Lån utan ränta

 • Jämför lånevillkor hos 3 kreditgivare
 • 3 kreditgivare som inte använder UC
 • 2 kreditgivare accepterar betalningsanmärkning
Visa kreditgivare

Testa kontokredit och snabblån utan ränta upp till 30 dagar. Flera kreditgivare har nykundserbjudande upp till 30 000 kr där effektiva räntan är 0%. Denna typen av lån brukar oftast endast gälla som nykundserbjudanden. Om du har lånat eller är kund hos kreditgivaren sedan innan så kan du inte ta del av ett räntefritt lån.

Lånet måste betalas tillbaka inom 14 - 30 dagar så ett räntefritt lån bör alltid ses som ett kortfristigt lån som du kan betala tillbaka innan återbetalningstiden är slut för att undvika räntekostnader och avgifter. Läs igenom vilka lånevillkor som gäller för respektive kreditgivare.

3 st. kreditgivare med lån utan ränta

Info om högkostnadskredit

Topplån
Ferratum Nykundserbjudande
Lånebelopp1.000 - 30.000 kr
Räntefri löptid 30 dgr
Effektiv ränta / Kostnad 0% / 0 kr
Betalningsanmärkning
Kreditupplysning Creditsafe
Handläggningstid
Stängt
Svarstid: Besked direkt
Utbetalning: 0 - 1 bankdagar
Grundkrav
Åldersgräns: 21 år
Inkomstkrav: Deklarerad inkomst
Topplån
Loanstep
Lånebelopp3.000 - 5.000 kr
Räntefri löptid 14 dgr
Effektiv ränta / Kostnad 0% / 0 kr
Betalningsanmärkning
Kreditupplysning Creditsafe
Handläggningstid
Stängt
Svarstid: Inom 15 min
Utbetalning: 0 - 1 bankdagar
Grundkrav
Åldersgräns: 18 år
Inkomstkrav: 150.000 kr/år
Topplån
Meddelandelån Nykundserbjudande
Lånebelopp1.000 kr
Räntefri löptid 1 mån
Effektiv ränta / Kostnad 0% / 0 kr
Betalningsanmärkning
Kreditupplysning Creditsafe
Handläggningstid
Stängt
Svarstid: Besked direkt
Utbetalning: 0 - 1 bankdagar
Grundkrav
Åldersgräns: 20 år
Inkomstkrav: Deklarerad inkomst

Räntefritt lån

Lån utan ränta

Det låter ofta för bra för att vara sant när man hör att man kan låna pengar utan ränta och att det inte kostar dig någonting. Det du lånar betalar du tillbaka och inte en krona mer.

Sedan regeringen införde nya regler för högkostnadskrediter och räntetak så har utbudet av räntefria lån minskat. Idag hittar du 3 st. kreditgivare som du kan vända dig till; Ferratum, Loanstep och Meddelandelån. Detta är lån som är helt utan ränta och dolda avgifter eller kostnader. Ferratum är den kreditgivare som utmärker sig från övriga då man kan få en räntefri kredit upp till 30 000 kr. Det finns även andra kreditgivare som kan erbjuda lån utan ränta (nominell ränta 0%) men där det tillkommer uppläggningsavgift och aviavgifter. En sådan kreditgivare är Minifinans som vi samarbetar med här på Mystep.se.

Varför erbjuder kreditgivare lån utan ränta?

Ofta är det sätt att driva in nya kunder men även en bra USP (Unique Selling Point) att kunna använda i sin marknadsföring. Kreditgivarna räknar även med att många inte betalar tillbaka inom den räntefria löptiden eller att kunderna återkommer till dem framöver när man är i behov av pengar.

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

När man pratar om att låna pengar utan ränta så är det viktigt att man särskiljer mellan två begrepp; nominell årsränta och effektiv ränta. Att den nominella årsräntan är 0% behöver inte betyda att ditt lån är helt kostnadsfritt. Nedan beskriver vi dessa två begrepp mer sammanfattat och något som du bör ha koll på innan du ansöker om ett lån. Alla räntefria lån som vi har listat på webbsida är helt kostnadsfria där den effektiva räntan är 0%.

Nominell årsränta

Den nominella årsräntan brukar vara den ränta som kreditgivaren marknadsför utåt i sin reklam eller skriver på sin webbsida. Det är denna räntan som räknar ut hur stora dina räntekostnader kommer vara varje månad.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är egentligen det sanna jämförelsemåttet du ska använda dig av när du jämför kreditgivarnas låneerbjudande mot varandra. Här tar man hänsyn till den nominella årsräntan samt alla avgifter som tillkommer i samband med lånet, t.ex. uppläggningsavgift och avi-avgifter. Den effektiva räntan ska alltid redovisas av kreditgivaren innan du skriver under ditt låneavtal.

Ångerrätt enligt konsumentkreditlagen

Vad de flesta inte vet är att du faktiskt har rätt till en ångerrätt på 14 dagar enligt konsumentkreditlagen. Ångerrätten börjar löpa när du fått lånevillkoren och annan avtalsinformation vilket kan ske vid låneansökan eller när du skriver under skuldebrevet.

