Konsekvenser vid utebliven betalning av lån

Konsekvenser vid utebliven betalning av lån

7 februari, 2017 Av 0 kommentarer

Att ta snabblån eller ansöka om kontokredit kan vara en enkelt lösning för att finansiera sin vardagsekonomi under en kortare period. Dock har snabblån fått väldigt mycket kritik för att vara en av anledningarna till att folk skuldsätter sig och inte kan betala tillbaka lånen inom lånets löptid. För att undvika att hamna i denna situationen har vi valt att skriva om själva processen från det att du inte kan betala tillbaka lånet tills att du får en betalningsanmärkning registrerad på dig.

När löptiden har passerat

Det första som händer när du inte kan betala tillbaka din låneskuld är att kreditgivaren kommer skicka dig en påminnelse om utebliven betalning som inkluderar en påminnelseavgift och en dröjsmålsränta. Det är redan här som du som låntagare ska agera innan ärendet skickas vidare till nästa instans. Kontakta kreditgivaren och förklara din ekonomiska situation. Det är stor chans att ni kan komma överens om en ny avbetalningsplan som passar din budget.

Om du väljer att strunta i påminnelsen kommer ärendet skickas vidare till inkasso. Antingen har kreditgivaren ett eget inkassobolag eller så skickas ärendet vidare till ett externt inkassobolag som kreditgivaren samarbetar med. Nu är det upp till inkassobolaget att driva in kreditgivarens låneskuld. Förutom påminnelseavgifter och dröjsmålsränta kommer det även tillkomma en inkassoavgift på din låneskuld.

Kronofogden fastställer skulden

Om du fortfarande inte betalar din skuld skickas ärendet vidare till Kronofogden som gör ett utslag om betalningsföreläggande och fastställer skulden som du har till kreditgivaren. Om du inte väljer att betala in skulden kommer Kronofogden göra en utmätning av lön eller annan egendom för att driva in skulden. När Kronfogdens utslag är registrerat kommer du också få en betalningsanmärkning registrerat på dig. Dock är det inte Kronofogden själva som sätter betalningsanmärkningen utan det är kreditupplysningsföretagen.

Aktuellt skuldsaldo

Du har nu ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden vilket kommer göra din ekonomiska situation mycket svårare. Du kommer inte kunna ingå några avtal och du kommer inte kunna låna pengar hos någon ny kreditgivare p.g.a. din kreditvärdighet. När väl skulden är avbetald kommer betalningsanmärkningen ligga kvar i 3 år innan den försvinner. Dock finns det idag många kreditgivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning. Det viktigaste är att man betalar av sin skuld till Kronofogden och inte har något aktuellt skuldsaldo.

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 14 februari, 2020