi samarbetar med flera kreditgivare och låneförmedlare när det kommer till företagslån och företagskrediter. Jämför företagslån nedan och se vilka lånebelopp du kan ansöka om, vilken löptid som gäller, vilken ränta och kostnad det är på lånet etc. Om du vill läsa mer om grundkrav och lånevillkor kan du klicka dig vidare in på våra recensionssidor om företagslångivarna för att läsa mer om villkor, grundkrav och omdömen från andra låntagare.

Företagslån 12 st
Lånebelopp 10.000 - 30.000.000 kr
Löptid 1 - 60 mån
Utan UC 5 st
Utan säkerhet 12 st
Företagskredit 1 st

Jämför företagslån

Använd sökfiltret nedan för att hitta ett företagslån som passar dig. Totalt jämför vi 12 st företagslån, varav 5 st är företagslån utan UC och 1 st är företagskrediter. Klicka på vald kreditgivare och följ sedan anvisningarna för att ansöka om ett lån.

Sökresultat: 12 st lån

Trustpilot: 4,7 av 5
Krea

Låneförmedlare - Flest banker och långivare

30.000.000 kr

Maxbelopp

1 mån - 5 år

Löptid

Individuell

Månadsränta

30+

Anslutna långivare

Mer information
Trustpilot: 4,9 av 5
Froda

Företagslån med lägsta prisgaranti

15.000.000 kr

Maxbelopp

1 - 60 mån

Löptid

fr. 0.33 %

Månadsränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Mer information
Trustpilot: 4,5 av 5
Lendo företagslån

Låneförmedlare

5.000.000 kr

Maxbelopp

6 - 60 mån

Löptid

Individuell

Månadsränta

13 st

Anslutna långivare

Mer information
Trustpilot: 4,6 av 5
Creddo

Låneförmedlare

10.000.000 kr

Maxbelopp

1 mån - 5 år

Löptid

Individuell

Månadsränta

25 st

Anslutna långivare

Mer information
Trustpilot: 4,3 av 5
CapitalBox
3.500.000 kr

Maxbelopp

1 - 48 mån

Löptid

Individuell

Månadsränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Mer information
Trustpilot: 4,6 av 5
Zmarta företagslån

Låneförmedlare

5.000.000 kr

Maxbelopp

1 - 60 mån

Löptid

Individuell

Månadsränta

16 st

Anslutna långivare

Mer information
Trustpilot: 3,7 av 5
Kompar

Låneförmedlare

10.000.000 kr

Maxbelopp

1 - 60 mån

Löptid

Individuell

Månadsränta

22 st

Anslutna långivare

Mer information
Trustpilot: 4,6 av 5
Qred
2.000.000 kr

Maxbelopp

1 - 36 mån

Löptid

Individuell

Månadsränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Mer information
Trustpilot: 4,4 av 5
Capcito
15.000.000 kr

Maxbelopp

3 - 48 mån

Löptid

0.9 - 4.2 %

Månadsränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Mer information
Trustpilot: 4,5 av 5
Fedelta
1.000.000 kr

Maxbelopp

6 - 60 mån

Löptid

fr. 0.50 %

Månadsränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Mer information
Visa fler företagslån

Vad är ett företagslån?

Företagslån riktar sig till företagare som är behov av kapital. Expandera ditt företag och börja tjäna pengar med ett företagslån utan säkerhet.

Vi på Mystep.se samarbetar med 12 st kreditgivare när kommer till att hitta de bästa företagslånen och dessutom ställs det inga krav på någon säkerhet i företaget. Även om du har ett nystartat företag eller vill växa snabbare med din verksamhet så finns det flera valmöjligheter du kan göra för att lyckas med dina finansiella tillväxtmål.

Många av de kreditgivare vi samarbetar med har inga speciella krav på omsättning eller bolagsform när du ansöker om ett företagslån. Oftast gör man en individuell bedömning när man kollar på företagets kreditvärdighet och oftast går man som privatperson in som personlig borgen på företagets lån, vilket betyder att banken kan ta sin fordran från dina privata tillgångar om bolaget skulle gå i konkurs.

Kreditupplysning

Vid en ansökan måste alltid en kreditupplysning tas på företaget (ibland också på företagets företrädare). Om kreditgivaren samarbetar med UC så tar man fram en riskprognos för att ett bolag ska hamna på obestånd, d.v.s. gå i konkurs, utmätning eller företagsrekonstruktion. Informationen inhämtas från officiella källor som Kronofogden, Bolagsverket, Skatteverket etc. Se riskprognos och kreditbetyg för företagslån utan UC.

