Låneguide: Låna pengar snabbt och enkelt

Vi hjälper dig när du behöver låna pengar. Läs igenom vår låneguide för att få en större förståelse över vilken typ av lån du bör ansöka om beroende på dina förutsättningar. På Mystep.se listar vi alla typer av kreditgivare som kan erbjuda små lån på några tusenlappar upp till större privatlån och låneförmedlare på 600 000 kr.

Låneupplägg för konsumtionslån

På Mystep.se listar vi allt från vanliga snabblån till företagslån när du behöver låna pengar. Vi har valt att lyfta fram 3 lånetyper, snabblån, kontokredit och privatlån, för att du ska förstå skillnaden mellan dessa tre lånetyper. Vilka som är att föredra beror på många faktorer som löptid och din kreditvärdighet.

Snabblån

Snabblån är som det låter ett mindre lån som löper en kort tid. Räntan brukar vara hög men är ändå att föredra vid kortare löptider. Ofta betalas lånet tillbaka inom 90 dagar.

Belopp 1.000 kr - 100.000 kr
Löptid 1 - 60 mån
Ränta 5 - 40 %

Kontokredit

Kontokredit är en flexibel låneform. Man har ingen bestämd återbetalningstid utan man kan betala tillbaka i egen takt. Efter första månaden har du möjlighet att betala tillbaka hela låneskulden eller att delbetala ränta + amortering.

Belopp 1.000 kr - 150.000 kr
Löptid Flexibel
Ränta 5 - 40 %

Privatlån

Ett lån som är bäst lämpat vid större lånebelopp och längre löptider. Du kan även samla ihop dina gamla lån och sänka din totala räntekostnad varje månad.

Belopp 5.000 kr - 600.000 kr
Löptid 1 - 20 år
Ränta 3 - 30 %

Effektiv ränta för lån med kort löptid

Oftast har snabblån och högkostnadskrediter ett dåligt rykte om att ha för hög effektiv ränta. Dock ska man ha i åtanke att effektiv ränta är egentligen ett jämförelsemått för lån med längre löptider än 12 månader. Därför får små lån med kort löptid på 30 - 90 dagar en högre effektiv ränta som inte riktigt speglar verkligheten.

Vanligt upplägg för snabblån

Belopp 3 000 kr
Löptid 60 dagar
Uppläggningsavgift 0 kr
Avi.avgift 0 kr/mån
Räntekostnad 350 kr
Total kreditkostnad 350 kr
Effektiv ränta 171.65 %

Vanligt upplägg för privatlån

Belopp 50 000 kr
Löptid 2 år
Uppläggningsavgift 495 kr
Avi.avgift 25 kr/mån
Räntekostnad 6 000 kr
Total kreditkostnad 7 095 kr
Effektiv ränta 16.02 %

Håll koll på ditt kreditbetyg

När du ansöker om ett lån så måste kreditgivaren ta någon form av kreditupplysning på dig. Detta är för att avgöra din kreditvärdighet om du kan betala tillbaka låneskulden inom avtalad löptid. Kreditgivarna samarbetar med olika kreditupplysningsbolag - UC, Creditsafe, Bisnode, Safenode eller Valitive. Ladda ner de appar vi tipsar om för att själv ha koll på hur bra kreditbetyg du har i dagsläget.

Ju högre kreditvärdighet din kreditupplysning visar desto större chans är det att du får din låneansökan beviljad. För lån med individuell räntesättning behöver du en bra kreditscore för att få lägre ränta på ditt lån.

Välj rätt lånetyp

Snabblån, kontokredit och privatlån har många likheter. Även om grundkraven och räntorna skiljer sig så är det i grunden ett blancolån utan säkerhet med olika återbetalningstider.

 • Lån utan säkerhet
 • Månadsvis avbetalning
 • Lånet kan betalas tillbaka när som helst inom avtalad löptid

När ska man välja snabblån eller kontokredit?

 • Om du vet att du kommer betala tillbaka lånet inom 90 dagar
 • Vid låga lånebelopp
 • Du kan utnyttja nykundserbjudanden med 30 dagars räntefri kredit

När ska man välja privatlån?

