Studentlån

Studentlån

Finansiera dina studier med ett studentlån

Studentlån är speciellt anpassat för dig som studerar på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning. Grundkraven för att få ett studentlån är betydligt lägre än ett vanligt snabblån eller privatlån.

Renodlade studielån förutom CSN är svårt att hitta men vi har funnit kreditgivare som kan hjälpa dig med extra pengar vid sidan om ditt CSN-bidrag, där man tar hänsyn till att du är student och att du har lägre deklarerad inkomst.

Oftast bortser man från de vanliga inkomstkraven så länge man uppfyller övriga grundkrav. Så länge du är minst 18 år gammal och inte har några betalningsanmärkningar eller aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden så är chansen hög att du får din låneansökan beviljad. Räntan är lägre än ett privatlån och du behöver oftast inte betala några större avgifter. Studentlånen hos oss vänder sig till dig som redan har studiemedel (bidrag och lån) från CSN men behöver extra pengar för att klara av sina studier.

Som student bör man vara försiktig med att ansöka om mindre lån med höga räntor. Snabblån är något som varje student bör undvika tills man har en god ekonomi och inkomst från tjänst.

- Annika Sandberg, Lånerådgivare på MyStep

Studentlån hos SEB

Hos SEB kan du ansöka om ett kreditutrymme upp till 25.000 kr.

För att få låna hos SEB måste du vara minst 18 år gammal, ha SEB:s studenterbjudande, inga betalningsanmärkningar och du måste genomgå en vanlig kreditupplysning. Du kan ha en återbetalningstid upp till 5 år och du behöver inte betala några avgifter förutom den aktuella räntan som sätts på studentlånet. För att ansöka om lånet kan du ringa 0771-365 365 eller gå in på närmaste SEB-kontor.

Studentlån
SEB
10.000 - 25.000 kr

Lånebelopp

2 - 5 år

Löptid

6.95%

Ränta

0 kr

Uppläggningsavgift

Grundkrav
Åldersgräns
18 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
Deklarerad inkomst
Handläggningstid
-
Kreditupplysning
UC
Svarstid
-
Utbetalning
4 - 5 bankdagar

Betalkort för studenter

Ansök om ett gratis betalkort för att få bättre koll på din ekonomi. Hos neobankerna betalar du ingen årsavgift och du får förutom ett snyggt betalkort också tillgång till en app fyllt med funktioner som gör det lättare att hålla koll på alla dina utgifter.

P.F.C. debetkort
P.F.C.
  • Bjud in en vän och få 50 kr på kortet
  • Personlig budget, få pushnotiser, bra app m.m.
  • Delbetala köp i efterhand
Årsavgift 0 kr
Avgiftsfria uttag 3000 kr/mån
Valutapåslag 0%
Recension
Kortfakta & villkor

Nya features hos P.F.C.

P.F.C. har släppt en ny funktion där du kan delbetala dina köp i appen på belopp upp till 10 000 kr. Efter du har gjort ett köp (över 800 kr) kan du göra om transaktionen till en delbetalning i appen. Pengarna sätts tillbaka in på ditt kort och kommande månader gör du din första delbetalning med en fast månadsavgift. Delbetalningen kan delas upp på 3, 6 eller 12 månader och den fasta avgiften som tillkommer (30 - 50 kr) avgörs av hur stor delbetalningen är.

Värva en kompis och få 50 kr

Ladda ner appen och aktivera ditt konto så har du tillgång till en inbjudningslänk som du kan dela med dig av till familj och vänner. För varje ny användare som du drar in till P.F.C. får både du och din kompis 50 kr var insatta på P.F.C. kortet.

Få bättre koll på din ekonomi med P.F.C. kortet

Få bättre koll på din ekonomi med P.F.C. kortet

P.F.C. är debetkortet för dig som vill få bättre koll på sina inköp och gör det lättare att följa en månadsbudget.

Läs hela artikeln

Kreditkort för studenter

Istället för ett studentlån finns också möjligheten att välja ett kreditkort. Vi har listat några kreditkort som är bättre lämpat för dig som student där vi tar hänsyn till årsavgifter, bonusar och cashback.

re:member flex kreditkort
re:member flex
  • Kompletterande reseförsäkring ingår
  • Ingen årsavgift
  • Rabatt i över 300 webbutiker
Maxkredit 100.000 kr
Årsavgift 0 kr
Räntefritt Upp till 56 dagar
Recension
Kortfakta & villkor
Komplett Bank kreditkort
Komplett Bank
  • Ingen årsavgift
  • 1% - 4% bonus på alla köp
  • Avgiftsfria kontantuttag
Maxkredit 50.000 kr
Årsavgift 0 kr
Räntefritt Upp till 50 dagar
Recension
Kortfakta & villkor
Bästa kreditkortet 2020

Bästa kreditkortet 2020 - lista med 6 utvalda kort

Sammanställning av bästa kreditkorten 2020! Unik jämförelse av utvalda kreditkort för shopping, resor etc.