Riskprognos Riskklass
≤ 0.24 % Riskklass 5: Mycket låg risk
0.25 - 0.74 % Riskklass 4: Låg risk
0.75 - 3.04 % Riskklass 3: Normal risk
3.05 - 8.04 % Riskklass 2: Hög risk
≥ 8.05 % Riskklass 1: Mycket hög risk

Företagslån utan säkerhet

Se vad som gäller när du ansöker om företagslån utan säkerhet. De flesta långivare har som krav att du går i personlig borgen för krediten.

Personlig borgen vid företagslån

Beroende på vilken juridisk bolagsform ditt företag har så brukar man gå in som garant om man ansöker om ett företagslån utan säkerhet. Detta betyder att ägaren/borgensmannen blir finansiellt skyldiga att betala in skulden till kreditgivaren om företaget skulle få ekonomiska problem. Detta brukar ske automatiskt för handelsbolag, enskilda firmor och kommanditbolag. För mindre borgensåtagande rekommenderas företagslån med EU-stöd där du bara behöver gå in och täcka 10 - 20 % av lånebeloppet.

Om du har ett aktiebolag brukar kreditgivaren kräva att en eller flera aktieägare går in som garant i form av en personlig borgen. Innan du tecknar ett företagslån för ett aktiebolag bör du gå igenom vad som gäller om vilka som är återbetalningsskyldiga om företaget skulle få ekonomiska problem.

Företagshypotek

Alla långivare vi listar här lånar ut till ditt företag utan någon form av säkerhet. Men ibland kan vissa långivare kräva säkerhet i form av företagshypotek, en säkerhetsrätt som brukar användas som säkerhet för krediter.

Företagshypotek brukar omfatta näringsidkarens lösa egendom som tillhör näringsverksamheten utom kassa- och bankmedel, värdepapper (avsedda för allmän omsättning) m.m. Detta kan t.ex. vara varulager, inventarier etc. som fordringsägaren har rätt till om inte kreditgivaren få betalt för dina fordringar. Läs mer om företagshypotek hos Bolagsverket om hur företagare kan använda sin rörelseegendom som kreditsäkerhet.

Företagslån utan UC

Flera av de företagslån vi jämför är så kallade företagslån utan UC. Du behöver inte oroa dig över eventuella negativa konsekvenser som en kreditupplysning hos UC kan ha för din kreditvärdighet. Istället sker kreditupplysningen via Creditsafe eller Bisnode där man använder sig av andra scoringmodeller när man gör en kreditkoll på ditt företag och dig som företagsföreträdare. Se nedan vilka företagslån utan UC du kan ansöka om och vilken typ av riskprognos långivaren använder sig av.

Företagslån med Creditsafe

Ett antal olika parametrar används för Creditsafe scoringmodell beroende på vilken juridisk form ditt bolag är. Detta speglas sen i en ratingmodell som presenteras för kreditgivaren. Man kollar bland annat på anmärkningar, utmätningsförsök, ålder på företaget, konsolideringsgrad, kassalikviditet, omsättning och eget kapital.

Riskprognos

En statistisk kreditvärdering som visar sannolikheten att ditt företag går i konkurs inom 12 månader (Creditsafes rating). Ratingen är en kreditskala från 0 till 100 i fem olika intervaller där 100 är högsta betyg. Om ingen ratingberäkning kan ges beror det på att t.ex. företaget är i konkurs, ej fulltalig styrelse eller att företaget är i likvidation.

Intervall Riskprognos Riskklass
80 - 100 ≤ 0.25 % Mycket låg risk
60 - 79 0.25 - 0.86 % Låg risk
40 - 59 0.86 - 2.92 % Medel risk
15 - 39 2.92 - 12.39 % Hög risk
1 - 14 ≥ 12.39 % Mycket hög risk

Företagslån med Bisnode

Bisnode hämtar in information från offentliga myndigheter t.ex. Bolagsverket, Skattemyndigheten, Kronofogdemyndigheten etc. Bisnode hämtar även in information från Betalningsindex som är ett system där man kan se om företag betalar sina fakturor i tid.

Riskprognos för aktiebolag

Bisnode använder sig av en automatiserad kreditbedömning som kallas för AAA. Ratingen är indelad i 6 olika intervaller där AAA är högsta betyg för aktiebolag. Olika ratingtabeller används för aktiebolag, handelsbolag och enskild firma.

