Ångerrätt när du lånar

Ångerrätt vid lån

När du ingår ett låneavtal med kreditgivaren har du enligt konsumentkreditlagen (2010:1846) 21–25 §§ rätt till en ångerrätt, dvs du kan ångra ditt lån om du inte känner dig nöjd. Du behöver inte ha någon anledningen eller förklaring till kreditgivaren varför du åberopar ångerrätten. Du har alltid rätt till ångerrätt när du ingår ett låneavtal.

Faktiskt är det få som känner till att ångerrätt även gäller vid lån. Enligt en undersökning som SVT gjorde så ställde man följande fråga.

Om jag har tagit ett sms-lån, har jag då rätt att ångra mig och betala tillbaka pengarna?

Man frågade 1000 personer och endast 51% svarade Ja. Denna undersökningen är från 2013 men vi känner att det är fortfarande väldigt få som har koll på vad för lagar och regler som gäller kring lån.

Vill du få mer information om vilka rättigheter du har när du ansöker om ett lån kan du läsa detta på vår sida om konsumentkreditlagen.

Så funkar ångerrätten

1 När du ansöker om ett lån så har du rätt till en 14-dagars ångerrätt. Detta gäller alla slags lån förutom bolån.

2 Ångerfristen börjar gälla den dag då du får lånevillkoren samt avtalsinformation. Detta brukar oftast ske i samband med när du godkänner lånet, t.ex. vid underskrift.

3 När du vill ångra ditt lån måste du meddelade kreditgivaren detta inom 14 dagar. Detta kan göras både skriftligt via e-post eller muntligt via telefon. Dock rekommenderas det att man gör det skriftligt då det är lättare att styrka uppsägningen vid en eventuell tvist med kreditgivaren.

4 Från det att du sagt upp lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånet till kreditgivaren.

5 Du måste även betala ränta för den tid du har haft lånet i ditt förfogande. Så om du betalar tillbaka lånet snabbare kommer du få en lägre räntekostnad.

6 Du har rätt till att få tillbaka eventuella avgifter som tillkommit i samband med lånet. Detta kan vara t.ex. uppläggningsavgift och avi-avgifter. Detta ska kreditgivaren betala tillbaka till dig inom 30 dagar från det att du har meddelat att du åberopar ångerrätten.

Top