Få amorteringsfritt lån vid inkomstbortfall

Få amorteringsfritt lån vid inkomstbortfall

25 mars, 2020 Av 0 kommentarer

Under rådande situation där vi ser anställda förlora sina jobb, eller vid korttidspermittering, finns det sätt att minska sina utgifter och hålla sin privatekonomi flytande. Under coronakrisen har bankerna börjat erbjuda sin kunder amorteringsfria löptider för att man ska kunna känna sig trygg i denna mycket besvärliga tid.

FI uppmanar bankerna att pausa amorteringarna

Finansinspektionen har gått ut och uppmanar bankerna att komma överens med låntagare om att tillfälligt minska eller pausa amorteringarna. Amorteringskravet, som du har emot banken, är utformat för att högt belånade hushåll i normala tider ska amortera ner sina skulder. Kravet är även utformat som så att banken och låntagaren kan komma överens om ett undantag om det finns särskilda skäl där hushållens inkomster minskar. Finansinspektionen anser att spridningen av COVID-19 är ett sådant skäl och bankerna bör därefter bevilja amorteringsfritt samt vara generösa i sin tillämpning av att medge undantaget.

När det finns särskilda skäl kan banker och låntagare komma överens om att tillfälligt minska eller pausa amorteringarna. FI ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett sådant särskilt skäl.

- Finansinspektionen

Se över ditt bolån

Om du har ett bolån idag bör du ser över din enskilda privatekonomi och boendesituation. Flera storbanker tar nu tag i saken och erbjuder amorteringsfritt för sina kunder som har bolån. Vi har gått igenom vad som gäller för storbankerna i Sverige.

Swedbank Erbjuder möjlighet att få amorteringsfritt under en begränsad period. Gäller för kunder som fått sin privatekonomi påverkad negativt.
SEB Erbjuder möjlighet att få amorteringsfritt i tre månader. Man kräver en anledning till varför du behöver det och gör en bedömning i varje enskilt fall.
Nordea Erbjuder tillfällig amorteringsfrihet i upp till sex månader för kunder som drabbats av coronasituationen.
Handelsbanken Erbjuder amorteringsfritt i upp till sex månader. Man gör en bedömning i varje enskilt fall om du kvalificerar dig till erbjudandet.
Danske Bank Erbjuder amorteringsfritt i upp till sex månader. Man gör en bedömning i varje enskilt fall om du kvalificerar dig till erbjudandet.

Kontakta din bank för mer information om hur du går tillväga för att ansöka om amorteringsfritt.

Kommer räntan på mitt bolån påverkas?

Bolåneräntorna är idag redan väldigt låga och lär pressas ned ännu mer under den ekonomiska kris som vi står inför. Nordeas Annika Winsth har i SvD Näringsliv gått ut och varnar för att binda räntan då mycket pekar på räntorna är på väg ned.

Låg inflation sätter press på Riksbanken och talar för lägre räntor snarare än högre i närtiden.

- Annika Winsth, Nordea

3 långivare du kan vända dig till

När det kommer till privatlån utan säkerhet börjar vi ser fler och fler banker som anpassar sig till den rådande situationen. Du kan ta del av amorteringsfria löptider eller försäkringar som minskar dina utgifter vid inkomstbortfall.

Marginalen Bank

Marginalen Bank har gått ut med att man erbjuder amorteringslättnad i tre månader. Detta gäller för dig som fått kortsiktiga betalningssvårigheter och fått sin ekonomi påverkat negativt. Man gör en bedömning i varje enskilt fall och gäller från april 2020. Ansökan görs via Internet- eller mobilbanken. Ansökan är bindande och måste komma in 10 bankdagar innan förfallodag på fakturan.

Coop MedMera Bank

Coop MedMera Bank erbjuder amorteringsfritt i ett visst antal månader när du har tecknat ett lån eller om du redan är kund idag. Coop har gått ut med tre olika alternativ där du kan välja en, tre eller sex amorteringsfria månader där återbetalningstiden kommer att förlängas med lika många månader. Erbjudandet börjar verka från och med den månaden du har mailat in till Coop. För att få hjälp mailar du mmkredit@kf.se där du anger ditt lånenummer och vilket alternativ du önskar ha.

Rocker

Hos Rocker kan du teckna en sjukförsäkring Månadsskydd+ som hjälper dig betala av på lånet om något oförutsett skulle ske, t.ex. om du blir av med ditt jobb. Denna försäkringen ingår kostnadsfritt de första tre månaderna när du tecknar ett lån hos Rocker. Därefter, om man önskar ha kvar försäkringen, betalar du en avgift på 0.135 % av ditt aktuella belopp per månad.

Om du behöver utnyttja försäkringen vänder du dig till Rockers samarbetspartner Gjensidige där du får förklara vad som har hänt. 2.5 % av ditt aktuella lånebelopp kommer betalas ut till dig per månad (maximalt 12 månader) som du kan använda till räntekostnader och eventuell amortering.

Månadsskydd+ kan tecknas av följande

  • Du är 18-65 år gammal och folkbokförd i Sverige
  • Du som är tillsvidareanställd sedan minst 6 månader
  • Du som är arbetsför och har inte sjukpenning eller sjukersättning
  • Du som är inskriven och har ersättning från svensk försäkringskassa

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Uppdaterad senast: 18 september, 2023