Kreditscoring Kreditbetyg
AAA Högsta betyg som bara delas ut till aktiebolag. Företaget måste även omsätta minst 2 miljoner kronor, varit verksam i över 10 år och ha nyckeltal som är bättre än branschens genomsnitt.
AA Näst högsta betyg som signalerar god kreditvärdighet.
A Företag som är kreditvärdiga.
AN För nystartade företag som inte har någon historik.
B Kredit mot säkerhet. Företag med negativ information t.ex. betalningsanmärkningar.
C Kredit avrådes. Företag med stora ekonomiska problem.

Företagslån via låneförmedlare

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig med att hitta bäst ränta och villkor för ditt företagslån. Vi på Mystep.se samarbetar med flera så kallade företagsmäklare om du vill jämföra flera företagslån via en låneansökan. Ansökan tar bara 2 minuter och inom 24 timmar så får du ett besked. Endast en kreditupplysning tas på dig/företaget via UC. En del banker, som förmedlarna samarbetar sig med, använder Creditsafe men detta kommer inte påverka din kreditvärdighet negativt.

Låneansökan

Personen som gör ansökan måste ha ett registrerat företagsengagemang på företaget, d.v.s. att man har en ledande roll i företaget t.ex. VD, styrelsemedlem eller suppleant i styrelsen. Se nedan och läs mer om låneförmedlarna och deras ansökningsprocess.

Krea

Maxbelopp: 30.000.000 kr

Långivare: 30 st

Lendo företagslån

Maxbelopp: 5.000.000 kr

Långivare: 13 st

Creddo

Maxbelopp: 10.000.000 kr

Långivare: 25 st

Zmarta företagslån

Maxbelopp: 5.000.000 kr

Långivare: 16 st

Låneförmedlare med flest samarbeten

Krea är den låneförmedlare som har flest anslutna långivare i sin jämförelse. Hos en låneförmedlare sker ansökan snabbt och du får förslag redan inom 48 timmar från det att ansökan har skickats in. På kreditgivarnas recensionssidor kan du se alla anslutna banker och långivare. En nyhet är att Krea har släppt en ny funktion där du kan testa hur mycket du kan låna först innan en kreditupplysning sker. Fyll i dina uppgifter och få svar direkt. Du kommer få en indikation, på den data man samlar in, hur mycket ditt företag kan låna.

Faktorer som påverkar kostnaden på lånet

När du jämför företagslån på vår sida kommer du upptäcka att kreditgivarna har olika kostnadsupplägg och det är inte alltid så lätt att jämför deras kostnader mot varandra. En del kreditgivare tillämpar fast eller individuell ränta medans andra kreditgivare använder sig av en fast dags- eller månadsavgift. Vi går igenom vilka kostnader som kan uppstå i samband med ett företagslån.

1. Ränta

En del kreditgivare använder sig av att upplägg där man gör en kreditbedömning och ger en individuell räntesättning beroende på ditt företags risknivå. Ibland anges detta som månadsränta om du ansöker om företagskredit, annars brukar det anges som en årsränta.

2. Fast avgift

Att kreditgivaren tar ut en fast avgift är kanske det mest vanligaste tillvägagångssättet bland de kreditgivare vi listar här på Mystep.se. Antingen betalar du en fast dagsavgift eller en fast månadsavgift som brukar dras via autogiro från ditt företagskonto. Oftast har kreditgivaren en lånekalkylator där du kan räkna ut avgiften själv eller så kommer du se exakta kostnaden på lånet när du får en offert som du sedan kan tacka ja eller nej till.

3. Uppläggningsavgift

När du tecknar lånet kan det tillkomma en så kallad startavgift eller uppläggningsavgift. Detta kan vara en fast avgift eller en viss procent av det belopp du lånar. Dock är detta en avgift som de flesta av våra samarbetspartners inte använder sig av. Du kan se i listan ovan vilka kreditgivare som tillämpar uppläggningsavgift och vilka som har 0 kr i startavgift.

4. Kostnader för att förtidslösa lånet

Om du vill återbetala lånet i förtid gäller det att hålla koll på vilka villkor som gäller. Vissa kreditgivare tillåter återbetalning i förtid utan några tillkommande kostnader medans andra kreditgivare kräver hela lånekostnaden enligt avtalat skuldebrev.

Fakta

Minimera kostnaden på lånet

Oftast kan det vara svårt att få en uppskattning över hur mycket företagslånet kommer att kosta dig och företaget. Ett populärt tillvägagångssätt är att gå via en låneförmedlare istället för direkt till en kreditgivare. Genom att jämföra flera låneerbjudanden kan du tydligt och enkelt se prisskillnaden mellan alla kreditgivare och verkligen vara säker på att du får det bästa företagslånet med lägst ränta och avgifter.

