Konsekvenser vid utebliven betalning av lån

Konsekvenser vid utebliven betalning av lån

7 februari, 2017 Av 0 kommentarer

Att ta snabblån eller ansöka om kontokredit kan vara en enkel lösning för att finansiera sin vardagsekonomi under en kortare period. Dock har snabblån fått väldigt mycket kritik för att vara en av anledningarna till att folk skuldsätter sig och inte kan betala tillbaka lånen inom lånets löptid. För att undvika att hamna i denna situationen har vi valt att skriva om själva processen från det att du inte kan betala tillbaka lånet tills att du får en betalningsanmärkning registrerad på dig.

När löptiden har passerat

Det första som händer när du inte kan betala tillbaka din låneskuld är att kreditgivaren kommer skicka dig en påminnelse om utebliven betalning som inkluderar en påminnelseavgift och en dröjsmålsränta. Det är redan här som du som låntagare ska agera innan ärendet skickas vidare till nästa instans. Kontakta kreditgivaren och förklara din ekonomiska situation. Det är stor chans att ni kan komma överens om en ny avbetalningsplan som passar din budget.

Ärendet skickas vidare till inkasso

Om du väljer att strunta i påminnelsen kommer ärendet skickas vidare till inkasso. Antingen har kreditgivaren ett eget inkassobolag eller så skickas ärendet vidare till ett externt inkassobolag som kreditgivaren samarbetar med. Nu är det upp till inkassobolaget att driva in kreditgivarens låneskuld. Förutom påminnelseavgifter och dröjsmålsränta kommer det även tillkomma en inkassoavgift på din låneskuld.

Fakta

Kreditupplysning

Tänk på att inkassobolaget kan, i vissa fall, ta en UC kreditupplysning då man har ett legitimt behov att göra en ekonomisk riskbedömning på dig.

Enligt lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader så ska följande ersättning betalas, om det inte finns särskilda skäl till annat, med högst.

Beteckning Kostnad
Betalningspåminnelse 60 kr
Inkassokrav 180 kr
Avbetalningsplan 170 kr

Kronofogden fastställer skulden

Om du fortfarande inte betalar din skuld skickas ärendet vidare till Kronofogden som gör ett utslag om betalningsföreläggande och fastställer skulden som du har till kreditgivaren. Om du inte väljer att betala in skulden kommer Kronofogden göra en utmätning av lön eller annan egendom för att driva in skulden. Detta är sista steget innan du får ett aktuellt skuldsaldo och en betalningsanmärkning registreras. Betalar du nu inte lånekraven i tid kommer din ekonomiska situation bli mycket svårare.

Aktuellt skuldsaldo

Om du inte har betalat av skulden kommer du nu även ha ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden, vilket kommer göra din ekonomiska situation mycket svårare. Du kommer inte kunna ingå några avtal hos banken och du kommer få svårt att låna pengar hos någon ny kreditgivare p.g.a. din kreditvärdighet. Se till att reglera skulden inom 1 månad annars kommer du få ett historiskt skuldsaldo som ligger registrerat på dig i 24 månader även om skulden är nollställd.

Kreditupplysningsbolagen registrerar betalningsanmärkning

En vanlig missuppfattning är att det är kreditgivaren eller Kronofogden som registrerar en betalningsanmärkning vilket inte är fallet. Det är kreditupplysningsbolagen som kommer registrera en på dig baserat på Kronofogdens utslag. Dessa ligger registrerade på privatpersoner normalt i 36 månader innan de försvinner. Gäller ärendet missbrukade kontokortskrediter så kommer dessa vara registrerade i 24 månader.

Fakta

Budget- och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivning är en lagstadgad kommunal service där du som privatperson kan få hjälp med din ekonomi. Servicen är kostnadsfri och ska hjälpa dig att få en överblick över din ekonomi och råd hur du kan prioritera dina skulder.

Läs mer om budget- och skuldrådgivning

Skuldsanering

Om du för mycket i skulder, och du inser att du aldrig kommer få din ekonomi att gå ihop, kan du söka skuldsanering vilket innebär att du får en plan för hur du ska betala av dina skulder under ett visst antal år.

Läs mer om skuldsanering

När andra långivare säger nej

Om du har ett stort behov att låna pengar, trots betalningsanmärkning och skuldsaldo, kan du vända dig till ett få antal långivare som har inriktat sig mot privatpersoner som befinner sig i just dessa situationer. Dock krävs det att du har en medsökande eller borgensman på lånet som en extra säkerhet för långivaren, om du inte kan betala av lånet i tid.

  • Nstart

    30.000 - 490.000 kr

    Ränta: 18.75 - 27.00 %

  • Banky

    20.000 - 150.000 kr

    Ränta: 29.50 %

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 6 januari, 2024