Lån med skuldsaldo

Låna trots att du aktivt eller historiskt skuldsaldo. Vi tipsar om kreditgivare som kollar på din framtida betalningsförmåga istället för din historik.

Borgenslån

Lån baserade på förtroende – inte på din kredithistorik. Låna upp till 100 000 kr inom 24 timmar.

Att låna pengar när man har aktuell skuld hos Kronofogden var något som var otänkbart förr i tiden och något som bankerna inte accepterade överhuvudtaget. På den senare tiden har det dykt upp kreditinstitut som ändå kan hjälpa en med ett omstartslån trots att du har ett aktuellt skuldsaldo. Vi går igenom allt du behöver veta om skuldsaldo och till vilka kreditgivare du kan vända dig för att få ordning på din privatekonomi.

Om din privatekonomi har tagit skada, och du anser att du så mycket skulder att du inte har möjlighet att betala tillbaka dem, rekommenderar vi att du vänder dig till en skuldrådgivare och får hjälp. Läs mer om budget- och skuldrådgivning om du hur du går tillväga.

Vad är skuldsaldo?

Skuldsaldo är oreglerade skulder i allmänna och enskilda mål som rapporteras in till Kronofogden. Dessa uppgifter uppdateras 1 gång per vecka. Allmänna mål är skulder till stat och kommun t.ex. trafikböter och enskilda mål är skulder som du har till enskilda personer och företag.

Vad är historiskt skuldsaldo?

Ett historiskt skuldsaldo är en skuld som fastställts hos Kronofogden och som har varit oreglerat i mer än 1 månad. Detta rapporteras i sin tur till kreditupplysningsföretagen att du har haft ett historiskt skuldsaldo och försvinner först efter 24 månader efter att skulden är nollställd.

Processen innan en skuld fastställs hos Kronofogden

Kreditgivare som accepterar skuldsaldo

Inkassokostnader

Enligt lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader så ska följande ersättning betalas, om det inte finns särskilda skäl till annat, med högst.

Beteckning Kostnad
Betalningspåminnelse 60 kr
Inkassokrav 180 kr
Avbetalningsplan 170 kr
Nystart Finans
Tando
Svea Ekonomi
Marginalen Bank

Kreditgivare som erbjuder lån med skulder

Se vilka kreditgivare du kan vända dig till om du har skulder eller historiskt skuldsaldo.

Nystart Finans

Nystart Finans är kreditgivaren som du vänder dig till om du har betalningsanmärkningar, flertalet UC-förfrågningar eller skuld till Kronofogden. Man har hjälpt över 40 000 svenskar att se över sin ekonomiska situation samt rådgivning och löpande råd.

Efter ditt samlingslån arbetar vi sedan nära varandra för att du successivt ska kunna förbättra din ekonomiska situation. Betalar du i tid, undviker nya lån och kreditupplysningar får du årligen sänkt ränta hos oss.

- Nystart Finans

Nystart Finans
3.2/5
30.000 - 500.000 kr

Lånebelopp

2 - 15 år

Löptid

9.95% - 21.95%

Ränta

995 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Låna 100 000 kr i 5 år. Effektiv ränta 12.90%. Kreditkostnad 36 211 kr. Totalt att återbetala 136 211 kr.

Grundkrav hos Nystart Finans

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du har en inkomst på minst 22 000 kr/mån
 • Du är fast anställd
 • Om du har skuldsaldo måste du ha en medsökande med god ekonomi

Svea Ekonomi

Svea Ekonomi har en låneprodukt som de kallar för Skuldfinansiering och riktar sig mot dig som sitter fast i en skuldfälla med skuldsaldo och betalningsanmärkningar. Man erbjuder så kallad ackordsförhandling vilket betyder att Svea Ekonomi kontaktar dina olika fordringsägare och försöker omförhandla lån och skulder med syfte att minska den totala skuldbördan.

Har du en tung skuldbörda, skuld hos kronofogdemyndigheten, flera betalningsanmärkningar, inkassoskulder eller dyra lån kan du vända dig till oss på Skuldfinansiering för att få skuldhjälp.

- Svea Ekonomi

Man gör alltid en individuell bedömning på din ansökan och upprättar en personlig kontakt som arbetar för att du ska återfå kontrollen över din ekonomiska situation.

Svea Ekonomi
1.9/5
10.000 - 400.000 kr

Lånebelopp

2 - 15 år

Löptid

7.40% - 26.45%

Ränta

395 - 795 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Låna 100 000 kr i 5 år. Uppläggningsavgift 395 kr. Vid 7.90% ränta blir den effektiva räntan 8.38%.

Grundkrav hos Svea Ekonomi

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 20 år gammal
 • Du har en inkomst på minst 180 000 kr/år
 • Om du är egen företagare måste du ha drivit bolaget i minst 3 år

Lån med skuld hos kronofogden med borgenär

Ny typ av lån där du behöver ha en borgensman för att få lånet godkänt.

