Lån utan ränta

Jämför lån utan ränta

Testa kontokredit, snabblån och privatlån utan ränta upp till 30 dagar. Denna typen av lån brukar oftast gälla som nykundserbjudanden, vilket betyder att om du är kund hos kreditgivaren sedan innan, så kan du inte ta del av ett räntefritt lån. Lånet måste betalas tillbaka inom 14 - 30 dagar så ett räntefritt lån bör alltid ses som kortfristigt lån om du vill undvika räntekostnader.

Se även vår jämförelse av kreditkort där kan få räntefri kredit upp till 60 dagar.

Sökresultat: 5 st lån

Privatlån
Bynk
10.000 - 300.000 kr

Lånebelopp

30 dgr

Räntefri löptid

0%

Ränta

0 kr

Avgifter

Kampanjerbjudande
Grundkrav
Åldersgräns
20 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
120.000 kr/år
Handläggningstid
Öppet idag kl 0-24
Kreditupplysning
UC, Bisnode
Svarstid
Svar direkt
Utbetalning
0 - 2 bankdagar

Representativt exempel: Låna 10000 kr i 30 dgr. Effektiv ränta 0%. Kreditkostnad 0 kr. Totalt att återbetala 10000 kr.

Snabblån
Profilkredit
3.000 - 25.000 kr

Lånebelopp

1 mån

Räntefri löptid

0%

Ränta

440 kr

Avgifter

1:a månaden räntefri
Grundkrav
Åldersgräns
20 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
Deklarerad inkomst
Handläggningstid
Kreditupplysning
Bisnode Kredit
Svarstid
Svar direkt
Utbetalning
0 - 1 bankdagar

Representativt exempel: Låna 3000 kr i 1 mån. Effektiv ränta 570%. Kreditkostnad 440 kr. Totalt att återbetala 3440 kr.

Kontokredit
Lumify
2.000 - 6.000 kr

Lånebelopp

1 mån

Räntefri löptid

0%

Ränta

60 kr

Avgifter

1:a krediten räntefri
Grundkrav
Åldersgräns
18 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
Deklarerad inkomst
Handläggningstid
Kreditupplysning
Creditsafe
Svarstid
Svar direkt
Utbetalning
0 - 1 bankdagar

Representativt exempel: Låna 2000 kr i 1 mån. Effektiv ränta 33.45%. Kreditkostnad 60 kr. Totalt att återbetala 2060 kr.

Snabblån
Loanstep
3.000 - 5.000 kr

Lånebelopp

14 dgr

Räntefri löptid

0%

Ränta

0 kr

Avgifter

Kostnadsfritt i 14 dgr
Grundkrav
Åldersgräns
18 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
150.000 kr/år
Handläggningstid
Kreditupplysning
Creditsafe
Svarstid
Svar direkt
Utbetalning
0 - 1 bankdagar

Representativt exempel: Låna 3000 kr i 14 dgr. Effektiv ränta 0%. Kreditkostnad 0 kr. Totalt att återbetala 3000 kr.

Snabblån
Meddelandelån
1.000 kr

Lånebelopp

1 mån

Räntefri löptid

0%

Ränta

0 kr

Avgifter

Nykundserbjudande
Grundkrav
Åldersgräns
20 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
Deklarerad inkomst
Handläggningstid
Kreditupplysning
SafeNode
Svarstid
Svar direkt
Utbetalning
0 - 1 bankdagar

Representativt exempel: Låna 1000 kr i 1 mån. Effektiv ränta 0%. Kreditkostnad 0 kr. Totalt att återbetala 1000 kr.

Lån utan ränta

Om räntefritt lån

Det låter ofta för bra för att vara sant när man hör att man kan låna pengar utan ränta och att det inte kostar dig någonting. Det du lånar betalar du tillbaka och inte en krona mer. Dock kan en del kreditgivare lägga till uppläggningsavgift och aviavgifter vilket vi har listat i tabellen ovan vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.

Sedan regeringen införde nya regler för högkostnadskrediter och räntetak så har utbudet av räntefria lån minskat. Idag hittar du 5 st. kreditgivare som du kan vända dig till.

Därför erbjuder kreditgivarna räntefria lån

Ofta är det sätt att driva in nya kunder men även en bra USP (Unique Selling Point) att kunna använda i sin marknadsföring. Kreditgivarna räknar även med att många inte betalar tillbaka inom den räntefria löptiden eller att kunderna återkommer till dem framöver när man är i behov av pengar.

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

När man pratar om att låna pengar utan ränta så är det viktigt att man särskiljer mellan två begrepp; nominell årsränta och effektiv ränta. Att den nominella årsräntan är 0% behöver inte betyda att lånet är kostnadsfritt. Nedan beskriver vi dessa två begrepp mer sammanfattat och något som du bör ha koll på innan du ansöker om ett lån. Om de lån som vi listar ovan inte har några avgifter innebär det att den effektiva räntan är 0%.