 • Vid längre återbetalningstider
 • Vid större lånebelopp
 • För att samla ihop gamla lån och skulder

För att jämföra fördelningen mellan tid och kreditkostnad, för alla lånetyper, har vi tagit fram 3 kreditgivare för att illustrera ett exempel. Alla dessa lån är upplagt på ett 1 års respektive 3 månaders löptid med en fast ränta och månadsvis avbetalning (annuitetslån).

I exemplet har vi långivare (A) som erbjuder snabblån med fast ränta på 29.17 % med återbetalningstid på upp mot 60 månader. Långivare (B) erbjuder flexibel kontokredit med en månadsränta på 2,08 % och långivare (C) erbjuder privatlån med rörlig ränta på 13.99 %.

A B C
Belopp 20 000 kr 20 000 kr 20 000 kr
Ränta 29.17 % 25.00 % 13.99 %
Eff. ränta 33.40 % 28.07 % 21.34 %
Startavgift 0 kr 0 kr 399 kr
Avi.avgift 0 kr 0 kr 19 kr
Kreditkostnad 3 mån 980 kr 839 kr 924 kr
Kreditkostnad 12 mån 3 299 kr 2 811 kr 2 175 kr
Full återbetalning 3 mån 20 980 kr 20 839 kr 20 924 kr
Full återbetalning 12 mån 23 299 kr 22 811 kr 22 175 kr

Illustrationen ovan visar den ackumulerade kreditkostnaden för de olika lånetyperna under en 12 månaders period. Under de första månaderna så har högkostnadskrediter (snabblån, kontokredit) en lägre kreditkostnad även om räntan är högre än ett privatlån. Detta är p.g.a. av uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter som tillkommer för privatlångivarna.

Först efter 3:e månaden in i löptiden börjar man se att privatlån börjar löna sig när man jämför dessa lånetypers ackumulerade kreditkostnad. Använd vår lånekalkylator för att jämföra själv hur mycket totala kreditkostnaden kommer vara, din månadsbetalning och hur fördelningen kommer se ut mellan ränta och amortering.

Låna pengar med snabb utbetalning

För dig som prioriterar en snabb utbetalning har vi koll på vilka kreditgivare du kan vända dig till när du vill låna pengar direkt. Välj vilken bank du har av Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank eller Danske Bank så listar vi alla kreditgivare som kan göra en snabb överföring inom 15 minuter till ditt konto.

Skulle du ha en annan bank gäller det att få sin ansökan beviljad innan kl 13 en vardag för att få pengarna samma dag.

Vad krävs för att jag ska få pengarna direkt?

1. Långivaren har öppet

Se till att kreditgivaren har öppet när du skickar in din låneansökan. Din låneansökan behandlas av en lånehandläggare och måste därför skickas in under kreditgivarnas öppettider. Har du redan en aktiv kontokredit kan du däremot logga in dygnet runt på ditt konto hos kreditgivaren och begära en utbetalning.

2. BankID

Låneansökan måste signeras med BankID för att ansökan ska kunna behandlas direkt och överföringen av pengarna, från kreditgivaren till ditt konto, kan ske.

3. Bankkonto

Håll koll på att kreditgivaren kan betala ut pengarna snabbt till just den bank du har. Det kan skilja vilka banker som kreditgivarna har direktutbetalning till. De banker som våra samarbetspartners kan betala ut direkt till idag är Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Danske Bank.

 • Utbetalning direkt till Swedbank
 • Utbetalning direkt till Nordea
 • Utbetalning direkt till SEB
 • Utbetalning direkt till Handelsbanken
 • Utbetalning direkt till Danske Bank
 • Utbetalning direkt till Länsförsäkringar

Jämförelse av långivarnas räntor

Vi listar över 190 banker och långivare på Mystep.se vilket gör oss till en av det största jämförelsesajterna för lån i Sverige. I illustrationen nedan ser du ett urval och en jämförelse av alla långivarnas räntor samt hur mycket de kan låna ut till dig.

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 14 juni, 2024