Peer to peer lån (P2P)

Låna pengar av privatpersoner - Genom att skippa fler mellanhänder så kan kreditgivaren erbjuda en lägre ränta till dig som lånar pengar samt en högre avkastning för dig som investerar.

Peer to peer lån (även nämnt som marketplace lending, crowdlending, P2P-lån) är en marknadsplats där privatpersoner möts, låntagare och långivare. Genom att man håller en digital struktur med färre mellanhänder så kan man få väldigt förmånliga villkor för båda parterna. Man kan säga att peer to peer lån är världens äldsta låneform, då man långt innan bankerna fanns lånade från vänner eller från en familjemedlem.

Lånebelopp 3.000 - 500.000 kr
Löptid 5 mån - 15 år
Ränta 2.95 - 38.40 %
Kreditgivare 2 st
Accepterar betalningsanmärkning 1 st
Utan UC 1 st

Jämför peer to peer lån

Låna av privatpersoner och få lägre ränta på ditt lån. Istället för att låna från banken så investerar privatpersoner i ditt lån. Se vilka kreditgivare du kan vända dig till om vill ansöka om ett P2P-lån.

Sökresultat: 2 st lån

Lendify
20.000 - 500.000 kr

Lånebelopp

1 - 15 år

Löptid

2.95 - 17.00 %

Ränta

495 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 120 000 kr i 8 år med rörlig ränta på 9 % (effektiv ränta 9.51 %) blir det totala beloppet att betala 169 467 kr med 96 avbetalningar (1765 kr/mån). Uppläggningsavgift: 495 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Loanstep
3.000 - 25.000 kr

Lånebelopp

5 - 24 mån

Löptid

15.4 - 38.4 %

Ränta

450 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 15 750 kr i 24 mån med bunden ränta på 21 % (effektiv ränta 29.54 %) blir det totala beloppet att betala 20 174 kr med 24 avbetalningar (840 kr/mån). Kreditförmedlingsavgift: 750 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Så ansöker du om ett peer to peer lån

Steg 1

1. Fyll i ansökan

Fyll i låneansökan hos kreditgivaren med uppgifter om hur mycket du vill låna samt person- och inkomstuppgifter.

Steg 2

2. Kreditupplysning

En kreditupplysning kommer tas på dig för att bestämma din kreditvärdighet. Denna avgör vilken kreditklass du hamnar inom och vilken ränta du får på lånet.

Steg 3

3. Lånet tillgängligt för investering

Efter kreditgivaren har godkänt ansökan kommer den läggas upp på kreditgivarens marknadsplats där privatpersoner kan välja att investera i ditt lån. Här presenteras hur mycket du önskar lån, återbetalningstid, vilken ränta investeraren kommer att få och vilken kreditrisk lånet har, så investeraren kan avgöra om risk/reward ration ser bra ut för en lyckad investering.

Steg 4

4. Utbetalning

När lånet är fulltecknat så kommer utbetalningen ske direkt till det bankkonto som du har angivit i låneansökan.

Låna kostnadsfritt i 14 dagar

Om du vänder dig till kreditgivaren Loanstep har du möjligheten att låna 3000 kr eller 5000 kr kostnadsfritt i 14 dagar. Lånet läggs egentligen upp på en 5 månaders löptid men som låntagare har man alltid möjligheten att betala tillbaka lånet till Loanstep inom 14 dagar och därmed få 100 % rabatt på lånet. Se det som ett 14 dagars ångerrätt lån men där man inte har krånglat till det med att man måste kontakta kreditgivaren för att utnyttja ångerrätten.

Loanstep är den enda kreditgivaren med P2P-lån för snabblån. I och med att det är så små belopp så har Loanstep något som kallas för autoinvestering på sin plattform Savelend. Detta gör att du inte behöver vänta på att lånet ska bli fulltecknat med investerare utan detta sker automatiskt. Efter ansökan är beviljad betalas lånet ut direkt till ditt bankkonto. Sker detta innan kl 12 en vardag har du pengarna samma dag, annars får du pengarna nästkommande bankdag.

Investera i peer to peer lån

En av de mest ledande inom P2P-lån är idag Lendify. Man har skapat en populär och framgångsrik marknadsplats där du som investerare kan bli din egen lilla bank.

När du sätter igång kan du välja mellan olika kontotyper som ligger till grund hur dina investeringar sker. Välj mellan Autoinvest Kort eller Autoinvest Lång beroende på hur länge du vill att dina pengar ska placeras. Du kan sedan välja hur du vill investera, om du vill att Lendify gör det åt dig (Autoinvest) eller om du vill göra det manuellt, d.v.s. själv välja ut vilka lån som du investera pengarna i och hur mycket. Lendify låter dig själv välja hela ditt investeringsförlopp om du så önskar.

Se fler investeringsalternativ hos Finanso där man tar upp 11 olika sätt att investera dina pengar på.

Så kommer du igång som investerare

Få 500 kr om du registrerar ett konto och sätter in 20 000 kr. Erbjudanden gäller endast om du klickar på länken nedan.

Hur länge placeras mina pengar?

När du använder Lendifys plattform bör du fundera över hur lång tidshorisont du önskar ha på din investering. Som investerare kan du välja mellan 2 olika typer av investeringsalternativ.

  • Autoinvest Kort (maximal löptid 5 år)
  • Autoinvest Lång (maximal löptid 15 år)

Varje månad kommer du få återbetalning från låntagarna som inkluderar amortering och ränta. Dessa betalningar är inte låsta utan du kan välja om du vill ta ut dessa pengar till ditt bankkonto eller välja att återinvestera pengarna för att få en så kallad ränta-på-ränta effekt.

Om du ångrar din investering eller har någon annan anledning till att ut alla pengarna du har placerat hos Lendify har du möjligheten att sälja ditt konto på Lendifys andrahandsmarknad vilket gör att du kan komma ur din investering i förtid.

Vilka grundkrav måste jag uppfylla?

För att kunna utnyttja Lendifys plattform och investera i P2P-lån måste du uppfylla följande grundkrav.

  • Du är minst 18 år gammal
  • Du har tillgång till BankID
  • Lendify tillåter både privatperson och juridiska personer att investera i P2P-lån

Jämförelse av långivarnas räntor

I vår illustration har vi gjort en sammanställning på alla lån med direkt utbetalning där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst ränta. Klicka på respektive kreditgivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.

Jämför ränta på peer to peer lån

Lendify 20.000 - 500.000 kr
2.95 - 17.00 %
Fellow Finance 10.000 - 500.000 kr
2.99 - 19.99 %
Brocc 10.000 - 400.000 kr
5.24 - 24.99 %
Loanstep 3.000 - 25.000 kr
15.4 - 38.4 %

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 24 september, 2021