Lån utan ränta

Vänd dig till kreditgivare som erbjuder räntefri löptid när du ansöker om ett lån. Hitta lån med 0% i effektiv ränta.

Det låter ofta för bra för att vara sant när man hör att man kan låna pengar utan ränta och att det inte kostar dig någonting. Det du lånar betalar du tillbaka och inte en krona mer. Dock kan en del kreditgivare lägga till uppläggningsavgift och aviavgifter vilket vi har listat i tabellen nedan om så är fallet. Sedan regeringen införde nya regler för högkostnadskrediter och räntetak så har utbudet av räntefria lån minskat. Idag hittar du 2 st. kreditgivare som du kan vända dig till.

Denna typen av lån brukar ibland gälla som nykundserbjudanden, vilket betyder att om du är kund hos kreditgivaren sedan innan, så kan du inte ta del av ett räntefritt lån. Lånet måste betalas tillbaka inom 14 - 30 dagar så ett räntefritt lån bör alltid ses som kortfristigt lån om du vill undvika räntekostnader.

Jämför lån utan ränta

Ta del av vilka kreditgivare som kan erbjuda räntefri löptid på sin kredit. Läs igenom lånevillkor innan du signerar avtalet så du är införstådd med vilka villkor som gäller efter räntefria löptiden.

Sökresultat: 2 st lån

Alltid kostnadsfritt i 14 dgr
Loanstep
4.1/5
3.000 - 25.000 kr

Lånebelopp

14 dgr

Räntefri löptid

0%

Ränta

0 kr

Avgifter

Mer information

Representativt exempel: Låna 3000 kr i 14 dgr. Effektiv ränta 0%. Kreditkostnad 0 kr. Totalt att återbetala 3000 kr.

Bynk
4.4/5
10.000 - 300.000 kr

Lånebelopp

30 dgr

Räntefri löptid

0%

Ränta

0 kr

Avgifter

Mer information

Representativt exempel: Låna 10000 kr i 30 dgr. Effektiv ränta 0%. Kreditkostnad 0 kr. Totalt att återbetala 10000 kr.

Kreditkort utan ränta

Utnyttja den räntefria löptiden på ett kreditkort hos Resurs Bank + räntefri delbetalning i 6 månader.

När du använder Supreme Card Classic får du alltid upp till 60 dagars fri kredit. När fakturan skickas från Resurs Bank har du även möjligheten att dela upp hela betalningen räntefritt i ytterligare 6 månader.

Delar du t.ex. upp din faktura på 15 000 kr i 6 månader betalar du en uppläggningsavgift på 97 kr samt admin.avgift på 39 kr/mån. Den effektiva räntan blir då 4.15% och det totala beloppet du ska betala tillbaka är 15 331 kr.

Fakta Avgift
Kreditbelopp 15 000 kr
Uppläggningsavgift 97 kr
Admin.avgift/mån 39 kr
Kreditränta 0%
Effektiv ränta 4.15%
Kreditkostnad 331 kr
Supreme Card Classic kreditkort
Supreme Card Classic
4.0/5
  • Fri årsavgift
  • Räntefri delbetalning
  • Extra bonus när du tankar hos Din-X
Maxkredit 30.000 kr
Årsavgift0 kr
Räntefritt Upp till 60 dagar
Kortfakta & villkor

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

När man pratar om att låna pengar utan ränta så är det viktigt att man särskiljer mellan två begrepp; nominell årsränta och effektiv ränta. Att den nominella årsräntan är 0% behöver inte betyda att lånet automatiskt är kostnadsfritt. Nedan beskriver vi dessa två begrepp mer sammanfattat och något som du bör ha koll på innan du ansöker om ett lån. Om de lån som vi listar ovan inte har några avgifter innebär det att den effektiva räntan är 0%.

Nominell årsränta

Den nominella årsräntan brukar vara den ränta som kreditgivaren marknadsför utåt i sin marknadsföring eller skriver på sin hemsida. Det är denna räntan som räknar ut hur stora dina räntekostnader kommer vara varje månad.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är egentligen det sanna jämförelsemåttet du ska använda dig av när du jämför kreditgivarnas låneerbjudande mot varandra när lånen har samma löptid. Här tar man hänsyn till den nominella årsräntan samt alla avgifter som tillkommer i samband med lånet, t.ex. uppläggningsavgift och avi-avgifter. Den effektiva räntan ska alltid redovisas av kreditgivaren innan du skriver under ditt låneavtal. Om effektiva räntan är 0% då kommer lånet inte kosta dig något och du betalar tillbaka samma belopp som du har lånat.

