UC-Score

UC-Score: 5 enkla steg för bättre kreditvärdighet

28 juni, 2017 Av 4 kommentarer

Ett dåligt kreditbetyg kan ställa till det för dig som låntagare när man ansöker om ett större lån, bolån eller behöver ett kreditkort. Ditt kreditbetyg speglar din återbetalningsförmåga och är något som är avgörande när banken ser över din så kallade KALP-kalkyl (Kvar att leva på kalkyl). Läs om våra 5 tips som kan höja din UC-Score och hur du kollar din UC-Score.

Vad är UC-Score?

Kreditupplysningsbolaget UC har tagit fram en ny tjänst vid namn Kreditkollen. Istället för att få en riskprognos presenterat för sig har man tagit fram en betygsskala som ska vara mer lättförståelig för dig som låntagare. Mätskalan går från 1 - 999 där ett högre score visar på en högre kreditvärdighet. Du får också en samlad överblick över krediter, UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar m.m. som du kan använda vid i en förhandling med banken. Beroende på vilken score du har så kommer det påverka dina chanser att få ett lån.

Din UC-Score kommer påverka

 • Om din ansökan beviljas eller nekas
 • Hur mycket du får låna
 • Vilken ränta du kommer få på lånet
Betygsskala UC-Score
Utmärkt 744 - 999
Mycket bra 635 - 744
Bra 559 - 634
Mindre bra 455 - 558
Svag 1 - 454

5 bra tips som höjer din UC-Score

Vi går igenom 5 bra tips som du kan göra för att höja din UC-Score hos Kreditkollen. Detta hjälper dig att få ett bättre lån hos banken då en högre UC-Score kommer att ge dig en lägre riskprognos hos kreditgivarna. Enligt de kreditupplysningar vi har granskat så är det kreditkortsskulder och antal förfrågningar som påverkar ens UC-Score mest.

1. Minska antalet krediter med ett samlingslån

Något som man kollar mycket på är hur stora och hur många lån du har hos kreditinstituten. Se över om det finns krediter som du kan avsluta eller ansök om ett samlingslån så du kan samla ihop flera smålån till ett större lån. Använd dig av en låneförmedlare när du vill samla dina lån.

 • Lendo

  40 långivare

  Ränta: 2.95 - 29.95 %

 • Advisa

  40 långivare

  Ränta: 2.95 - 29.95 %

 • Sambla

  40 långivare

  Ränta: 2.95 - 29.95 %

2. Undvik betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är en stor del till att man har ett lågt kreditbetyg. UC brukar kolla på hur många anmärkningar du har, när de registrerades och hur stora beloppen är. Enligt statistiken så har hela 95 % av de svenskar som hamnar i kreditklassen "Svag" betalningsanmärkningar. Undvik att dra på dig nya betalningsanmärkningar och ha koll på när din gamla anmärkningar försvinner. Betalningsanmärkningar gällande misskötta krediter syns i din kreditupplysning i 36 månader innan de försvinner.

3. Återbetala skulden på kreditkort

Om du har fullt utnyttjad kredit på dina kreditkort bör du återbetala dessa snarast då det ibland kan vara en stor faktor till att ens kreditbetyg är lågt. Beroende vilken målgrupp du jämförs emot i kreditbedömningen kan t.ex. ditt UC-Score till och med försämras om du har fullt utnyttjad kredit på ditt kreditkort när en betalningsanmärkning försvinner från din kreditupplysning.

4. Minska antalet låneansökningar

Många UC-förfrågningar sänker ditt kreditbetyg. Undvik att köpa varor eller tjänster på faktura eller teckna dig på olika abonnemang. Om du har många UC-förfrågningar vänta med att ansöka om lån tills det att ditt kreditbetyg har förbättrats. Kreditupplysningsföretagen kollar ofta på när din senaste förfrågan skedde då många förfrågningar tätt inpå kan innebära att du söker flera lån. En UC-förfrågning syns i din kreditupplysning i 12 månader innan den försvinner.

5. En stabilare livssituation

Något som kreditupplysningsföretagen gillar är att du har en stadig inkomst från tjänst. Bankerna föredrar att du har en fast anställning över deltids- och provanställningar. Man föredrar också om du bor på samma adress under en längre tid än att man flytta runt för ofta, då det visar att du har en stabilare livssituation.

Källor som avgör din UC-Score

När UC bestämmer din UC-Score så hämtar man in data från myndigheter och företag från bland annat de källor som listas i tabellen nedan. På UCs hemsida hittar du en komplett lista med alla källor och hur ofta dessa uppdateras.

Uppgift Källa Uppdatering
Taxerad inkomst Skatteverket 5 ggr/år
Civilstånd Skatteverket/SPAR 5 ggr/vecka
Fastighetsuppgifter Skatteverket 1 gång per år
Anmärkningar, betalningsförelägganden Kronofogden 5 ggr/vecka
Missbrukade bankkonton Banker Löpande
Missbrukade kontokortskrediter Banker & långivare Löpande
Namn och adress på fysiska personer Skatteverket/SPAR 5 ggr/vecka
Skuldsaldo Kronofogden Varje vecka
Skuldsanering Kronofogden 5 ggr/vecka

UC Riskprognos

När kreditgivarna granskar din kreditupplysning använder dem sig inte av UC-Score utan istället av en riskprognos (skala 0.1 - 100 %) som visar hur stor sannolikhet du har att få en betalningsanmärkning de kommande 12 månaderna. Beroende på vad din riskprognos visar så kommer det avgöra hur mycket du får låna och till vilken ränta. Detta är inget som låntagaren ser utan denna upplysning presenteras endast för kreditgivaren. Se vår beskrivning av kreditbetygen från UC nedan för mer utförlig information om de olika kreditklasserna.

