Lån utan ränta

Vänd dig till kreditgivare som erbjuder räntefri löptid när du ansöker om ett lån. Hitta lån och kreditkort med 0 % i effektiv ränta.

Det låter ofta för bra för att vara sant när man hör att man kan låna pengar utan ränta och att det inte kostar dig någonting. Det du lånar betalar du tillbaka och inte en krona mer. Dock kan en del kreditgivare lägga till uppläggningsavgift och aviavgifter vilket vi har listat i tabellen nedan om så är fallet. Sedan regeringen införde nya regler för högkostnadskrediter och räntetak så har utbudet av räntefria lån minskat.

Lånebelopp 5.000 - 70.000 kr
Räntefri löptid 14 dgr - 1 mån
Ränta 0 %
Utan UC 3 st
Accepterar betalningsanmärkning 1 st
Utbetalning direkt 2 st

Jämför lån utan ränta

Ta del av vilka kreditgivare som kan erbjuda räntefri löptid på sin kredit. Läs igenom lånevillkor innan du signerar avtalet så du är införstådd med vilka villkor som gäller efter räntefria löptiden. Lånet måste betalas tillbaka inom första månaden så ett räntefritt lån bör alltid ses som kortfristigt lån om du vill undvika räntekostnader.

Sökresultat: 3 st lån

Loanstep
5.000 - 25.000 kr

Lånebelopp

14 dgr

Räntefri löptid

0 %

Ränta

0 kr

Avgift

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 27 500 kr i 36 mån med bunden ränta på 21.45 % (effektiv ränta 32.45 %) blir det totala beloppet att betala 40 028 kr med 36 avbetalningar (1042 kr/mån). Förmedlingsavgift: 2500 kr. Autogrio: 0 kr/mån.

Credifi
16.000 - 50.000 kr

Lånebelopp

1 mån

Räntefri löptid

0 %

Ränta

60 kr

Avgift

Mer information

Representativt exempel: Vid en kredit på 9500 kr i 10 mån med bunden ränta på 42.50 % (effektiv ränta 190.41 %) blir det totala beloppet att betala 14 519 kr med 10 avbetalningar (i snitt 1452 kr/mån). Uppläggningsavgift: 1155 kr. Aviavgift: 60 kr/mån.

Lumify
16.000 - 70.000 kr

Lånebelopp

1 mån

Räntefri löptid

0 %

Ränta

60 kr

Avgift

Mer information

Representativt exempel: Vid en kredit på 9500 kr i 10 mån med bunden ränta på 42.50 % (effektiv ränta 190.41 %) blir det totala beloppet att betala 14 519 kr med 10 avbetalningar (i snitt 1452 kr/mån). Uppläggningsavgift: 1155 kr. Aviavgift: 60 kr/mån.

Kreditkort med delbetalning utan ränta

Utnyttja den räntefria löptiden på kreditkort hos Resurs Bank + få räntefri delbetalning i 6 månader. Du får alltid helt räntefritt upp till 56 dagar med möjligheten att utnyttja räntefri delbetalning mot en låg avgift per månad.

Sökresultat: 2 st kreditkort

Mest valda kreditkort
Resurs Classic Låga kreditkrav
 • Kreditkort utan årsavgift
 • Räntefri delbetalning upp till 6 mån
 • Erbjuder banköverföring + räkningsbetalning

Kredit 10 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 1 667 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 5,82 %. Totalbelopp 10 331 kr.

Maxkredit30.000 kr
Årsavgift0 kr
RäntefrittUpp till 60 dagar
Räntefri delbetalning i 6 mån97 kr + 39 kr/mån
Krav & villkor
Resurs Gold Bonus på allt
 • Få 10 000 i välkomstpoäng
 • Räntefri delbetalning upp till 6 mån
 • Erbjuder banköverföring + räkningsbetalning

Kredit 15 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 2 500 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 3,65 %, exkl årsavgift 245 kr. Totalbelopp 15 331 kr.

Maxkredit150.000 kr
Årsavgift245 kr
RäntefrittUpp till 60 dagar
Räntefri delbetalning i 6 mån97 kr + 39 kr/mån
Krav & villkor

Om räntefria lån

Villkoren ser olika ut beroende på vilken kreditgivare du har slutit avtal med. Vi går igenom vad som gäller när du ansöker om ett lån utan ränta och vilken ränta ditt lån kommer att få efter den räntefria löptiden.

Ränta efter den räntefria löptiden

Konsumentkrediter

Efter den räntefria löptiden fortlöper lånet enligt de lånevillkor som listas nedan.

Kreditkort

Efter den räntefria löptiden, eller om du inte uttnyttjar delbetalning, gäller följande räntor på ditt kreditkort.