Kostnadsexempel hos Froda

Exemplet är hämtat från Froda som har årsränta fr. 3.90 % - utan dolda avgifter eller påminnelseavgifter. Kostnaden för lånet påverkas av hur mycket du lånar, återbetalningstiden och ditt företags omsättning samt kreditvärdighet.

Belopp 200 000 kr
Återbetalningstid 6 mån
Månadsavgift 2480 kr
Total lånekostnad 14 880 kr

Få startkapital när du vill starta eget

Om du behöver kapital och ett snabbt företagslån för att göra din affärsidé till verklighet finns det olika sätt att finansiera företaget för att skapa tillväxt. Ditt första steg i processen av din startup bör vara att få en koll på hur mycket pengar du faktiskt behöver för att komma igång. Gör en realistisk översyn av ditt kapitalbehov och inkludera avgifter som löner, lokalhyra, varulager, maskiner och inventarier etc. En långivare eller investerare vill gärna veta hur din kostnadsbild ser ut för att ekvationen ska gå ihop.

Hur du kan finansiera din startup på andra sätt

Ett externt kapital behöver inte vara det enda sättet för att du ska kunna expandera företaget. T.ex. kan man belåna privat egendom, ansöka om privatlån eller söka efter stipendier och tävlingar. Bland annat så har Venture Cup en årlig tävling där man kan tävla om 5000 kr i Venture Cup IDEA som delas ut till Sveriges topp 20 bästa idéer. Man har även en tävling där man kan vinna 500 000 kr, Venture STARTUP, som riktar sig mot tidiga startups som har minst 1 miljon kronor i kommersiella intäkter.

Glöm inte att utnyttja investeraravdraget

Något som få startups har dålig koll på är att du avdragsgillt kan göra en privat investering i ditt bolag. Detta infördes 2013 och är till för att öka möjligheterna för småföretagare att få nödvändig kapital att kunna växa. När du går in med pengar i bolaget får du en skattelättnad som är värd 15 % av investeringen. Läs mer om investeraravdrag på Skatteverket för information om hur du går tillväga.

Almi Invest

Som företagare kan man vända sig till Almi som erbjuder lån för såväl befintliga företag och företag som är i startup fas. Almi har bra rådgivare som kan hjälpa dig för att vägleda företaget framåt och se vilka företagets viktigaste behov är. Ju större tillväxtpotential och skalbar affärsidé du har desto större chans är det att du kan få riskkapital från Almi. I samband med att försöka ta din affärsidé till verklighet vill vi tipsa om en bra guide som Almi har skrivit ihop. Här kan du ta del av bland annat företagslån och riskkapital, finansiera företaget med egna medel, crowdfunding, hur du söker offentliga stöd i bolaget etc.

Jämförelse av långivarnas räntor

I vår illustration har vi gjort en sammanställning av alla företagslån där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst månadsränta. Klicka på respektive långivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.

Jämför ränta på företagslån

Vanliga frågor om företagslån

Kan jag ansöka om företagslån utan UC?

Ja, det finns flera långivare du kan vända dig till där kreditupplysningen istället sker hos Creditsafe eller Bisnode. En kreditupplysning kan även tas på dig som företrädare för bolaget men den kommer inte påverka din personliga UC-Score.

Kan nystartade företag ansöka om lån?

Ja även om du har ett nystartat företag så kan du få ett företagslån. De kreditgivare som du kan vända dig till är bland annat Qred och OPR-Företagslån. Om inte bolaget har någon längre verksamhetshistorik kommer du bli beviljad ett lägre lånebelopp.

Vilken information måste jag uppvisa?

Vilken information som man måste uppvisa vid låneansökan skiljer sig från kreditgivare till kreditgivare. I vissa fall måste du har varit aktiv i minst 12 månader och kunna uppvisa ett bokslut för att få din låneansökan beviljad.

Vi har listat respektive krav som kreditgivarna kräver av dig på våra recensionssidor.

Hur snabbt kan jag få lånet?

Beror på vilken kreditgivare du vänder dig till. I vår lista kan du se uppskattad utbetalningstid till ditt företagskonto. Kontakta kreditgivarens kundtjänst för att få mer information om utbetalningstider.

Vad händer om jag inte kan återbetala lånet?

Om inte lånet betalas tillbaka inom avtalad tid så skickas en påminnelse. Om lånet fortfarande inte betalas in tillkommer förseningsavgifter och ärendet skickas vidare till inkasso. Tänk på att du kan personligen bli betalningsansvarig om företaget inte betalar tillbaka lånet.

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 17 juni, 2024