Allt du behöver veta om skatteåterbäringen

Få full koll på vad som gäller inför deklarationen 2023. Vi går igenom allt du behöver veta och vilka datum som gäller.

Genom att skapa en digital brevlåda (senast 24 februari) så kan du få skatteåterbäringen från Skatteverket redan i april månad. De nya reglerna gäller dock endast för de som inte gör några ändringar eller tillägg, t.ex. resor till och från arbetet, värdepappersförsäljning etc. De som gör ändringar eller tillägg får vänta på sin skatteåterbäring till juni månad istället. Med en digital brevlåda så får du all post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt istället för på papper. Oavsett vilken digital brevlåda du väljer så kommer du kunna deklarera tidigare än alla andra.

Viktigt att tänka på

Se till att alla förtryckta uppgifter i deklarationen är korrekta. Om det är något som inte stämmer bör du kontakta din arbetsgivare eller den som har lämnat uppgiften.

Dubbelkolla så att du har ett föranmält bankkonto hos Skatteverket så de vet var de ska skicka din skatteåterbäring. Detta gäller för dig som inte har deklarerat innan eller om du har bytt bank. Om du har inte har anmält ditt bankkonto kommer inga pengar att betalas ut då Skatteverket har slutat med att skicka ut utbetalningskort.

När får jag skatteåterbäringen?

Du som deklarerar digitalt senast den 29 mars utan att du ändrar eller lägga till något samt har en digital brevlåda.

Skatteåterbäringen betalas ut 3–6 april 2023.

Du som deklarerar senast den 2 maj, digitalt eller på papper.

Skatteåterbäringen betalas ut 5–9 juni 2023.

Behöver jag deklarera?

Om du har fått en deklaration hemskickat till dig måste du deklarera. Även om du inte har fått någon deklaration måste du deklarera om du kan svara ja på något av följande påstående.

  • Du har varit bosatt i Sverige under hela 2022 och har inkomst av tjänst på 20 135 kr eller mer.
  • Du har varit bosatt i Sverige en del av året och haft en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.
  • Du har haft kapitalinkomst på 200 kronor eller mer.

Så här deklarerar du

Det finns fler sätt att skicka in din inkomstdeklaration. Vi går igenom vilka alternativ du har att välja mellan.

  • App
  • E-tjänst
  • Genom att skicka ett sms
  • Genom att ringa
  • Skicka in pappersblankett

Om du gör några ändringar som kräver att du måste skicka in en bilaga kan du endast använda e-tjänsten eller pappersblankett när du deklarerar.

Skaffa digital brevlåda

Välj någon följande digitala brevlådor som funkar både för privatpersoner och enskilda firmor.

Du behöver BankID för att genomföra registreringen och kunna logga in på din digitala brevlåda. All myndighetspost kommer skickas till din nya brevlåda och du får alltid en sms-avisering till det mobilnummer du angett samt en avisering till din e-postadress. Om du är osäker på om du redan har en digital brevlåda kan du kontrollera detta genom att logga in på "Mina Sidor" hos Skatteverket.

Betala kvarskatt

Om du har betalat in ett underskott av skatt under 2022 behöver du göra en inbetalning till Skatteverket under våren. Du kan själv välja om du inte betala in allt på en gång eller om du vill dela upp betalningen. Du kan antingen betala med Swish eller bankgiro.

Om du fick slutskattebesked i december behöver inbetalningen vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 13 mars. Har du en kvarskatt på över 30 000 kr behöver pengarna vara hos Skatteverket senast 13 februari. Vid kvarskatt under 30 000 kr har du på dig till 4 maj innan pengarna behöver vara på kontot.

  • Betala med Swish: Du kan max betala 40 000 kr per dygn. Logga in på Mina sidor och följ instruktionerna. En inbetalning med Swish kommer att bokföras på ditt skattekonto samma dag som överföringen görs.
  • Betala med bankgiro: Betala in din kvarskatt till bankgironummer 5050-1055. Använd tjänsten OCR-beräkning för att kunna ange rätt OCR-nummer på din betalning. En inbetalning med bankgiro kommer att synas på ditt skattekonto inom 3 bankdagar från det att överföringen görs.