 • Resurs Gold Maxkredit: 150.000 kr
  0 - 19.57 %
 • Resurs Classic Maxkredit: 30.000 kr
  0 - 21.57 %
 • Refunder Pay Maxkredit: 50.000 kr
  17.75 %

Därför erbjuds räntefria lån

Ofta är det sätt att driva in nya kunder men även en bra USP (Unique Selling Point) att kunna använda i sin marknadsföring. Kreditgivarna räknar även med att många inte betalar tillbaka inom den räntefria löptiden eller att kunderna återkommer till dem framöver när man är i behov av pengar.

Konsekvenser

Innan du ansöker om ett lån utan ränta bör du alltid fråga dig om du kan betala hela låneskulden när återbetalningstiden löper ut. Det är viktigt att hålla koll på, efter den räntefria perioden, vilka villkor som gäller så du inte riskerar att sätta dig i en ekonomisk knipa. En del av lånen är klassade som högkostnadskrediter vilket betyder att den effektiva räntan, efter räntefria löptiden, är högre än 30 %.

Ångerrätt enligt konsumentkreditlagen

Vad de flesta inte vet är att du faktiskt har rätt till en ångerrätt på 14 dagar enligt konsumentkreditlagen. Ångerrätten börjar löpa när du fått lånevillkoren och annan avtalsinformation vilket kan ske vid låneansökan eller när du skriver under skuldebrevet.

Från det att ångerrätten har börjat gälla har du 14 dagar på dig att meddela kreditgivaren att du ångrar låneavtalet. Detta kan göras via telefon men kan vara till fördel om du gör det skriftligt då du kan bevisa att du har sagt upp avtalet om kreditgivaren skulle påstå något annat. Från den dag du har meddelat att du har sagt upp lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånebeloppet + ränta från den dagen du fick lånet utbetalt tills du återbetalar det.

Utnyttja ångerrätten och låna gratis

Detta gäller att hålla koll på hur kreditgivarnas lånevillkor ser ut för att kunna använda sig av detta tillvägagångssätt. Du har rätt att få tillbaka uppläggningsavgift, avi-avgifter etc. och övriga avgifter som kan uppstå i samband med lånet. Du måste däremot betala ränta för lånet, om kreditgivaren kräver det, under den tid du har pengarna på ditt bankkonto.

Beroende på hur lånevillkoren ser ut så finns det några snabblån, t.ex. Minifinans, som har en årsränta på 0 % men där det tillkommer andra avgifter så man får en effektiv ränta på flera hundra procent. I sådana här situationer så skulle man i princip kunna säga att man lånar gratis i 14 dagar om man utnyttjar ångerrätten.

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

När man pratar om att låna pengar utan ränta så är det viktigt att man särskiljer mellan två begrepp; nominell årsränta och effektiv ränta. Att den nominella årsräntan är 0 % behöver inte betyda att lånet automatiskt är kostnadsfritt. Nedan beskriver vi dessa två begrepp mer sammanfattat och något som du bör ha koll på innan du ansöker om ett lån. Om de lån som vi listar ovan inte har några avgifter innebär det att den effektiva räntan är 0%.

Nominell årsränta

Den nominella årsräntan brukar vara den ränta som kreditgivaren marknadsför utåt i sin marknadsföring eller skriver på sin hemsida. Det är denna räntan som räknar ut hur stora dina räntekostnader kommer vara varje månad.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är egentligen det sanna jämförelsemåttet du ska använda dig av när du jämför kreditgivarnas låneerbjudande mot varandra när lånen har samma löptid. Här tar man hänsyn till den nominella årsräntan samt alla avgifter som tillkommer i samband med lånet, t.ex. uppläggningsavgift etc. Den effektiva räntan ska alltid redovisas av kreditgivaren innan du skriver under ditt låneavtal. Om effektiva räntan är 0 % då kommer lånet inte kosta dig något och du betalar tillbaka samma belopp som du har lånat.

Vanliga frågor och svar

När bör jag välja ett räntefritt lån?

Denna typen av lån bör du endast välja om du kan betala tillbaka låneskulden till långivaren inom den räntefria löptiden. Väljer du att delbetala lånet kommer en hög ränta + dyra avgifter att läggas på ditt lån. Se snabblån för att jämföra lån och ränta vid längre löptider än 30 dagar.

Är ett räntefritt lån alltid kostnadsfritt?

Nej, det kan tillkomma dolda avgifter som inte kommuniceras ut lika tydligt som den nominella årsräntan. Se alltid till att den effektiva räntan är 0 % för att vara säker på att det är ett kostnadsfritt lån.

Kommer en kreditupplysning ske hos UC?

Nej, denna typen av lån brukar genomföra kreditupplysningar hos Creditsafe eller Bisnode. Förfrågningar och låneskuld kommer inte synas hos UC.