Låna trots att du har aktivt eller historiskt skuldsaldo hos Kronofogden. Vi tipsar om kreditgivare som kollar på din framtida betalningsförmåga istället för din kredithistorik.
Att låna pengar med skuldsaldo hos Kronofogden var något som var otänkbart förr i tiden och något som bankerna inte accepterade överhuvudtaget. På den senare tiden har det dykt upp kreditinstitut som ändå kan hjälpa en med ett omstartslån trots att du har ett aktuellt skuldsaldo. Vi går igenom allt du behöver veta om skuldsaldo och till vilka kreditgivare du kan vända dig för att få ordning på din privatekonomi.
Lånebelopp | 5.000 - 600.000 kr |
Löptid | 1 - 15 år |
Ränta | 2.95 - 29.95 % |
Utan UC | 1 st |
Accepterar betalningsanmärkning | 6 st |
Utbetalning direkt | 0 st |
Sökresultat: 4 st lån
Representativt exempel: Vid ett lån på 160 000 kr i 9 år med rörlig ränta på 17 % (effektiv ränta 18.95 %) blir det totala beloppet att betala 317 520 kr med 108 avbetalningar (2931 kr/mån). Uppläggningsavgift: 995 kr. Aviavgift: 29 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 55 000 kr i 5 år med rörlig ränta på 29 % (effektiv ränta 33.18 %) blir det totala beloppet att betala 104 748 kr med 60 avbetalningar (1746 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 1 500 000 kr i 50 år med rörlig ränta på 6.00 % (effektiv ränta 6.21 %) blir det totala beloppet att betala 3 785 250 kr med 600 avbetalningar (6309 kr/mån). Uppläggningsavgift: 1000 kr. Kredithanteringsavgift: 3500 kr. Aviavgift: 15 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 1 500 000 kr i 40 år med rörlig ränta på 6.30 % (effektiv ränta 6.54 %) blir det totala beloppet att betala 3 780 780 kr med 480 avbetalningar (7877 kr/mån). Uppläggningsavgift: 2495 kr. Aviavgift: 20 kr/mån.
Välj en låneförmedlare som samarbetar med flera banker och långivare som accepterar sämre kreditvärdighet eller att du har betalningsanmärkningar. För att gå via en låneförmedlare får du inte ha haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste 6 månaderna.
Sökresultat: 2 st låneförmedlare
Representativt exempel: Vid ett lån på 200 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 6.77 % (effektiv ränta 6.98 %) blir det totala beloppet att betala 292 653 kr med 144 avbetalningar (2032 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Representativt exempel: Vid ett lån på 150 000 kr i 10 år med rörlig ränta på 6.4 % (effektiv ränta 6.59 %) blir det totala beloppet att betala 203 472 kr med 120 avbetalningar (1696 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.
Skuldsaldo är oreglerade skulder i allmänna och enskilda mål som rapporteras in till Kronofogden. Dessa uppgifter uppdateras 1 gång per vecka. Allmänna mål är skulder till stat och kommun t.ex. trafikböter och enskilda mål är skulder som du har till enskilda personer och företag.
Ett historiskt skuldsaldo är en skuld som fastställts hos Kronofogden och som har varit oreglerat i mer än 1 månad. Detta rapporteras i sin tur till kreditupplysningsföretagen att du har haft ett historiskt skuldsaldo och försvinner först efter 24 månader efter att skulden är nollställd.
Enligt lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader så ska följande ersättning betalas, om det inte finns särskilda skäl till annat, med högst.
Beteckning | Kostnad |
---|---|
Betalningspåminnelse | 60 kr |
Inkassokrav | 180 kr |
Avbetalningsplan | 170 kr |
Om din privatekonomi har tagit skada, och du anser att du så mycket skulder att du inte har möjlighet att betala tillbaka dem, rekommenderar vi att du vänder dig till en skuldrådgivare och får hjälp. Läs mer om budget- och skuldrådgivning om du hur du går tillväga.
Skuldfinansieringslån är ett lån för dig med skulder eller historiskt skuldsaldo hos Kronofogden.
Läs mer om långivarna och vad som skiljer dem åt. Lån med skuldsaldo kan ha olika upplägg beroende på vilken långivare du vänder dig till. Denna typen av lån kräver oftast en medsökande eller borgensman med god ekonomi.
Nstart är kreditgivaren som du vänder dig till om du har betalningsanmärkningar, flertalet UC-förfrågningar eller skuld till Kronofogden. Man har hjälpt över 8000 svenskar att se över sin ekonomiska situation samt rådgivning och löpande råd.
För att låna hos Marginalen Bank måste du vara minst 18 år gammal, har en inkomst på minst 22 000 kr/mån, är fast anställd. Om du har skuldsaldo måste du ha en medsökande med god ekonomi.
Representativt exempel: Vid ett lån på 160 000 kr i 9 år med rörlig ränta på 17 % (effektiv ränta 18.95 %) blir det totala beloppet att betala 317 520 kr med 108 avbetalningar (2931 kr/mån). Uppläggningsavgift: 995 kr. Aviavgift: 29 kr/mån.
