Låna till kontantinsats

Läs vår guide om vad du behöver tänka på när du vill låna utan kontantinsats.

Se över vilka valmöjligheter du har när du vill finansiera ditt köp av bostad, bil, båt etc. Vi jämför flera banker och kreditinstitut som kan hjälpa dig med ett lån om du inte har råd att gå in med kontantsatsen som oftast krävs när man vänder sig till storbankerna.

Lånebelopp 5.000 - 600.000 kr
Löptid 1 - 20 år
Ränta 2.95 - 29.95 %
Utan UC 0 st
Accepterar betalningsanmärkning 3 st
Utbetalning direkt 0 st

Hitta lägsta räntan på ditt lån

Använd dig av låneförmedlare som jämför marknaden åt dig när du behöver finansiera din kontantinsats. Endast 1 UC (kreditupplysning) kommer tas på dig men du kan få upp till 40 låneerbjudanden skickade till dig.

Sökresultat: 3 st lån

Mest valda låneförmedlare
Advisa
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 20 år

Löptid

2.95 - 29.95 %

Ränta

41 st

Anslutna långivare

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 310 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 6.94 % (effektiv ränta 7.17 %) blir det totala beloppet att betala 457 643 kr med 144 avbetalningar (3178 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Zmarta
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 20 år

Löptid

2.95 - 26.05 %

Ränta

35 st

Anslutna långivare

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 180 000 kr i 10 år med rörlig ränta på 5.95 % (effektiv ränta 6.11 %) blir det totala beloppet att betala 239 262 kr med 120 avbetalningar (1994 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Lendo
10.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 15 år

Löptid

2.95 - 29.95 %

Ränta

40 st

Anslutna långivare

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 200 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 5.55 % (effektiv ränta 5.69 %) blir det totala beloppet att betala 274 411 kr med 144 avbetalningar (1905 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Visa fler låneförmedlare

Om kontantinsats

Kontantinsats betyder det att du vid köp av bostad, bil, båt etc. och behöver finansiera köpet, måste gå in med kontanter som motsvarar en viss procent av köpesumman. För fritidslån när du t.ex. köper en bil, måste du gå in med 20 % i kontanter om du vänder dig till storbankerna eller till en auktoriserad bilhandlare. Motsvarande för bolån är att du max kan låna 85 % av bostadens värde och måste gå in med resterande 15 % i kontantinsats.

Varför får jag inte låna hela beloppet?

För att minska skuldsättningen så införde Finansinspektionen (nya regler den 1 oktober 2010) ett bolånetak vilket innebär att du max får låna 85 % av bostadens värde. Man hänvisade till att bostadslånen utgör den största delen av hushållens totala skuldsättning och därmed ville man stävja en osund utveckling och utöka konsumentskyddet.

Denna regel är till för att undvika skuldsättningar om bostaden skulle falla i värde. Är man inte fullbelånad så är man bättre rustade för svängningar på bostadsmarknaden.

För fritidslån så är det inte samma strikta regler utan här går det att hitta långivare som erbjuder lån utan kontantinsats. Dock ska man ha i åtanke att du kommer få en bättre ränta på lånet om du har 20 % i kontantinsats och har bilen, båten, husvagnen etc. som säkerhet.

2 sätt att få ihop till en kontantinsats

1. Låna till kontantinsats

För det första bör du sätta upp en budgetkalkyl för att se om man har råd med ett privatlån utan säkerhet. Räkna ut hur mycket du behöver låna till kontantinsatsen och snacka med din bank för att se om ni kan få ihop en kostnadskalkyl som är hanterbar för din ekonomi.

Om din bank säger nej till lånet är nästa steg att vända sig till låneförmedlare eller andra mindre kreditinstitut. Beroende på vilken typ av lån du är ute efter så finns det ett stort utbud att välja mellan. Tänk på att du max kan låna 600 000 kr och se till att du har en bra kreditvärdighet för att kunna få så låg ränta som möjligt.

Lån utan säkerhet = högre ränta

Eftersom du inte har någon säkerhet för denna typen av lån kommer du också få en högre ränta. Räkna med några procentenheter högre och ha alltid som prioritering att amortera ner lånet så snabbat som möjligt för att minska dina lånekostnader.

2. Spara pengar till kontantinsats

Det bästa för din privatekonomi är om du kan spara ihop till kontantinsatsen. Kanske du kan sälja något som du inte har användning för, låna av släkt eller familj eller göra större månadsbesparingar så du snabbare får ihop till en kontantinsats innan du gör ett köp. Sätt in dina pengar på ett sparkonto och utnyttja ränta-på-ränta-effekten för att snabbare få ihop till kontantinsatsen.

Kontantinsats

Låna till kontantinsats utan att banken ser det

Ofta vill du inte visa din bank att du har tagit ett lån till kontantinsatsen. För att lyckas med detta måste du vända dig till en kreditgivare som inte samarbetar med UC utan använder sig av ett annat kreditupplysningsbolag där skulden inte rapporteras in till UC. Detta kan vara svårt att hitta då dessa typ av lån är främst mindre kreditgivare med lån upp till 50 000 kr. Det finns dock långivare som samarbetar med kreditupplysningsbolaget Bisnode och är de bolag som idag kan låna ut högsta belopp utan att skulden rapporteras in till UC.

KreditgivareRäntaAvgifter
Wästgöta Finans6.50 - 17.95 %0 kr
Julalånet4.25 - 15.70 %0 kr

Fritidslån utan kontantinsats

Fritidslån är ett samlat begrepp för lån vid köp av bil, båt, husvagn, motorcykel etc. Alla storbanker och auktoriserade bilhandlare brukar erbjuder denna typen av lån där du måste ha 20 % i kontantinsats. Räntan brukar ligga runt 3 - 6 % i effektiv ränta.