Betygsskala UC Riskprognos
Utmärkt 0.1 %
Mycket bra 0.2 - 0.9 %
Bra 1.0 - 4.0 %
Mindre bra 4.1 - 25.0 %
Svag 25.1 - 100 %

Vi går igenom de olika grupperna som du kan klassificeras inom, skala från 0.1 % till 100 %, vilket är en riskprognos som presenteras för kreditgivaren. Ju lägre kreditrisk i procent du har desto större chans att du får ett lån beviljat. Man hämtar bland annat in information från Skatteverket, Kronofogden, Tingsrätt m.fl.

Riskklasser

 • Utmärkt (0.1 %): Du har ett utmärkt kreditbetyg och du kan inte ha bättre chans att få din ansökan beviljad. Ca hälften av alla svenskar hamnar i denna gruppen och medelinkomsten är på 329 000 kr/år. Mindre än 1 % har betalningsanmärkningar och medelåldern i din grupp är 57 år.
 • Mycket bra (0.2 - 0.9 %): Du har i dagsläget en mycket bra kreditvärdighet. Du har stora möjligheter att få lån eller att köpa varor på avbetalning eller faktura. Ca 28 % av alla svenskar hamnar i denna gruppen och medelinkomsten är på 215 000 kr/år. Mindre än 1 % har betalningsanmärkningar och medelåldern i din grupp är 43 år.
 • Bra (1.0 - 4.0 %): Du har ett bra kreditbetyg och bör inte ha några svårigheter att få din ansökan beviljad. Ca 13 % av alla svenskar hamnar i denna gruppen och medelinkomsten är på 114 000 kr/år. Det är ungefär 2 % som har betalningsanmärkningar och medelåldern i din grupp är 34 år.
 • Mindre bra (4.1 - 25.0 %): Du har ett mindre bra kreditbetyg och kommer få svårare att få ett större lån beviljat eller att köpa varor på avbetalning eller faktura (beroende på var i skalan du ligger). Ca 0.3 % av alla svenskar hamnar i denna gruppen och medelinkomsten är på 167 000 kr/år. Det är ungefär 41 % som har betalningsanmärkningar i din grupp.
 • Svag (25.1 - 100 %): Du har ett svagt kreditbetyg och chanserna att få ett lån beviljat är minimala. Ca 5 % av alla svenskar hamnar i denna gruppen och medelinkomsten är på 150 000 kr/år. Så många som 95 % har betalningsanmärkningar i din grupp.

Relaterade artiklar

4 kommentarer

Bilguun Ganbat

25 sep, 2020

Hej, min kreditscore är lågt och jag behöver låna 30000 kr, vad kan jag göra?

Svar från Mystep.se

Hej Bilguun,
Det är svårt att ge dig några rekommendationer när vi inte vet hur din kredithistorik ser ut. Om du har lågt UC-Score kan du vända dig till Fairlo som är generösa när det kommer till hur bra kreditbetyg du har (kreditbetyg hos Bisnode) eller så kan du använda Klara Lån som är en låneförmedlare för snabblån. Om du har skulder kan du läsa mer här vilka kreditgivare du kan vända dig till.

Behöver du mer hjälp så får du gärna kontakta oss via e-post så kollar vi närmare på dina förutsättningar.

Martin

5 nov, 2020

Hej,
Har man goda chanser att bli godkänd på en direkt lån om 400 000kr när man har 1.69 i uc risk och 603 i Uc score. Utan några andra lån, har nyligen betalat av billånet. Årsinkomst uppskattad till cirka 390-410 000kr.

Svar från Mystep.se

Hej Martin,
Går du via en låneförmedlare så bör du få flera erbjudanden att välja mellan. Rekommenderar att du vänder dig till Advisa som har flera anslutna långivare som borde passa din låneprofil och UC risk.

Anna E

12 apr, 2021

Om jag har cirka 3000 kr är det bästa för min UC score att betala av ett lån (färre lån) eller sätta dem på krediten?

Svar från Mystep.se

Hej Anna,
Om det är ett lån eller kredit som rapporteras in till UC så bör du betala av skulden och avsluta lånet.

Josef

12 apr, 2023

Hej,
Om jag har en riskprognos på 2,8 och vill teckna ett kreditkort på en gräns runt 60000 kr. Kan jag bli beviljad det?

Svar från Mystep.se

Hej Josef,
Du kan mycket väl få den krediten beviljad men svårt att säga när vi inte vet mer om din privatekonomi. Man kommer även ta hänsyn till din deklarerade årsinkomst då din kredit inte för överstiga en viss procent av din deklarerade årsinkomst.

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Uppdaterad senast: 22 september, 2023