Studentlån

Kreditgivare med studentlån

För dig som studerar på universitet eller högskola! Studentlån har lägre inkomstkrav och är ett bättre val för dig som student än att ansöka om snabblån eller kontokredit. Renodlade studentlån förutom CSN är svårt att hitta. Vi har funnit en kreditgivare som kan hjälpa dig med extra pengar vid sidan om ditt CSN-bidrag. Läs mer om SEB som kan erbjuda dig ett lån upp till 25 000 kr med en återbetalningstid på upp till 5 år.

SEB
SEB
Lånebelopp 10.000 - 25.000 kr
Ränta 6.50%
Löptid 2 - 5 år
Betalningsanmärkning Nej
Kreditupplysning UC
Studentlån

Om studentlån

Studentlån är speciellt anpassat för dig som studerar på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning. Grundkraven för att få ett studentlån är betydligt lägre än ett vanligt snabblån eller privatlån.

Banker som erbjuder studentlån tar hänsyn till att du är student och att du har lägre deklarerad inkomst. Oftast bortser man från de vanliga inkomstkraven så länge man uppfyller övriga grundkrav. Så länge du är minst 18 år gammal och inte har några betalningsanmärkningar eller aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden så är chansen hög att du får din låneansökan beviljad. Räntan är lägre än ett privatlån och du behöver oftast inte betala några större avgifter.

Studentlånen hos oss vänder sig till dig som redan har studiemedel (bidrag och lån) från CSN men behöver extra pengar för att klara av sina studier.

Som student bör man vara försiktig med att ansöka om mindre lån med höga räntor. Snabblån är något som varje student bör undvika tills man har en god ekonomi och inkomst från tjänst.

- Annika Sandberg, Lånerådgivare på MyStep

Vad krävs för att få studentlån hos SEB?

Hos SEB kan man ansöka om ett kreditutrymme upp till 25.000 kr. För att få låna hos SEB måste du vara minst 18 år gammal, ha SEB:s studenterbjudande, du får inte ha några betalningsanmärkningar och du måste genomgå en vanlig kreditupplysning. Du kan ha en återbetalningstid upp till 5 år och du behöver inte betala några avgifter förutom den aktuella räntan som sätts på studentlånet.

Hur mycket får jag av CSN?

Som studerande i Sverige har du rätt till lån och bidrag från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Hur mycket beror på om du studerar heltid eller deltid samt hur länge du studerar. Du väljer själv hur mycket du vill låna, t.ex. om du vill låna färre veckor för att begränsa din CSN-skuld. Vi har tagit fram en lista, heltidsstudier och deltidsstudier, över hur mycket bidrag och lån du kan ansöka om under 2019.

Tänk på att du kan få tilläggsbidrag för dig som har barn och samtidigt studerar. Läs mer om tilläggsbidrag hos CSN

Om du är över 25 år och har arbetat sedan tidigare så kan du få tilläggslån för att underlätta övergången mellan arbete och studier. Läs mer om tilläggslån hos CSN

Fribelopp för CSN-lån

CSN har något som dem kallar för fribelopp, vilket är den inkomst som du får ha under ett kalenderhalvår samtidigt som du studerar med studiemedel. Fribeloppet varierar beroende på hur mycket studiemedel du har i relation till antal veckor som du studerar. Om du studerar en vanlig termin 2019 (20 veckor) får du ha ett fribelopp på 90 075 kr och om du har studiestartsstöd får du ha 74 400 kr i inkomst.

Fribeloppen räknas på kalenderhalvår (januari-juni och juli-december). Läs mer om hur hög inkomst du får ha beroende på hur många veckors studiemedel du har.

Fakta

Studiebidraget höjs under 2018

Regeringen, i samarbete med Vänsterpartiet, föreslår nu en höjning av studiemedlens bidragsdel. Enligt budgetpropositionen för 2018 så kommer bidraget höjas med 300 kr per studiemånad. Höjningen som föreslås träda i kraft i juli 2018 innebär att totalbeloppet för 1 veckas heltidsstudie kommer vara 2611 kr, varav 791 kr är bidrag och 1820 kr är lån.

Pressmeddelande: Höjning av studiemedlen med ca 300 kronor

Fakta

CSN-lån för körkort införs 2018

Från och med 1:a juli 2018 så är det möjligt att få CSN-lån till att ta körkort. Detta enligt Vänsterpartiets pressmeddelande att man kommit överens med regeringen om budgetförhandlingar. De som har rätt till lånet kommer inledningsvis vara arbetslösa personer i åldrarna 18 - 24 år som inte gått färdigt gymnasiet samt personer mellan 25 - 47 år som varit arbetslösa i minst 6 månader. Under 2019 kommer även personer mellan 19 - 20 år som har en gymnasieutbildning att omfattas.