Om du har 20 % i kontantinsats

Kolla vilken finansiering som passar dig bäst genom att vända sig till din bank eller om du vänder dig till en bilhandlare. Vi har kollat närmare på hur upplägget ser ut hos de flesta auktoriserade bilhandlare.

Exempel hos Volkswagen

Med ett billån hos Volkswagen, med bilen som säkerhet, får du månadsbetalningar som följer bilens värdeminskning. Köper du en bil som har ett värde på 200 000 kr måste du gå in med 40 000 kr i kontanter.

Avtalstid 12 - 84 mån
Kontantinsats 20 %
Månadsbetalning Beräknas utifrån amortering och ränta

Om du inte har 20 % i kontantinsats

Vissa långivare kan erbjuda en ränta som motsvarar storbankernas även när du slipper gå in med 20 % i kontantinsats. Beroende på din kreditvärdighet och hur mycket skulder du har sedan innan så kommer du få en individuell räntesättning på ditt lån. Du kan också vända dig en låneförmedlare som jämför upp mot 40 banker åt dig om du vill maximera din chanser att få ett bra låneerbjudande.

Exempel hos SevenDay

Ansök om ett billån hos SevenDay. Man kan erbjuda en förmånlig ränta utan kontantinsats och du slipper dessutom uppläggningsavgift eller andra dolda avgifter.

Avtalstid 1 - 12 år
Kontantinsats 0 %
Ränta 3.45 - 12.95 %

Tänk på det här vid fritidslån

Advisa
600.000 kr

Maxbelopp

41 st

Långivare

Sambla
600.000 kr

Maxbelopp

41 st

Långivare

Zmarta
600.000 kr

Maxbelopp

35 st

Långivare

Klara Lån
500.000 kr

Maxbelopp

12 st

Långivare

Axo Finans
600.000 kr

Maxbelopp

33 st

Långivare

Enklare
600.000 kr

Maxbelopp

35 st

Långivare

Bolån kräver kontantinsats

Vid bolån är det strikta regler kring det bolånetak som innebär att du max får låna 85 % av bostadens värde. Ett bolån där du lånar 100 % av värdet finns inte utan du behöver gå in med resterande i kontanter eller finansiera kontantinsatsen med lån utan säkerhet.

Exempel

Om bostadens värde är 3 500 000 kr måste du ha 15 % av bostadens värde i kontantinsats vilket motsvarar 525 000 kr. En amortering på 2 % per år kommer ske tills du har en belåningsgrad på 70 % vilket i detta exempel motsvarar 2 450 000 kr.

Amorteringskrav

Att göra en bolånekalkyl är ett måste när det är dags att köpa en bostad. Du måste också var medveten om det tuffare amorteringskrav som infördes den 1 mars 2018 och även ta i beräkning högre räntekostnader om bolåneräntorna höjs.

  • Bolån på 70 % eller mer av bostadens värde måste amorteras 2 % per år på hela lånebeloppet.
  • Bolån mellan 50 % och 70 % av bostadens värde måste amorteras 1 % per år på hela lånebeloppet.
  • Bolån som är under 50 % av bostadens värde har inga amorteringskrav och du kan själv bestämma om du vill amortera på ditt bolån eller ej.

Om du lånar mer än 4,5 gånger hushållets årliga inkomst så måstet du amortera 1 procentenhet mer än vad du gör idag.

Omvärdering av bostad

Efter ett tag bör du omvärdera bostaden då bostadspriserna i flesta fall går upp. Ta kontakt med en mäklare och boka in ett möte för en värdering av bostaden. Vid en högre värdering kan du kontakta din bank och flytta ner toppenlånet till bottenlånet och därmed undvika en högre ränta.

Om du har gjort större renoveringar i hemmet bör du göra en omvärdering direkt efteråt då värdet på din bostad har gått upp.

Tänk på det här vid bolån

Full översikt med Lånekoll

Ansök idag, få en bolåneexpert som hjälper dig hela vägen. Lånelöfte ingår. Lånekoll samarbetar med Skandiabanken, SBAB, Bluestep Bank och Nordax Bank.

20.000.000 kr

Maxbelopp

fr. 0.94 %

Ränta

Jämförelse av långivarnas räntor

I vår illustration har vi gjort en sammanställning på alla privatlån med lånebelopp över 100.000 kr, där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst ränta. Klicka på respektive kreditgivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.

Jämför ränta på privatlån utan säkerhet

Vanliga frågor och svar

Hur mycket måste jag gå in med i kontantinsats?

Vid köp av bostad måste du gå in med 15 % i kontantinsats och motsvarande procent brukar vara 20 % när du köper en bil eller en båt.

Finns det lån utan kontantinsats?

Om du vänder dig vissa banker och kreditinstitut så kan du ansöka om ett privatlån utan säkerhet. Dock kommer det vara en högre ränta på lånet i och med att man inte har en bostad eller bil som säkerhet.

Går det att låna till kontantinsatsen utan att min bank ser det?

När du förhandlar med din bank om ett större lån kommer det ske en kreditupplysning hos UC där man kollar igenom din kreditvärdighet, hur mycket skulder du har, din inkomst etc. Om du ansöker om ett lån som ej rapporteras in till UC kan du hålla dessa lån gömda och samtidigt behålla en högre kreditvärdighet hos UC. Ett tips är att vända sig till Wästgöta Finans som samarbetar med kreditupplysningsbolaget Bisnode och där du kan låna upp till 300 000 kr.