Spärra kreditupplysning vid bedrägeri eller ID-kapning

Spärra kreditupplysning vid bedrägeri eller ID-kapning

8 juni, 2017 Av Annika Sandberg 0 kommentarer

ID-kapningar och bedrägerier är ofta ett omdiskuterat ämne i media. Förra året anmäldes 121 765 ID-kapningar hos Polisen vilket är en markant ökning från föregående år. Oftast sker ID-kapningarna i samband med näthandel, köp av telefonabonnemang och köp via postorder. Tyvärr ser man även en ökning av ID-kapningar i samband med att man ansöker om snabblån eller privatlån vilket kan sätta den drabbade i en svår situation.

Att vara helt säker från att bli utsatt för en ID-kapning går inte på grund av offentlighetsprincipen som vi har i Sverige. Då alla uppgifter om en själv är offentliga så är dem också lätta för bedragaren att komma över.

Man ska alltid vara försiktig hur man hanterar sina personuppgifter, t.ex. hur du hanterar ditt personnummer och bankkontonummer på Internet och i e-post. Du kan också spärra din adress hos Skatteverket så att alla framtida adressändringar måste göras med e-legitimation. Detta är kostnadsfritt och hindrar att någon obehörig kan göra en adressändring i ditt namn.

Vad ska jag göra om jag blir ID-kapad?

Oftast upptäcker man först ID-kapningen när kreditupplysningsföretaget skickar hem en kopia på kreditupplysningen. När du upptäckt att du har blivit utsatt ska du alltid polisanmäla ärendet och kontakta de företag som är inblandade.

Förra året så lanserade de största kreditupplysningsföretagen (Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB) en bedrägerispärr som ska förenkla och underlätta för den som har blivit utsatt för bedrägeriförsök.

WeZafe

WeZafe har tagit fram en tjänst där du får full koll på din ID-bevakning och du meddelas direkt om någon utsätter dig för ett bedrägeriförsök eller ID-kapning. Du kan när som helst via WeZafe spärra ditt personnumer hos Sveriges alla kreditupplysningsföretag.

  • Dygnet runt bevakning av dina personuppgifter
  • Larm via sms eller e-post
  • Telefonassistans och hjälp om du drabbas

Testa gratis i 14 dagar därefter 99 kr/mån i 12 månader om du väljer att fortsätta.

Summering

Summering

Rubrik: Spärra kreditupplysning vid ID-kapning

Beskrivning: Förra året anmäldes 121 765 ID-kapningar hos Polisen. Läs mer om hur du kan förhindra ID-kapning och bedrägeriförsök.

Författare: Annika Sandberg

Utgivare: Mystep.se

Publicerad: 2017-06-08

Uppdaterad: 2018-12-13

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej