Lån med skuldsaldo

Låna trots att du aktivt eller historiskt skuldsaldo hos Kronofogden. Vi tipsar om kreditgivare som kollar på din framtida betalningsförmåga istället för din historik.

Att låna pengar med skuldsaldo hos Kronofogden var något som var otänkbart förr i tiden och något som bankerna inte accepterade överhuvudtaget. På den senare tiden har det dykt upp kreditinstitut som ändå kan hjälpa en med ett omstartslån trots att du har ett aktuellt skuldsaldo. Vi går igenom allt du behöver veta om skuldsaldo och till vilka kreditgivare du kan vända dig för att få ordning på din privatekonomi.

Lånebelopp 5.000 - 600.000 kr
Löptid 1 - 20 år
Ränta 2.95 - 29.90 %
Kreditgivare 3 st
Accepterar betalningsanmärkning 3 st
Utan UC 0 st

Jämför lån som accepterar aktiva skulder

Sökresultat: 2 st lån

Kräver medsökande på lånet
Nstart
30.000 - 500.000

Lånebelopp

2 - 15 år

Löptid

6.95 - 21.95 %

Ränta

995 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 160 000 kr i 9 år med rörlig ränta på 17 % (effektiv ränta 18.95 %) blir det totala beloppet att betala 317 520 kr med 108 avbetalningar (2931 kr/mån). Uppläggningsavgift: 995 kr. Aviavgift: 29 kr/mån.

Kräver bostad som säkerhet
Marginalen Bank
fr. 150.000 kr

Lånebelopp

3 mån - 3 år

Löptid

2.79 - 8.25 %

Ränta

1000 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 100 000 kr i 5 år med rörlig ränta på 6.29 % (effektiv ränta 6.70 %) blir det totala beloppet att betala 117 942 kr med 60 avbetalningar (1957 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 10 kr/mån.

Lån med historiskt skuldsaldo

Välj en låneförmedlare som samarbetar med flera banker och långivare som accepterar sämre kreditvärdighet eller att du har betalningsanmärkningar. För att gå via Sambla får du inte ha haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste 6 månaderna.

Sökresultat: 1 st låneförmedlare

Sambla
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 20 år

Löptid

2.95 - 29.90 %

Ränta

44 st

Anslutna långivare

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 150 000 kr i 10 år med rörlig ränta på 6.4 % (effektiv ränta 6.59 %) blir det totala beloppet att betala 203 472 kr med 120 avbetalningar (1696 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Visa samarbetspartners

Om skuldsaldo

Skuldsaldo är oreglerade skulder i allmänna och enskilda mål som rapporteras in till Kronofogden. Dessa uppgifter uppdateras 1 gång per vecka. Allmänna mål är skulder till stat och kommun t.ex. trafikböter och enskilda mål är skulder som du har till enskilda personer och företag.

Vad är historiskt skuldsaldo?

Ett historiskt skuldsaldo är en skuld som fastställts hos Kronofogden och som har varit oreglerat i mer än 1 månad. Detta rapporteras i sin tur till kreditupplysningsföretagen att du har haft ett historiskt skuldsaldo och försvinner först efter 24 månader efter att skulden är nollställd.

Budget- och skuldrådgivning

Om din privatekonomi har tagit skada, och du anser att du så mycket skulder att du inte har möjlighet att betala tillbaka dem, rekommenderar vi att du vänder dig till en skuldrådgivare och får hjälp. Läs mer om budget- och skuldrådgivning om du hur du går tillväga.

Processen innan en skuld fastställs hos Kronofogden

Steg 1

1. Betalningspåminnelse

När löptiden passerat på ditt låneavtal och du inte har betalat tillbaka din skuld så är första steget att kreditgivaren skickar dig en eller flera betalningspåminnelser som inkluderar låneskulden samt påminnelseavgift (60 kr) och dröjsmålsränta (enligt kreditgivarens SEKKI villkor) och eventuell förseningsavgift.

Steg 2

2. Inkasso

Om skulden till kreditgivaren fortfarande inte nollställs så kommer ärendet skickas vidare till ett inkassobolag. Din låneskuld kommer nu även inkludera kostnader för inkassokrav (180 kr) och eventuella kostnader för en avbetalningsplan (170 kr) enligt lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader.

