Nu borde alla starta aktiebolag!

Nu borde alla starta aktiebolag!

3 december, 2019 Av Christian Billing 0 kommentarer

Det här inlägget är skrivet av sakkunniga på Qred. De hjälper småföretagare att hitta rätt typ av finansiering till sitt företag. Frågor eller kommentarer kring inlägget besvaras av Christian Billing (christian.billing@qred.se). Man kan också ringa till Qred på 020-150 333.

Förslaget om ett lägre kapitalkrav för privata aktiebolag har nu röstats igenom i Riksdagen. Från det tidigare kravet på 50 000 kr sänks nu insatskravet till 25 000 kr. Den nya gränsen börjar att gälla 1 januari 2020. Nu borde ju alla starta aktiebolag!

Eller?

Driver du redan idag t ex en enskild firma utan planer att växa eller göra några större förändringar i ditt företag behöver du inte nödvändigtvis snegla mot den lockande sänkningen av kapitalkrav. Då är du antagligen redan en soloföretagare med en stabil ekonomi och utan planer att öka varken omsättning eller anställa personal. Att då övergå till ett aktiebolag kan ge en liten, liten fördel gentemot din nuvarande bolagsform.

Förändringen i aktiebolagslagen medför att aktiebolagsformen blir mer tillgänglig för den som driver eller vill starta ett företag. Enligt riksdagen främjar förslaget företagande, särskilt inom tjänstesektorn där många företag har ett lägre kapitalbehov än i andra sektorer.

Förslaget är en del i Januariavtalet som är en frukten av ett samarbete mellan regeringen och Liberalerna. I avtalet finns 73 punkter med som ska genomföras. Bakgrunden till avtalet var att Centerpartiet och Liberaler stöttade Stefan Löfvén som statsminister för mandatperioden med villkoret att dessa åtgärder skulle återfinnas i budgeten och genomföras.

Enklare att få lån som aktiebolag

Historiskt och statistiskt sett har aktiebolag det enklare att få ett företagslån från banken eller någon annan långivare. Är ni flera ägare och anställda är det oftast enklast att driva företaget som ett aktiebolag där ni ägare har ett aktieägaravtal eller kompanjonavtal uppsatt mellan er.

Det är också oftast enklare för er att få ett lån då aktiebolag tenderar att vara säkrare och mer kreditvärdiga än t ex en enskild firma.

Vilken bolagsform bör man ha?

Det kan kännas som en djungel att välja rätt bolagsform för sitt företag. Eller så är det helt solklart för dig. Hur din situation än ser ut, så kan det vara bra att känna till de olika bolagsformerna och dess för- och nackdelar.

Läs därför Qreds blogginlägg om vilken som är den bästa bolagsformen för just dig och din situation.

Förbättra din kreditvärdighet

Oavsett vilken bolagsform du har eller ska välja bör du ha god koll på din kreditvärdighet. Läs därför om dessa 5 enkla steg för bättre kreditvärdighet och öka dina chanser att få ett företagslån som gör att du kan växa som företagare.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Qred är marknadsledande i Norden inom företagslån online. Sedan starten år 2015 har man verksamhet i Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna och Brasilien.

  • Ansökan tar 1 minut
  • Besked inom 1 timme
  • Pengarna utbetalas samma dag

Anledningen till att tusentals småföretagare har valt att gå till Qred är för den personliga kundservicen, fasta månadsavgiften och enkla hanteringen av lånet.

  • Ingen startavgift
  • Ingen bindningstid
  • Inga dolda avgifter

Läs mer och ansök hos Qred

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 9 april, 2024