Pressmeddelande: CSN-lån för körkort införs

Planera din ekonomi som student

Så fixar du ekonomin

Peter Svensson från CSN förklarar vad du behöver tänka på när det gäller studiemedel. Få även tips när det gäller din studentbudget.

CSN - bidrag, lån och återbetalningstid

Hur bidrag, lån och återbetalningstid fungerar. Här får du all information du behöver veta när du tar studiemedel från CSN.

Investera studielånet?

Jan Bolmeson som driver den populära bloggen RikaTillsammans.se diskuterar hur du kan investera ditt studielån och få en bra avkastning.

Vad är bäst - studielån eller sparkapital?

Ska man ta ett studielån eller använda sina sparpengar? Ingela Gabrielsson från Nordea diskuterar vilket som är det bästa valet.

Vanliga frågor

Frågor och funderingar om studentlån är bästa valet för dig? Vi tar upp några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig på vägen att göra rätt val av lånetyp.

Är det bättre att ta ett studentlån istället för ett privatlån?

Ja, vi rekommenderar att du ansöker om ett studentlån istället för ett privatlån om du studerar på högskolan, universitet eller eftergymnasial utbildning.

Ett studentlån har mycket lägre krav när det kommer till deklarerad inkomst och du har mycket större chans att få ett privatlån beviljad än ett vanligt privatlån.

Vad händer om jag inte kan betala månadskostnaden?

Om du känner på dig att du kommer få svårt att betala avgifter eller eventuell amortering eller räntekostnader så ska du alltid vända dig till banken där du har studentlånet. Förklara din ekonomiska situation för kreditgivaren så ni kan komma överens om ett nytt upplägg eller avbetalningsplan.

Kan jag ansöka om snabblån eller kontokredit som student?

Ja, det går bra. Så länge du har en deklarerad inkomst och inte har något aktuellt skuldsaldo så är chansen hög att du kommer få din låneansökan beviljad. Flera av kreditgivarna har räntefria lån som du kan utnyttja så länge du kan betala tillbaka lånebeloppet inom den återbetalningstid som kreditgivaren har satt. Vi rekommenderar dock att du endast tar ett mindre lån om du är säker på att du kan betala tillbaka inom löptiden. Ta heller aldrig ett snabblån eller kontokredit för att betala tillbaka gamla skulder.

Kreditkort för studenter

Istället för ett studentlån finns också möjligheten att välja ett kreditkort. Vi har listat några kreditkort som är bättre lämpat för dig som student där vi tar hänsyn till årsavgifter och räntefria återbetalningsperioder.

re:member flex

re:member flex

Med re:member flex så betalar du ingen årsavgift och du har upp till åtta veckors räntefri återbetalningsperiod. Med re:member flex så har du också möjligheten att dela upp betalningen räntefritt i upp till 24 månader med en administrationsavgift på 57 kr/mån.

Årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 29 kr). Årsräntan sätts individuellt och är 9,74%-24,74% (2016-01-01), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 14,67% vid betalning med e-faktura. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 506 kr.

Läs mer om re:member flex

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian

Ett populärt kreditkort där du får 1% CashPoints på alla varuköp och 20% CashPoints när du flyger med Norwegian. Du kan få upp till 45 dagars räntefri kredit (100.000 kr) och du har dessutom gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd vid köp av resor.

Årsavgift 0 kr. Aviavgift vid e-faktura 0 kr (pappersfaktura 45 kr). Årsräntan är f n 19,99%. Vid en utnyttjad kredit på 15 000 kr är den effektiva räntan 21,93%. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 16 673 kr.

Läs mer om Bank Norwegian kreditkort

Mastercard Swedbank

Mastercard Swedbank

Som student får du tillgång till flera tjänster och verktyg från Swedbank för 0 kr/mån. Med Swedbanks Mastercard har du upp till 55 dagar räntefri kredit med kompletterande kortförsäkring vid resor. Du har dessutom rabatt på betal- och kreditkorten Mastercard Guld och MasterCard Platinum.

Årsavgift 0 kr. Aviavgift 0 kr. Årsräntan är f n 10,45% (2016-04-06), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 10,74%. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 110 kr.

Läs mer om Mastercard - Swedbank

Studentjobb

Som student är det alltid bra med ett extra tillskott i kassan. Samtidigt som du studerar och får bidrag och lån från CSN så brukar många studenter ha ett studentjobb vid sidan om sina studier. Håll koll på ditt fribelopp över hur stor inkomst du får ha i relation till antalet veckor du studerar.

Våra lånerådgivare på Mystep.se har lång erfarenhet när det kommer till privatekonomi och finansiella tjänster. Ta del av våra tips för att skaffa dig en bättre vardagsekonomi.

Sidan uppdaterades senast: 20 februari, 2019