Tando

Tando är det perfekta valet om du får avslag från andra banker och kreditgivare. Hos Tando kan du få lån trots svårigheter med ekonomin och aktiva skulder hos Kronofogden, där man istället för att fokusera på din tidigare kredithistorik lägger större fokus på förtroende. Hos Tando ansöker man om ett så kallat borgenslån vilket betyder att du måste ha en borgensman för att få lånet beviljat. Kreditupplysning tas på borgensmannen och hen är en säkerhet på lånet om du skulle få svårigheter att betala tillbaka låneskulden.

Vi erbjuder rättvisa, enkla och transparenta lån baserade på förtroende – inte på din ekonomiska historia.

- Tando

Tando
4.0/5
10.000 - 100.000 kr

Lånebelopp

36 - 72 mån

Löptid

25.77%

Ränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Låna 40000 kr i 4 år. Effektiv ränta 29%. Kreditkostnad 24 489 kr. Totalt att återbetala 64 489 kr.

Grundkrav hos Tando

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du har en borgensman som är minst 21 år gammal, har inga betalningsanmärkningar och har stabil inkomst

Omstartslån med bostad som säkerhet

Använd din bostad som säkerhet för att få ett större privatlån.

Marginalen Bank

Du kan vända dig till Marginalen Bank om du behöver ett större lån trots skulder. Deras produkt "Omstartslånet" riktar sig mot dig som har betalningsanmärkningar och skulder till inkasso eller Kronofogden. Detta är ett större lån där du kan låna upp till 10 miljoner kronor men ställer också krav att du säkerhet i form av en bostad när du ansöker om lånet. Belåningsgraden får max vara 85% av bostadens värde.

Lånet har en återbetalningstid upp till 50 år med en bindningstid på 1 - 3 år. Det tillkommer också en hög uppläggningsavgift och kredithanteringsavgift som betalas efter låneavtalet är signerat.

Avgifter
Uppläggningsavgift 1000 kr
Kredithanteringsavgift 3500 kr
Räntepåslag, bindningstid 1 år 1.50%
Räntepåslag, bindningstid 2 år 1.00%
Räntepåslag, bindningstid 3 år 0.50%
Marginalen Bank
4.0/5
fr. 150.000 kr

Lånebelopp

5 - 50 år

Löptid

fr. 3.50%

Ränta

1000 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Låna 100 000 kr i 5 år. Effektiv ränta 6.80%. Kreditkostnad 18 235 kr. Totalt att återbetala 118 235 kr.

Grundkrav hos Marginalen Bank

Följande grundkrav måste uppfyllas för att lånet ska bli beviljat.

 • Du är minst 20 år gammal
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har en årsinkomst på minst 200 000 kr
 • Du måste lösa inkassoskulder eller skulder hos Kronofogden innan du investerar i något annat
 • Du har en säkerhet i form av en bostad du äger eller ska köpa

Mindre lån med föremål som säkerhet

När det kommer till mindre lån kan du vända dig till Sefina Sparbank och låna pengar med ett föremål som säkerhet, t.ex. smycke, klocka etc. Du kan efter avtalad löptid välja om du vill betala tillbaka lånet, förlänga lånet eller att låta föremålet gå på auktion. Med ett pantlån riskerar du inga betalningsanmärkningar eller dröjsmålsränta och ingen kreditupplysning kommer tas på dig.

Vanliga frågor

⭐ Vad brukar bankerna kolla på?

När man ansöker om ett lån brukar bankerna kolla på två faktorer, kreditrisk och betalningsförmåga. Detta sätts sen i relation till hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Kreditrisk inkluderar hur mycket du har i lån sedan innan, inkassoskulder, om du har betalningsanmärkningar etc. Betalningsförmåga är mer fokus på hur mycket du har i inkomst och vilka utgifter du har i dagsläget.

⭐ Går det få lån trots skulder?

Kreditgivare som Nystart Finans och Tando accepterar att du har skulder och kollar inte så mycket på din kreditrisk utan fokuserar mer på din framtida betalningsförmåga. Därför är det viktigt att du har en stabil inkomst och en fast anställning. Du kan också öka din chanser att få ett lån om du har en medsökande på din låneansökan. Detta ger en utökad betalningsförmåga eftersom ytterligare en inkomst adderas till lånet.

⭐ Vad innebär det att ha en medsökande på lånet?

För kreditgivaren så ger det en extra säkerhet till lånet. Det krävs dock att medsökanden har en hög kreditvärdighet och en stabil inkomst som väger upp din kreditrisk och betalningsförmåga. En medsökande delar ansvaret på lånet och har ett solidariskt betalningsansvar och är den som får betala tillbaka lånet om du som huvudsökande hamnar i ekonomisk knipa.

⭐ Är skuldsanering ett bättre val?

Om du har för mycket skulder, som du aldrig kommer att kunna betala tillbaka, kan skuldsanering vara ett bra val för dig. Du ansöker hos Kronofogden som i sin tur gör en bedömning om du uppfyller de krav som ställs. Om du beviljas skuldsanering kommer du leva på existensminimum upp till 5 år. När skuldsaneringen är slut slipper du betala resten av skulden och du är skuldfri.

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 17 september, 2020