Efter räntefria löptiden

Villkoren ser olika ut beroende på vilken kreditgivare du har slutit avtal med. Vi går igenom vad som gäller för respektive kreditgivare.

Loanstep

Du ansöker egentligen om ett lån på 150 dagars löptid men har möjligheten att betala tillbaka räntefritt inom 14 dagar. Skulle du ha dock ha svårigheter att betala tillbaka inom 14 dagar så förlängs lånet automatiskt åt dig.

Bynk

Lånet fortlöper enligt de lånevillkor som ditt lån har.

Kreditränta

När räntefria löptiden har passerat gäller följande räntor.

Bynk 10.000 - 300.000 kr
3.95% - 19.95%
Loanstep 3.000 - 25.000 kr
15.4% - 38.4%

Därför erbjuder kreditgivarna räntefria lån

Ofta är det sätt att driva in nya kunder men även en bra USP (Unique Selling Point) att kunna använda i sin marknadsföring. Kreditgivarna räknar även med att många inte betalar tillbaka inom den räntefria löptiden eller att kunderna återkommer till dem framöver när man är i behov av pengar.

Konsekvenser

Innan du ansöker om ett lån utan ränta bör du alltid fråga dig om du kan betala hela låneskulden när återbetalningstiden löper ut. Det är viktigt att hålla koll på, efter den räntefria perioden, vilka villkor som gäller så du inte riskerar att sätta dig i en ekonomisk knipa. En del av lånen är klassade som högkostnadskrediter vilket betyder att den effektiva räntan, efter räntefria löptiden, är högre än 30%. Detta kan vara en risk för din privatekonomi och du kan kontakta din kommun för budget- och skuldrådgivning för att få praktiska råd eller rådgivning.

Ångerrätt enligt konsumentkreditlagen

Vad de flesta inte vet är att du faktiskt har rätt till en ångerrätt på 14 dagar enligt konsumentkreditlagen. Ångerrätten börjar löpa när du fått lånevillkoren och annan avtalsinformation vilket kan ske vid låneansökan eller när du skriver under skuldebrevet.

Från det att ångerrätten har börjat gälla har du 14 dagar på dig att meddela kreditgivaren att du ångrar låneavtalet. Detta kan göras via telefon men kan vara till fördel om du gör det skriftligt då du kan bevisa att du har sagt upp avtalet om kreditgivaren skulle påstå något annat. Från den dag du har meddelat att du har sagt upp lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånebeloppet + ränta från den dagen du fick lånet utbetalt tills du återbetalar det.

Utnyttja ångerrätten och låna gratis i 14 dagar

Detta gäller att hålla koll på hur kreditgivarnas lånevillkor ser ut för att kunna använda sig av detta tillvägagångssätt. Du har rätt att få tillbaka uppläggningsavgift, avi-avgifter etc. och övriga avgifter som kan uppstå i samband med lånet. Du måste däremot betala ränta för lånet, om kreditgivaren kräver det, under den tid du har pengarna på ditt bankkonto.

Beroende på hur lånevillkoren ser ut så finns det några snabblån, t.ex. Minifinans, som har en årsränta på 0% men där det tillkommer andra avgifter så man får en effektiv ränta på flera hundra procent. I sådana här situationer så skulle man i princip kunna säga att man lånar gratis i 14 dagar om man utnyttjar ångerrätten.

Kreditgivare som utnyttjar ångerrätt i sin marknadsföring som något specialerbjudande är Loanstep och Bynk. Det är inget turligt sammanträffande att ångerrätten och räntefria löptiden är exakt samma (14 dagar).

Direktutbetalning till banker

Direktutbetalning till Swedbank
Direktutbetalning till Nordea
Direktutbetalning till SEB
Direktutbetalning till Handelsbanken
Direktutbetalning till Danske Bank

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 25 augusti, 2020