Budget- och skuldrådgivning

Vad är budget- och skuldrådgivning?

Budget- och skuldrådgivning är en lagstadgad kommunal service där du som privatperson kan få hjälp med din ekonomi. Servicen är kostnadsfri och ska hjälpa dig att få en överblick över din ekonomi och råd hur du kan prioritera dina skulder. Utöver detta kan du också få hjälp med ansökan om skuldsanering och stöd under pågående skuldsanering.

Socialtjänstlagen

Enligt Socialtjänstlagen (2001:453) 12 § så är kommunen skyldig att hjälpa dig i samband med budget- och skuldrådgivning och en skuldrådgivare har alltid tystnadsplikt. Denna skyldighet gäller även under ett skuldsaneringsförfarande och till dess att en beviljad skuldsanering eller F-skuldsanering är helt avslutad

Kontakta din kommun

Hos Hallå konsument kan du söka efter din kommunala konsumentvägledning. Alla kommuner erbjuder någon form av budget- och skuldrådgivning dit du kan vända dig för att få hjälp. På varje kommunsida kan du se vilken typ av hjälp som erbjuds, om man tar emot besök, om man erbjuder rådgivning via telefon och vilka öppettider som gäller för besök.

Hjälp vid spelberoende

Är dina skulder ett resultat av ett spelberoende så uppmanar vi dig att bli medlem hos Spelpaus.se. Detta är ett självavstängningsregister så du inte kan spela på nätkasinon eller hos ombud i butik. Välj hur länge du vill att avstängningen ska gälla och signera med e-legitimation.

Skuldsanering

Lever du med skulder som du någonsin inte kommer att kunna betala tillbaka kan du få en skuldsanering. Det innebär att du får en plan för hur du ska betala av dina skulder under ett visst antal år. När skuldsaneringen är slut slipper du betala resten av skulden och du är skuldfri.

Hos Kronofogden kan du ansöka om skuldsanering, via digital tjänst eller via en blankett, och man utreder om du uppfyller de krav som behövs för att bli beviljad. Om du uppfyller kraven fattar Kronofogden ett beslut att inleda en skuldsanering (preliminärt beslut). Beslut kommer tas om hur mycket du ska betala och första betalningen sker redan när du får ett inledandebeslut. Efter 5-6 veckor efter inledandebeslutet får du ett förslag om skuldsanering från Kronofogden. Ett förslag kommer även skickas till alla borgenärer som du är skyldig pengar till där borgenärerna har möjlighet att svara på förslaget. Efter denna process får du ett slutligt beslut där det framgår hur skuldsaneringen kommer gå till och hur betalningsplanen kommer att se ut.

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Uppdaterad senast: 18 september, 2023