Använd din bostad som säkerhet för att få ett större privatlån.
Du kan vända dig till Marginalen Bank om du behöver ett större lån trots skulder. Deras produkt "Omstartslånet" riktar sig mot dig som har betalningsanmärkningar och skulder till inkasso eller Kronofogden. Detta är ett större lån med skuldsaldo där du kan låna upp till 10 miljoner kronor men ställer också krav att du säkerhet i form av en bostad när du ansöker om lånet. Belåningsgraden får max vara 85 % av bostadens värde.
För att låna hos Marginalen Bank måste du vara minst 20 år gammal, är folkbokförd i Sverige, har en årsinkomst på minst 200 000 kr och säkerhet i form av en bostad du äger eller ska köpa. Du måste lösa inkassoskulder eller skulder hos Kronofogden innan du investerar i något annat.
Representativt exempel: Vid ett lån på 1 300 000 kr i 50 år med rörlig ränta på 5.40 % (effektiv ränta 5.70 %) blir det totala beloppet att betala 3 085 800 kr med 600 avbetalningar (5143 kr/mån). Uppläggningsavgift: 1000 kr. Kredithanteringsavgift: 3500 kr. Aviavgift: 15 kr/mån.
När löptiden passerat på ditt låneavtal och du inte har betalat tillbaka din skuld så är första steget att kreditgivaren skickar dig en eller flera betalningspåminnelser som inkluderar låneskulden samt påminnelseavgift (60 kr) och dröjsmålsränta (enligt kreditgivarens SEKKI villkor) och eventuell förseningsavgift.
Om skulden till kreditgivaren fortfarande inte nollställs så kommer ärendet skickas vidare till ett inkassobolag. Din låneskuld kommer nu även inkludera kostnader för inkassokrav (180 kr) och eventuella kostnader för en avbetalningsplan (170 kr) enligt lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader.
Sista steget om skulden inte är betald är Kronofogden. Här kommer ett betalningsföreläggande ske vilket betyder att man fastställer skulden som du har till kreditgivaren. När detta har skett så har du ett aktuellt skuldsaldo vilket i sin tur kommer att rapporteras in till kreditupplysningsbolagen. Detta kommer även resultera i att du få en betalningsanmärkning på dig som ligger kvar i kreditupplysningsföretagens register i 36 månader innan den försvinner. Om skulden är oreglerad i mer än 1 månad hos Kronofogden kommer kreditupplysningsföretagen visa det som historiskt skuldsaldo i 24 månader även om skulden är nollställd.
Om du vill veta aktuella skulder och krav som du har kan du använda Kronofogdens e-tjänst "Mina skulder och förelägganden". Hit vänder sig företag, myndigheter och privatpersoner när man har ett krav mot någon och behöver hjälp med att driva in skulden. Om kravet är korrekt fastställer Kronofogden det och skulden registreras i Kronofogdens register.
Vid krav att betala behöver du svara och ta ställning till den skuld som är registrerad. Om du tycket kravet är felaktigt ska du meddela Kronofogden att så är fallet och varför.
I vår illustration har vi gjort en sammanställning på alla lån som accepterar aktuellt eller historiskt skuldsaldo, där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst ränta. Klicka på respektive kreditgivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.
När man ansöker om ett lån brukar bankerna kolla på två faktorer, kreditrisk och betalningsförmåga. Detta sätts sen i relation till hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Kreditrisk inkluderar hur mycket du har i lån sedan innan, inkassoskulder, om du har betalningsanmärkningar etc. Betalningsförmåga är mer fokus på hur mycket du har i inkomst och vilka utgifter du har i dagsläget.
Kreditgivare som Nstart, Tando etc. accepterar att du har skulder och kollar inte så mycket på din kreditrisk utan fokuserar mer på din framtida betalningsförmåga. Därför är det viktigt att du har en stabil inkomst och en fast anställning. Du kan också öka din chanser att få ett lån om du har en medsökande på din låneansökan. Detta ger en utökad betalningsförmåga eftersom ytterligare en inkomst adderas till lånet.
För kreditgivaren så ger det en extra säkerhet till lånet. Det krävs dock att medsökanden har en hög kreditvärdighet och en stabil inkomst som väger upp din kreditrisk och betalningsförmåga. En medsökande delar ansvaret på lånet och har ett solidariskt betalningsansvar och är den som får betala tillbaka lånet om du som huvudsökande hamnar i ekonomisk knipa.
Om du har för mycket skulder, som du aldrig kommer att kunna betala tillbaka, kan skuldsanering vara ett bra val för dig. Du ansöker hos Kronofogden som i sin tur gör en bedömning om du uppfyller de krav som ställs. Om du beviljas skuldsanering kommer du leva på existensminimum upp till 5 år. När skuldsaneringen är slut slipper du betala resten av skulden och du är skuldfri.