Steg 3

3. Kronofogden

Sista steget om skulden inte är betald är Kronofogden. Här kommer ett betalningsföreläggande ske vilket betyder att man fastställer skulden som du har till kreditgivaren. När detta har skett så har du ett aktuellt skuldsaldo vilket i sin tur kommer att rapporteras in till kreditupplysningsbolagen. Detta kommer även resultera i att du få en betalningsanmärkning på dig som ligger kvar i kreditupplysningsföretagens register i 36 månader innan den försvinner. Om skulden är oreglerad i mer än 1 månad hos Kronofogden kommer kreditupplysningsföretagen visa det som historiskt skuldsaldo i 24 månader även om skulden är nollställd.

Kreditgivare som accepterar skuldsaldo

Inkassokostnader

Enligt lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader så ska följande ersättning betalas, om det inte finns särskilda skäl till annat, med högst.

Beteckning Kostnad
Betalningspåminnelse 60 kr
Inkassokrav 180 kr
Avbetalningsplan 170 kr

Skulder och förelägganden hos Kronofogden

Om du vill veta aktuella skulder och krav som du har kan du använda Kronofogdens e-tjänst "Mina skulder och förelägganden". Hit vänder sig företag, myndigheter och privatpersoner när man har ett krav mot någon och behöver hjälp med att driva in skulden. Om kravet är korrekt fastställer Kronofogden det och skulden registreras i Kronofogdens register.

E-tjänst

 • Se vilka krav du har (förelägganden)
 • Se dina fastställda skulder
 • Se vilken du har en skuld till

Vid krav att betala behöver du svara och ta ställning till den skuld som är registrerad. Om du tycket kravet är felaktigt ska du meddela Kronofogden att så är fallet och varför.

Skulder hos Kronofogden

Skuldfinansieringslån

Skuldfinansieringslån är ett lån för dig med skulder eller historiskt skuldsaldo hos Kronofogden.

Läs mer om långivarna och vad som skiljer dem åt. Lån med skuldsaldo kan ha olika upplägg beroende på vilken långivare du vänder dig till. Denna typen av lån kräver oftast en medsökande eller borgensman med god ekonomi.

Nstart webbsida

Nstart

Nstart är kreditgivaren som du vänder dig till om du har betalningsanmärkningar, flertalet UC-förfrågningar eller skuld till Kronofogden. Man har hjälpt över 8000 svenskar att se över sin ekonomiska situation samt rådgivning och löpande råd.

Nstart
30.000 - 500.000 kr

Lånebelopp

6.95 - 21.95 %

Ränta

Räkneexempel: Vid ett lån på 160 000 kr i 9 år med rörlig ränta på 17 % (effektiv ränta 18.95 %) blir det totala beloppet att betala 317 520 kr med 108 avbetalningar (2931 kr/mån). Uppläggningsavgift: 995 kr. Aviavgift: 29 kr/mån.

Grundkrav hos Nstart

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du har en inkomst på minst 22 000 kr/mån
 • Du är fast anställd
 • Om du har skuldsaldo måste du ha en medsökande med god ekonomi

Övriga lån vid skuldfinansiering

Svea Ekonomi

Svea Ekonomi har en låneprodukt som de kallar för "Skuldfinansiering" och riktar sig mot dig som sitter fast i en skuldfälla med skuldsaldo och betalningsanmärkningar. Man erbjuder så kallad ackordsförhandling vilket betyder att Svea Ekonomi kontaktar dina olika fordringsägare och försöker omförhandla lån och skulder med syfte att minska den totala skuldbördan.

Man gör alltid en individuell bedömning på din ansökan och upprättar en personlig kontakt som arbetar för att du ska återfå kontrollen över din ekonomiska situation.

Grundkrav hos Svea Ekonomi

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 20 år gammal
 • Du har en inkomst på minst 180 000 kr/år
 • Om du är egen företagare måste du ha drivit bolaget i minst 3 år
 • En eventuell medlåntagare måste ha en årsinkomst på minst 90 000 kr

Tando - Lån med skuld hos kronofogden med borgenär

Ny typ av lån där du behöver ha en borgensman för att få lånet godkänt.

Tando är det perfekta valet om du får avslag från andra banker och kreditgivare. Hos Tando kan du få lån trots svårigheter med ekonomin och aktiva skulder hos Kronofogden, där man istället för att fokusera på din tidigare kredithistorik lägger större fokus på förtroende. Hos Tando ansöker man om ett så kallat borgenslån vilket betyder att du måste ha en borgensman för att få lånet beviljat. Kreditupplysning tas på borgensmannen och hen är en säkerhet på lånet om du skulle få svårigheter att betala tillbaka låneskulden.

