UC ID-skydd - skydda dig mot ID-kapning

UC ID-skydd - skydda dig mot ID-kapning

8 juni, 2017 Av 0 kommentarer

ID-kapningar och bedrägerier är ofta ett omdiskuterat ämne i media. År 2016 anmäldes 121 765 ID-kapningar hos Polisen vilket är en markant ökning mot föregående år. Oftast sker ID-kapningarna i samband med näthandel, köp av telefonabonnemang och köp via postorder. Tyvärr ser man även en ökning av ID-kapningar i samband med att man ansöker om snabblån eller privatlån vilket kan sätta den drabbade i en svår situation.

Att vara helt säker från att bli utsatt för en ID-kapning går inte på grund av offentlighetsprincipen som vi har i Sverige. Då alla uppgifter om en själv är offentliga så är dem också lätta för bedragaren att komma över.

Man ska alltid vara försiktig hur man hanterar sina personuppgifter, t.ex. hur du hanterar ditt personnummer och bankkontonummer på Internet och i e-post. Du kan också spärra din adress hos Skatteverket så att alla framtida adressändringar måste göras med e-legitimation. Detta är kostnadsfritt och hindrar att någon obehörig kan göra en adressändring i ditt namn.

Vad ska jag göra om jag blir ID-kapad?

Oftast upptäcker man först ID-kapningen när kreditupplysningsföretaget skickar hem en kopia på kreditupplysningen. När du upptäckt att du har blivit utsatt ska du alltid polisanmäla ärendet och kontakta de företag som är inblandade.

Förra året så lanserade de största kreditupplysningsföretagen (Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB) en bedrägerispärr som ska förenkla och underlätta för den som har blivit utsatt för bedrägeriförsök.

UC ID-skydd

Skaffa dig ett ordentligt ID-skydd direkt hos UC. Du får direkt meddelande om någon tar en kreditupplysning på dig samt en fullt omfattande försäkring som täcker de förluster som eventuellt uppstår.

  • Sms och e-post om dina uppgifter hos UC ändras
  • Telefonassistans och hjälp om du drabbas - dygnet runt
  • Försäkring mot kvarstående skuld
  • Rättsskyddsförsäkring

Ordinarie pris är 89 kr/mån. 12 månaders bindningstid.

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 29 maj, 2020