Spärra kreditupplysning vid bedrägeri eller ID-kapning

Spärra kreditupplysning vid bedrägeri eller ID-kapning

8 Jun, 2017Av MyStep

ID-kapningar och bedrägerier är ofta ett omdiskuterat ämne i media. Förra året anmäldes 121 765 ID-kapningar hos Polisen vilket är en markant ökning från föregående år. Oftast sker ID-kapningarna i samband med näthandel, köp av telefonabonnemang och köp via postorder. Tyvärr ser man även en ökning av ID-kapningar i samband med att man ansöker om snabblån eller privatlån vilket kan sätta den drabbade i en svår situation.

Att vara helt säker från att bli utsatt för en ID-kapning går inte på grund av offentlighetsprincipen som vi har i Sverige. Då alla uppgifter om en själv är offentliga så är dem också lätta för bedragaren att komma över.

Man ska alltid vara försiktig hur man hanterar sina personuppgifter, t.ex. hur du hanterar ditt personnummer och bankkontonummer på Internet och i e-post. Du kan också spärra din adress hos Skatteverket så att alla framtida adressändringar måste göras med e-legitimation. Detta är kostnadsfritt och hindrar att någon obehörig kan göra en adressändring i ditt namn.

Vad ska jag göra om jag blir ID-kapad?

Oftast upptäcker man först ID-kapningen när kreditupplysningsföretaget skickar hem en kopia på kreditupplysningen. När du upptäckt att du har blivit utsatt ska du alltid polisanmäla ärendet och kontakta de företag som är inblandade.

Förra året så lanserade de största kreditupplysningsföretagen (Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB) en bedrägerispärr som ska förenkla och underlätta för den som har blivit utsatt för bedrägeriförsök.

1 Vänd dig till någon av kreditupplysningsföretagen. T.ex. www.minuc.se/bedragerisparr och spärra din kreditupplysning. Detta försvårar för bedragaren att fortsätta utsätta dig för bedrägeriförsök.

2 Fyll i dina uppgifter och identifiera dig med BankID.

3 Efter du har aktiverat spärren så blir du automatiskt spärrad inom 1 timme hos alla de ovan nämnda kreditupplysningsföretagen.

4 Din spärr är nu aktiverad i 2 veckor. Om du skulle önska få förlängd tid (upp till 5 år) måste du polisanmäla bedrägeriförsöket och skicka in en kopia på polisanmälan.

Top