UC ID-skydd - skydda dig mot ID-kapning

UC ID-skydd - skydda dig mot ID-kapning

8 juni, 2017 Av 0 kommentarer

ID-kapningar och bedrägerier är ofta ett omdiskuterat ämne i media. Varje år anmäls över 200 000 kapningar hos Polisen och är en siffra som ständigt växer från år till år. Oftast sker ID-kapningarna i samband med näthandel, köp av telefonabonnemang och köp via postorder. Tyvärr ser man även en ökning av ID-kapningar i samband med att man ansöker om snabblån eller privatlån vilket kan sätta den drabbade i en svår situation.

Att vara helt säker från att bli utsatt för en ID-kapning går inte på grund av offentlighetsprincipen som vi har i Sverige. Då alla uppgifter om en själv är offentliga så är dem också lätta för bedragaren att komma över. Man ska alltid vara försiktig hur man hanterar sina personuppgifter, t.ex. hur du hanterar ditt personnummer och bankkontonummer på Internet och i e-post. Du kan också spärra din adress hos Skatteverket så att alla framtida adressändringar måste göras med e-legitimation. Detta är kostnadsfritt och hindrar att någon obehörig kan göra en adressändring i ditt namn.

Vad ska jag göra om jag blir ID-kapad?

Oftast upptäcker man först ID-kapningen när kreditupplysningsföretaget skickar hem en kopia på kreditupplysningen. När du upptäckt att du har blivit utsatt ska du alltid polisanmäla ärendet och kontakta de företag som är inblandade.

De största kreditupplysningsföretagen (Bisnode, Creditsafe, Valitive, Syna och UC) har lanserat en bedrägerispärr som ska förenkla och underlätta för den som har blivit utsatt för bedrägeriförsök.

Vad ingår i mitt UC ID-skydd?

UC Bevakning

Få sms eller e-post direkt efter en kreditupplysning görs i ditt namn. Om uppgifter i din kreditupplysning ändras får du reda på det inom 24 timmar. Exempel på andra notiser som du kan få skickat till dig är missbrukat bankkonto, registrerad folkbokföringsadress, förvaltar utses etc.

Onlinebevakning

Bevakning på öppna nätet och darknet. Få notis om dina personuppgifter hittas och en rekommendation på åtgärd för att minska risken för ID-kapning. Uppgifter som du kan lägga under bevakning är ditt personnummer, kontokortsnummer, kreditkortsnummer och e-postadress.

Assistans

Om du misstänker att du har blivit ID-kapad kan du kontakta UC dygnet runt. Ge UC en fullmakt och du kan snabbt få hjälp med att bestrida fakturor, bedrägerispärr etc.

Försäkring

I ditt UC ID-skydd ingår två försäkringar, en för kvarstående skuld upp till 200 000 kr och en för rättstvister som täcker kostnader upp till 500 000 kr, t.ex. eventuella rättskostnader och kvarstående skulder.

UC ID-Skydd Familj

Få ett ID-skydd som täcker hela din familj eller dina vänner. Skyddet gäller för upp till 5 personer som du själv bjuder in för att ta del av erbjudandet. När du har aktiverat ditt konto kan du bjuda in personer till din grupptjänst under Mina Inställningar.

Ordinarie pris är 199 kr/mån, 12 månaders bindningstid.

UC ID-Skydd Duo

ID-skydd för dig och en till. Bjud in en person till för att del av tjänsten.

Ordinarie pris är 139 kr/mån, 12 månaders bindningstid. Spara upp till 800 kr per år.

Tips på hur du kan skydda dig

Oftast handlar det om att vara försiktig och att använda sig av sunt förnuft när du hanterar din person- och bankuppgifter på nätet. Vi går igenom några tips som kan vara till nytta om du inte har något ID-skydd idag.

  • Öppna inte e-post eller klicka på länkar som är okända för dig. Det finns en risk att du får virus på din dator och obehöriga kan få tag på dina bankuppgifter.
  • Ha ett bra och uppdaterat virusskydd på datorn.
  • Va försiktig med att lämna ut dina personuppgifter i onödan och släng inte post i soporna med dina bankuppgifter.
  • Om någon kontaktar dig på telefon och utger sig för att vara en anställd på en bank eller myndighet - logga aldrig in med din BankID om personen i fråga skulle begära det.

Statistik - årlig undersökning om ID-kapningar

Enligt mySafetys årliga undersökning, tillsammans med Kantar Sifo, ser man en ökning av antalet ID-kapade. Under 2020 uppgav 2.6 % av de tillfrågade att de har blivit ID-kapade under året som gått. Det är en dyster utveckling mot förra årets nedgång vilket tyder på att bedragarna har blivit mer effektiva och hittat nya sätt att lura drabbade. Den målgrupp som drabbas mest är män och personer i åldersgruppen 35-55.

År Antal ID-kapade
2017 196 000
2018 237 000
2019 166 000
2020 204 000

Skydda dig mot identitetsintrång

Relaterade artiklar

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Uppdaterad senast: 22 september, 2023