Ansök om ett körkortslån hos CSN

Ansök om ett körkortslån hos CSN

8 oktober, 2020 Av 0 kommentarer

Om du uppfyller vissa krav kan du få ansöka om ett körkortslån hos CSN för att kunna ta B-körkort. Vi går igenom vad som gäller och hur du går tillväga för att ansöka om lånet.

Vad är ett körkortslån?

Körkortslån från CSN är en ny reform som togs fram av regeringen under 2018 med syfte att förbättra jobbmatchningen på arbetsmarknaden. Det riktar sig mot dig som är arbetslös och mellan 18 och 47 år och som vill öka dina chanser på arbetsmarknaden. Uppfyller du kraven hos CSN får du ett beslut som gäller i ett år och du kan få låna upp till 15 000 kr under denna tidsperioden. Du kan endast ansöka om körkortslånet med ett giltigt beslut.

Krav

Villkor för att få körkortslån

För att kunna ansöka om lånet måste du vara mellan 18 och 47 år, vara inskriven som arbetssökande eller vara deltagare i program hos Arbetsförmedlingen. Lånet kan endast användas till en körkortsutbildning hos en godkänd körskola (tillstånd av Transportstyrelsen). Ansökan sker hos CSN och räknas ej mot de tidsbegränsningar som gäller för vanliga studielån.

Körkortslånet får endast användas under beslutets giltighetstid och kan användas till kostnader som du har för undervisningsmaterial, teoriutbildning, körlektioner, körprov etc.

Du är 18 - 24 år

Du måste vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och uppfylla ett av följande två villkor.

  • Du deltar i Arbetsförmedlingens program i jobb- och utvecklingsgarantin eller i jobbgarantin för ungdomar.
  • Du har deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram eller haft en etableringsplan i tre månader.

Du är 25 - 47 år

Du måste vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i minst sex sammanhängande månader och uppfylla ett av följande två villkor.

  • Du har varit arbetslös under hela denna perioden.
  • Du har deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller har en etableringsplan.

Låna upp till 15 000 kr hos CSN

Som mest går det att låna 15 000 kr och lånet betalas ut 3 gånger under din körkortsutbildning med 5000 kr per gång. Om du väljer ett mindre lånebelopp behöver du inte begära alla tre utbetalningarna. Ansökan sker hos CSN och du kan enkelt logga in på Mina sidor och begära en utbetalning till ditt bankkonto. Med lånet följer vissa villkor över när de 3 olika utbetalningarna kan ske.

Fakta

Första utbetalningen

Första utbetalningen kan ske när din trafikskola har meddelat CSN att du är inskriven hos dem.

Andra utbetalningen

Andra utbetalningen kan ske när trafikskolan eller Trafikverket har meddelat CSN att du har haft kostnader på minst 4300 kr.

Tredje utbetalningen

Tredje utbetalningen kan ske när trafikskolan eller Trafikverket har meddelat CSN att du har haft kostnader på ytterligare minst 5000 kr.

Så går du tillväga för att ansöka

Betala tillbaka lånet

Efter din körkortsutbildning är det dags att betala tillbaka lånet som du har fått från CSN, vilket tidigaste kan ske sex månader efter att ditt beslut om körkortslån har slutat att gälla. Räntan på lånet är 1.74 % och återbetalningen startar i samband med ett årsskifte. Lånet betalas in till bankgironummer 5268-6011 och i fältet OCR-nummer fyller du i ditt personnummer.

Nya beslut kring körkortslån

Fram tills nu har ca 15 000 ansökningar beviljats (ca 55 % av alla ansökningar). Detta är betydligt färre än vad regeringen hade väntat sig och nu har man gett CSN i uppdrag att ta fram nytt förslag på hur processen ska bli smidigare och reglerna mer generösa. Många har inte uppfyllt villkoren om arbetslöshet och enligt Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har reglerna varit svårtolkade.

Under rådande situation med coronapandemin så har man beslutat att från och med den 15 juli 2020 förlänga giltighetstiden, från 1 till 2 år, för de beslut som tagits mellan 1 april och 31 december 2019.

Körkortslån för dig som inte uppfyller kraven

På grund av de krångliga villkoren så är chansen stor att man inte kvalificerar sig till de regler och krav som CSN ställer på dig. Du kan dock fortfarande finansiera ditt körkort på annat håll och vända dig till en långivare som erbjuder lån utan säkerhet. Du kan också skicka in din låneansökan till en låneförmedlarna som jämför lån åt dig och försöker hitta det billigaste lånet med lägst ränta.

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Uppdaterad senast: 18 september, 2023