Grundkrav hos Tando

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du har en borgensman som är minst 21 år gammal, har inga betalningsanmärkningar och har stabil inkomst

OBS! Tando tar ej emot nya ansökningar. Alla existerande kunder måste fortsätta göra sina månadsbetalningar som vanligt.

Omstartslån med bostad som säkerhet

Använd din bostad som säkerhet för att få ett större privatlån.

Marginalen Bank

Du kan vända dig till Marginalen Bank om du behöver ett större lån trots skulder. Deras produkt "Omstartslånet" riktar sig mot dig som har betalningsanmärkningar och skulder till inkasso eller Kronofogden. Detta är ett större lån med skuldsaldo där du kan låna upp till 10 miljoner kronor men ställer också krav att du säkerhet i form av en bostad när du ansöker om lånet. Belåningsgraden får max vara 85 % av bostadens värde.

Grundkrav hos Marginalen Bank

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 20 år gammal
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har en årsinkomst på minst 200 000 kr
 • Du måste lösa inkassoskulder eller skulder hos Kronofogden innan du investerar i något annat
 • Du har en säkerhet i form av en bostad du äger eller ska köpa
Avgifter
Uppläggningsavgift 1000 kr
Kredithanteringsavgift 3500 kr
Räntepåslag, bindningstid 1 år 1.50 %
Räntepåslag, bindningstid 2 år 1.00 %
Räntepåslag, bindningstid 3 år 0.50 %
Sefina Pantbank

Mindre lån med föremål som säkerhet

När det kommer till mindre lån kan du vända dig till Sefina Pantbank och låna pengar med ett föremål som säkerhet, t.ex. smycke, klocka etc. Du kan efter avtalad löptid välja om du vill betala tillbaka lånet, förlänga lånet eller att låta föremålet gå på auktion. Med ett pantlån riskerar du inga betalningsanmärkningar eller dröjsmålsränta och ingen kreditupplysning kommer tas på dig.

Lånevillkor
Belopp Föremålets värde
Återbetalningstid 1 - 3 mån
Ränta 39.0 - 47.4 %

Jämförelse av långivarnas räntor

I vår illustration har vi gjort en sammanställning på alla lån som accepterar aktuellt eller historiskt skuldsaldo, där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst ränta. Klicka på respektive kreditgivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.

Jämför ränta på lån med skuldsaldo

Bluestep 150.000 - 10.000.000 kr
2.95 - 7.75 %
Sambla 5.000 - 600.000 kr
2.95 - 29.90 %
Marginalen Bank 25.000 - 500.000 kr
3.87 - 19.32 %
Nstart 30.000 - 500.000 kr
6.95 - 21.95 %
Tando 10.000 - 100.000 kr
25.77 %

Vanliga frågor och svar

Vad brukar bankerna kolla på?

När man ansöker om ett lån brukar bankerna kolla på två faktorer, kreditrisk och betalningsförmåga. Detta sätts sen i relation till hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Kreditrisk inkluderar hur mycket du har i lån sedan innan, inkassoskulder, om du har betalningsanmärkningar etc. Betalningsförmåga är mer fokus på hur mycket du har i inkomst och vilka utgifter du har i dagsläget.

Går det få lån trots skulder?

Kreditgivare som Nstart, Tando etc. accepterar att du har skulder och kollar inte så mycket på din kreditrisk utan fokuserar mer på din framtida betalningsförmåga. Därför är det viktigt att du har en stabil inkomst och en fast anställning. Du kan också öka din chanser att få ett lån om du har en medsökande på din låneansökan. Detta ger en utökad betalningsförmåga eftersom ytterligare en inkomst adderas till lånet.

Vad innebär det att ha en medsökande på lånet?

För kreditgivaren så ger det en extra säkerhet till lånet. Det krävs dock att medsökanden har en hög kreditvärdighet och en stabil inkomst som väger upp din kreditrisk och betalningsförmåga. En medsökande delar ansvaret på lånet och har ett solidariskt betalningsansvar och är den som får betala tillbaka lånet om du som huvudsökande hamnar i ekonomisk knipa.

Är skuldsanering ett bättre val?

Om du har för mycket skulder, som du aldrig kommer att kunna betala tillbaka, kan skuldsanering vara ett bra val för dig. Du ansöker hos Kronofogden som i sin tur gör en bedömning om du uppfyller de krav som ställs. Om du beviljas skuldsanering kommer du leva på existensminimum upp till 5 år. När skuldsaneringen är slut slipper du betala resten av skulden och du är skuldfri.

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 1 augusti, 2022