Läs hela artikeln

Så mycket får du av CSN

Som studerande i Sverige har du rätt till lån och bidrag från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Hur mycket beror på om du studerar heltid eller deltid samt hur länge du studerar. Du väljer själv hur mycket du vill låna, t.ex. om du vill låna färre veckor för att begränsa din CSN-skuld. Vi har tagit fram en lista, heltidsstudier och deltidsstudier, över hur mycket bidrag och lån du kan ansöka om under 2020.

Tänk på att du kan få tilläggsbidrag för dig som har barn och samtidigt studerar. Läs mer om tilläggsbidrag hos CSN

Om du är över 25 år och har arbetat sedan tidigare så kan du få tilläggslån för att underlätta övergången mellan arbete och studier. Läs mer om tilläggslån hos CSN

Heltidsstudier 2020

Studiemedel när du studerar på heltid.

Studiemedel 1 vecka 4 veckor 20 veckor
Bidrag 823 kr 3292 kr 16 460 kr
Lån 1892 kr 7568 kr 37 840 kr
Totalt 2715 kr 10 860 kr 54 300 kr

Deltidsstudier 2020

Studiemedel när du studerar på deltid, 75 procent.

Studiemedel 1 vecka 4 veckor 20 veckor
Bidrag 619 kr 2476 kr 12 380 kr
Lån 1419 kr 5676 kr 28 380 kr
Totalt 2038 kr 8152 kr 40 760 kr

Studiemedel när du studerar på deltid, 50 procent.

Studiemedel 1 vecka 4 veckor 20 veckor
Bidrag 406 kr 1624 kr 8129 kr
Lån 951 kr 3804 kr 19 020 kr
Totalt 1357 kr 5428 kr 27 140 kr

Fribelopp för CSN-lån

CSN har något som de kallar för fribelopp, vilket är den inkomst som du får ha under ett kalenderhalvår samtidigt som du studerar med studiemedel. Fribeloppet varierar beroende på hur mycket studiemedel du har i relation till antal veckor som du studerar. Om du studerar en vanlig termin 2020 (20 veckor) får du ha ett fribelopp på 91 624 kr.

Fribeloppen räknas på kalenderhalvår (januari-juni och juli-december). Läs mer om hur hög inkomst du får ha beroende på hur många veckors studiemedel du har.

Fakta

Studiemedlen höjs under 2020

Regeringen har fastställt nytt prisbasbelopp för 2020 till 47 300 kr vilket är en ökning mot dagens belopp på 800 kr. För dig som student innebär det att du kommer få 184 kr mer vid varje utbetalning om du studerar 4 veckors heltidsstudier.

Källa: CSN - Studiemedlen höjs något 2020 till följd av högre prisbasbelopp

Fakta

Körkort om du är arbetslös

Enligt budgetförhandlingar 2018 så infördes möjligheten att få körkortslån hos CSN om man är arbetslös. Som mest kan du låna upp till 15 000 kr och betalas ut i delbelopp under din körkortsutbildning där varje utbetalning är på 5000 kr. Särskilda krav gäller för arbetslösa personer i åldrarna 18 - 24 år som inte gått färdigt gymnasiet samt personer mellan 25 - 47 år som varit arbetslösa i minst 6 månader

Källa: CSN - Körkortslån

Mobilabonnemang för studenter

Använd vår jämförelse av mobilabonnemang om du vill hitta ett billigt mobilabonnemang med studentpris. Vi jämför totalt 10 operatörer varav 6 av dem erbjuder studentpriser. Vi jämför varje abonnemang och dess uppgifter om surfdata, pris/mån, samtal/SMS och bindningstid.

Hallon
Vimla
Fello
Tele2
Comviq
Halebop
Jämför mobilabonnemang

Studentjobb

Som student är det alltid bra med ett extra tillskott i kassan. Samtidigt som du studerar och får bidrag och lån från CSN så brukar många studenter ha ett studentjobb vid sidan om sina studier. Håll koll på ditt fribelopp över hur stor inkomst du får ha i relation till antalet veckor du studerar.

Mystep Stipendium

Läs mer om stipendiet

Vanliga frågor

⭐ Är det bättre att ta ett studentlån istället för ett privatlån?

Ja, vi rekommenderar att du ansöker om ett studentlån istället för ett privatlån om du studerar på högskolan, universitet eller eftergymnasial utbildning.

Ett studentlån har generellt lägre krav och lägre ränta än ett vanligt blancolån.

⭐ Vad händer om jag inte kan betala månadskostnaden?

Om du känner på dig att du kommer få svårt att betala avgifter eller eventuell amortering eller räntekostnader så ska du alltid vända dig till banken där du har studentlånet. Förklara din ekonomiska situation för kreditgivaren så ni kan komma överens om ett nytt upplägg eller avbetalningsplan.

⭐ Kan jag ansöka om vanliga privatlån som student?

Ja, det går bra. Så länge du har en deklarerad inkomst på minst 100 000 kr och inte har något aktuellt skuldsaldo så är chansen hög att du kommer få din låneansökan beviljad. Vi rekommenderar dock att du endast tar ett mindre lån om du är säker på att du kan betala tillbaka inom löptiden. Ta heller aldrig ett snabblån eller kontokredit för att betala tillbaka gamla skulder.

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 26 maj, 2020