Ränteavdrag på lån

Om du har lånekostnader där du betalar ränta har du rätt till ett ränteavdrag. Håll koll på att kreditgivarna har rapporterat in dina räntekostnader genom att jämföra dina ränteutgifter med informationen i din inkomstdeklaration.

  • Du har rätt till 30 % av dina totala ränteutgifter upp till 100 000 kr.
  • Du har rätt till 21 % av dina totala ränteutgifter som överstiger 100 000 kr.

Exempel: Om du har privatlån och snabblån med räntekostnader på 120 000 kr under 2022 så har du rätt till följande avdrag: 30 % av 100 000 kr = 30 000 kr, samt 21 % av 20 000 kr = 4200 kr. Totalt 34 200 kr.

Avdrag medges för

  • Ränta som betalats under året.
  • Har ränta betalats i förskott, medges inte avdrag för den del av räntan som avser tiden efter den 31 januari året efter inkomståret.
Skatteåterbäring 2023

Viktiga datum inför deklarationen 2023

Vill du få pengarna innan påsk och när är sista datumet för att lämna in sin deklaration? Håll koll på dessa datum inför din deklaration 2023.

13 februari

Sista dagen att betala kvarskatt över 30 000 kr för att undvika kostnadsränta.

24 februari

Sista dagen att skaffa digital brevlåda om du vill ha skatteåterbäring i april.

13 mars

Sista dagen att betala kvarskatt för dig som fick slutskattebesked som kom i december 2022.

15 mars

E-tjänsten för att deklarera öppnar.

29 mars

Sista dagen att deklarera digitalt om du vill ha ut pengarna innan påsk. Gäller för dig som har digital brevlåda och inte gör några ändringar i deklarationen.

3-6 april

Skatteåterbäring betalas till dem som deklarerat digitalt senast den 29 mars.

15 april

Sista dagen som Skatteverket skickar ut pappersdeklaration till de som inte har digital brevlåda.

2 maj

Sista dagen att lämna in deklarationen - digitalt, sms eller papper.

4 maj

Sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kr för att undvika kostnadsränta.

5-9 juni

Skatteåterbäring betalas ut till dem som deklarerat senast den 2 maj.

5 tips på avdrag

Det kan vara svårt att hålla koll på alla avdrag som man har rätt till att göra. Vi tipsar om 5 avdrag som kan vara aktuella för dig och ge dig en extraslant till din sommarsemester. På Skatteverkets hemsida hittar du en komplett lista med avdrag.

1. Resor till och från jobb

För dig som kör bil, motorcykel eller åker kollektivt till jobbet kan du göra avdrag på alla kostnader som överstiger 11 000 kr. Kravet för dig som reser kollektivt är att du måste ha minst 2 km till jobbet från bostaden. För dig som åker bil eller motorcykel måste du ha du minst 5 km till jobbet från bostaden och tidsvinsten jämfört med kollektivt måste vara över 2 timmar.

2. Dubbel bosättning

Om du har en tillfällig bostad på annan ort samtidigt som du har en bostad på din hemort har du rätt att göra avdrag för dubbel bosättning (hyra) upp till 2 års tid. Kravet är att din egen bostad och den tillfälliga bostaden måste vara minst 5 mil ifrån varandra.

3. Avdrag för dig som söker jobb

Är du arbetssökande, får ersättning från a-kassan eller försäkringskassan har du rätt att göra avdrag för resor och telefon- och surfavgifter som använts för att söka jobb. Avdrag gäller endast för utgifter som överstiger 5000 kr.

4. Bil i tjänst

Om du använder dig egen bil i tjänst har du rätt att göra avdrag på 18,50 kr/mil. Kör du en tjänstebil gäller 6,50 kr/mil om fordonet drivs på diesel annars är det 9,50 kr/mil som gäller för en bensindriven bil. Du har även rätt att göra avdrag för parkeringskostnader.

5. Cykel till jobbet

Tar du din cykel till och från jobbet har du rätt att göra avdrag med 250 kr/år.