Från det att ångerrätten har börjat gälla har du 14 dagar på dig att meddela kreditgivaren att du ångrar låneavtalet. Detta kan göras via telefon men kan vara till fördel om du gör det skriftligt då du kan bevisa att du har sagt upp avtalet om kreditgivaren skulle påstå något annat. Från den dag du har meddelat att du har sagt upp lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånebeloppet + ränta från den dagen du fick lånet utbetalt tills du återbetalar det.

Kan jag utnyttja ångerrätten så jag får gratis lån i 14 dagar?

Detta beror på hur kreditgivarnas lånevillkor ser ut. Du har rätt att få tillbaka uppläggningsavgift, avi-avgifter etc. och övriga avgifter som kan uppstå i samband med lånet. Du måste däremot betala ränta för lånet under den tid du har pengarna på ditt bankkonto.

Beroende på hur lånevillkoren ser ut så finns det några snabblån, t.ex. Minifinans, som har en årsränta på 0% men där det tillkommer andra avgifter så man får en effektiv ränta på flera hundra procent. I sådana här situationer så skulle man i princip kunna säga att man lånar gratis i 14 dagar om man utnyttjar ångerrätten.

Den kreditgivare som utnyttjar detta tillvägagångssätt i sin marknadsföring är Loanstep. Det är inget turligt sammanträffande att ångerrätten och Loansteps räntefria lån har exakt samma löptid (14 dagar). Loanstep har detta som låneerbjudande, vilket man är ensamma om på lånemarknaden, att markndsföra utåt till konsumenter.

Vad händer om jag inte betalar tillbaka mitt räntefria lån?

Villkoren ser olika ut beroende på vilken kreditgivare du har slutit avtal med. Vi går igenom vad som gäller för respektive kreditgivare.

Ferratum Om du har kontokredit så har man ingen avtalad återbetalningstid där hela skulden ska vara tillbakabetald. Däremot har dessa kreditgivare ett amorteringskrav där du måste betala en viss procent av skulden varje månad. Skulle du finna dig i den situationen att du inte kan betala hela låneskulden måste du minst amortera 10% (lägst 300 kr) hos Ferratum.
Loanstep Loanstep skiljer sig här från resten av kreditgivarna. Du ansöker egentligen om ett lån på 150 dagars löptid men har möjligheten att betala tillbaka räntefritt inom 14 dagar. Skulle du ha dock ha svårigheter att betala tillbaka inom 14 dagar så förlängs lånet automatiskt åt dig.
Meddelandelån Om du inte kan betala tillbaka lånet hos Meddelandelån har du även här möjligheten att förlänga lånet med 30 dagar. Detta kan du göra via "Mina sidor" hos Meddelandelån där det tillkommer en kostnad som beror på fakturans belopp.

Konsekvenser

Innan du ansöker om ett lån utan ränta bör du alltid fråga dig om du kan betala hela låneskulden när återbetalningstiden löper ut. Det är viktigt att hålla koll på, efter den räntefria perioden, vilka villkor som gäller så du inte riskerar att sätta dig i en ekonomisk knipa. Alla dessa lån är klassade som högkostnadskrediter vilket betyder att den effektiv räntan på deras vanliga lån är högre än 29.5% och innebär att den kan vara en risk för din privatekonomi om du inte betalar tillbaka skulden i tid. Du kan även kontakta din kommun för budget- och skuldrådgivning för att få praktiska råd eller rådgivning om din ekonomi.

Konsekvenser vid utebliven betalning

Konsekvenser vid utebliven betalning av lån

7 februari, 2017

Vad som händer vid utebliven betalning av ditt lån. Råd och tips hur det kan undvikas.

Läs hela artikeln

Omdömen

Vi på Mystep.se samlar in omdömen för alla kreditgivare vi listar på vår hemsida. Det kan både vara bra och negativ feedback som kan vara till nytta för dig som låntagare. Nedan kan du se de senaste omdömen som våra besökare har skrivit när det gäller kreditgivare som erbjuder lån utan ränta.

 • Minora

  2018-09-18

  Brukar använda mig av Loanstep. Gillar att man alltid kan ta ett lån innan lönen kommer och jag betalar absolut ingen kostnad för det. Funkar perfekt varje gång!!!

 • Matthias

  2018-09-11

  Bästa krediten och servicen. Inga dolda avgifter som andra krediter kan ha och stor tummen upp för att det va räntefritt första månaden.

 • Christian

  2018-09-04

  Loanstep är ju jäkligt bra OM man betalar tillbaka inom deras 14 dagars period helt utan kostnad, annars är dem inte värda en stjärna i betyg. Att vänta med ett 5000 kr lån till 30 dagar har gått kostar alltså 1361 kr vilket måste vara ett av de dyrare lånen som går att hitta. Vi ska inte snacka om vad det kostar om man väntar 150 dagar.

  Sen kan man ju ställa sig frågan om man inte har 5000 kr nu har jag det om 14 dagar!?

 • Blixten

  2018-06-15

  dyrt lån om man inte betalar tillbaka inom 14 dagar

Mystep.se

Våra lånerådgivare på Mystep.se har lång erfarenhet när det kommer till privatekonomi och finansiella tjänster. Ta del av våra tips för att skaffa dig en bättre vardagsekonomi.

Sidan uppdaterades senast: 20 september, 2018