Nominell årsränta

Den nominella årsräntan brukar vara den ränta som kreditgivaren marknadsför utåt i sin reklam eller skriver på sin webbsida. Det är denna räntan som räknar ut hur stora dina räntekostnader kommer vara varje månad.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är egentligen det sanna jämförelsemåttet du ska använda dig av när du jämför kreditgivarnas låneerbjudande mot varandra. Här tar man hänsyn till den nominella årsräntan samt alla avgifter som tillkommer i samband med lånet, t.ex. uppläggningsavgift och avi-avgifter. Den effektiva räntan ska alltid redovisas av kreditgivaren innan du skriver under ditt låneavtal.

Vad som händer efter den räntefria löptiden

Villkoren ser olika ut beroende på vilken kreditgivare du har slutit avtal med. Vi går igenom vad som gäller för respektive kreditgivare.

Loanstep Du ansöker egentligen om ett lån på 150 dagars löptid men har möjligheten att betala tillbaka räntefritt inom 14 dagar. Skulle du ha dock ha svårigheter att betala tillbaka inom 14 dagar så förlängs lånet automatiskt åt dig.
Meddelandelån Om du inte kan betala tillbaka lånet hos Meddelandelån har du möjligheten att förlänga lånet med 30 dagar. Detta kan du göra via "Mina sidor" hos Meddelandelån där det tillkommer en kostnad som beror på fakturans belopp.
Bynk Lånet fortlöper enligt de lånevillkor som ditt lån har.
Lumify Lånet går att förlänga 1 månad åt gången dock måste du delbetala en viss procent av låneskulden enligt Lumifys SEKKI villkor. Förlängningsavgift på 395 kr tillkommer.
Profilkredit Lånet fortlöper enligt de lånevillkor som ditt lån har.

Kreditränta

När räntfria löptiden har passerat gäller följande räntor.

Loanstep 3.000 - 5.000 kr
0% - 39%
Bynk 10.000 - 300.000 kr
3.95% - 19.95%
Meddelandelån 1.000 - 30.000 kr
39%
Profilkredit 3.000 - 25.000 kr
39%
Lumify 2.000 - 20.000 kr
39.5%

Konsekvenser

Innan du ansöker om ett lån utan ränta bör du alltid fråga dig om du kan betala hela låneskulden när återbetalningstiden löper ut. Det är viktigt att hålla koll på, efter den räntefria perioden, vilka villkor som gäller så du inte riskerar att sätta dig i en ekonomisk knipa. En del av lånen är klassade som högkostnadskrediter vilket betyder att den effektiva räntan, efter räntefria löptiden, är högre än 30%. Detta kan vara en risk för din privatekonomi och du kan kontakta din kommun för budget- och skuldrådgivning för att få praktiska råd eller rådgivning.

Konsekvenser vid utebliven betalning

Konsekvenser vid utebliven betalning av lån

Vad som händer vid utebliven betalning av ditt lån. Råd och tips hur det kan undvikas.

Läs hela artikeln

Ångerrätt enligt konsumentkreditlagen

Vad de flesta inte vet är att du faktiskt har rätt till en ångerrätt på 14 dagar enligt konsumentkreditlagen. Ångerrätten börjar löpa när du fått lånevillkoren och annan avtalsinformation vilket kan ske vid låneansökan eller när du skriver under skuldebrevet.

Från det att ångerrätten har börjat gälla har du 14 dagar på dig att meddela kreditgivaren att du ångrar låneavtalet. Detta kan göras via telefon men kan vara till fördel om du gör det skriftligt då du kan bevisa att du har sagt upp avtalet om kreditgivaren skulle påstå något annat. Från den dag du har meddelat att du har sagt upp lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånebeloppet + ränta från den dagen du fick lånet utbetalt tills du återbetalar det.

Hur man kan utnyttja ångerrätten så man lånar gratis i 14 dagar

Detta gäller att hålla koll på hur kreditgivarnas lånevillkor ser ut för att kunna använda sig av detta tillvägagångssätt. Du har rätt att få tillbaka uppläggningsavgift, avi-avgifter etc. och övriga avgifter som kan uppstå i samband med lånet. Du måste däremot betala ränta för lånet, om kreditgivaren kräver det, under den tid du har pengarna på ditt bankkonto.

Beroende på hur lånevillkoren ser ut så finns det några snabblån, t.ex. Minifinans, som har en årsränta på 0% men där det tillkommer andra avgifter så man får en effektiv ränta på flera hundra procent. I sådana här situationer så skulle man i princip kunna säga att man lånar gratis i 14 dagar om man utnyttjar ångerrätten.

Den kreditgivare som utnyttjar detta tillvägagångssätt i sin marknadsföring är Loanstep och Bynk. Det är inget turligt sammanträffande att ångerrätten och räntefria löptiden är exakt samma (14 dagar).

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 26 januari, 2020