UC-Score

UC-Score: 5 enkla steg för bättre kreditvärdighet

28 juni, 2017 Av 3 kommentarer

Ett dåligt kreditbetyg kan ställa till det för dig som låntagare när man ansöker om ett större lån, bolån eller behöver ett kreditkort. Ditt kreditbetyg speglar din återbetalningsförmåga och är något som är avgörande när banken ser över din så kallade KALP-kalkyl (Kvar att leva på kalkyl). Läs om våra 5 tips som kan höja din UC-Score och hur du kollar din UC-Score.

Förbättra din ekonomi

Om du har en dålig privatekonomi bör du se över hur du kan förbättra den innan du ansöker om ett nytt lån. Har du många småkrediter sedan innan bör du kolla på ett samlingslån så du kan förbättra din KALP-kalkyl och minska dina räntekostnader. Om du behöver hålla dig flytande fram tills du har ett bra UC-Score kan du ansöka om lån hos kreditgivare som använder sig av Creditsafe eller Bisnode. Dessa krediter kommer inte synas på din UC och kommer därmed inte påverka ditt UC-Score i den utsträckning som kreditkort eller andra lån kan ha.

Samla lånen och sänk din UC-Score

Använd dig av en låneförmedlare när du vill samla dina lån. Populära låneförmedlare när det kommer till funktionalitet, utbud och antal svar från anslutna långivare. Ansökan är ej bindande och du får svar trots låg kreditvärdighet.

FörmedlareRäntaAnslutna banker
Advisa2.95 - 29.95 %41 st
Sambla2.95 - 29.95 %41 st
Zmarta2.95 - 26.05 %35 st
Lendo2.95 - 29.95 %40 st

UC Riskprognos

När kreditgivarna tar en UC kreditupplysning på dig använder dem sig inte av UC-Score utan istället av en riskprognos (skala 0.1 - 100 %) som visar hur stor sannolikhet du har att få en betalningsanmärkning de kommande 12 månaderna. Beroende på vad din riskprognos visar så kommer det avgöra hur mycket du får låna och till vilken ränta. Detta är inget som låntagaren ser utan denna upplysning presenteras endast för kreditgivaren.

Se vår beskrivning av kreditbetygen från UC för mer utförlig information om de olika kreditklasserna. Se även kreditbetyg för kreditupplysningsbolagen Creditsafe och Bisnode.

Betygsskala UC Riskprognos
Utmärkt 0.1 %
Mycket bra 0.2 - 0.9 %
Bra 1.0 - 4.0 %
Mindre bra 4.1 - 25.0 %
Svag 25.1 - 100 %

Vad är UC-Score?

Kreditupplysningsbolaget UC har tagit fram en ny tjänst vid namn Kreditkollen. Istället för att få en riskprognos presenterat för sig har man tagit fram en betygsskala som ska vara mer lättförståelig för dig som låntagare. Mätskalan går från 1 - 999 där ett högre score visar på en högre kreditvärdighet. Du får också en samlad överblick över krediter, UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar m.m. som du kan använda vid i en förhandling med banken. Beroende på vilken score du har så kommer det påverka dina chanser att få ett lån.

Din UC-Score kommer påverka

 • Om din ansökan beviljas eller nekas
 • Hur mycket du får låna
 • Vilken ränta du kommer få på lånet
Betygsskala UC-Score
Utmärkt 744 - 999
Mycket bra 635 - 744
Bra 559 - 634
Mindre bra 455 - 558
Svag 1 - 454

Kolla din UC-Score

På minuc.se kan du beställa tjänsten Kreditkollen som kostar 49 kr/mån. Tjänsten har ingen bindningstid utan kan sägas upp direkt om du bara vill testa tjänsten en månad.

 • Följ ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas
 • Anta mål och utmaningar som förbättrar ekonomin
 • Se och få obegränsad tillgång till din kreditupplysning
 • Se och följ dina inkomstuppgifter, eventuella anmärkningar samt lån & krediter

5 bra tips som höjer din UC-Score

Vi går igenom 5 bra tips som du kan göra för att höja din UC-Score hos Kreditkollen. Detta hjälper dig att få ett bättre lån hos banken då en högre UC-Score kommer att ge dig en lägre riskprognos hos kreditgivarna.

Enligt de kreditupplysningar vi har granskat så är det kreditkortsskulder och antal förfrågningar som påverkar ens UC-Score mest.

- Annika Sandberg, lånerådgivare på Mystep

1. Minska antalet krediter

Något som man kollar mycket på är hur stora och hur många lån du har hos kreditinstituten. Se över om det finns krediter som du kan avsluta eller ansök om ett samlingslån så du kan samla ihop flera smålån till ett större lån.

2. Undvik betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är en stor del till att man har ett lågt kreditbetyg. UC brukar kolla på hur många anmärkningar du har, när de registrerades och hur stora beloppen är. Enligt statistiken så har hela 95 % av de svenskar som hamnar i kreditklassen "Svag" betalningsanmärkningar. Undvik att dra på dig nya betalningsanmärkningar och ha koll på när din gamla anmärkningar försvinner. Betalningsanmärkningar gällande misskötta krediter syns i din kreditupplysning i 36 månader innan de försvinner.

3. Återbetala skulden på kreditkort

Om du har fullt utnyttjad kredit på dina kreditkort bör du återbetala dessa snarast då det ibland kan vara en stor faktor till att ens kreditbetyg är lågt. Beroende vilken målgrupp du jämförs emot i kreditbedömningen kan t.ex. ditt UC-Score till och med försämras om du har fullt utnyttjad kredit på ditt kreditkort när en betalningsanmärkning försvinner från din kreditupplysning.

4. Minska antalet låneansökningar

Många UC-förfrågningar sänker ditt kreditbetyg. Undvik att köpa varor eller tjänster på faktura eller teckna dig på olika abonnemang. Om du har många UC-förfrågningar vänta med att ansöka om lån tills det att ditt kreditbetyg har förbättrats. Kreditupplysningsföretagen kollar ofta på när din senaste förfrågan skedde då många förfrågningar tätt inpå kan innebära att du söker flera lån. En UC-förfrågning syns i din kreditupplysning i 12 månader innan den försvinner.

5. En stabilare livssituation

Något som kreditupplysningsföretagen gillar är att du har en stadig inkomst från tjänst. Bankerna föredrar att du har en fast anställning över deltids- och provanställningar. Man föredrar också om du bor på samma adress under en längre tid än att man flytta runt för ofta, då det visar att du har en stabilare livssituation.

Låneförmedlare trots låg kreditvärdighet

Samla dina lån med hjälp av en låneförmedlare och få bättre kreditscore. Enligt statistik från Sambla får man 2.09 % lägre ränta och 17 % fler låneförslag när man lägger till en medsökande på låneansökan.

 • Låna upp till 600 000 kr
 • Jämförelse upp till 40 långivare
 • Få låneerbjudanden trots låg UC-Score
 • Enkel och kostnadsfri ansökan på några minuter
Advisa
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

41 st

Långivare

Räkneexempel: Vid ett lån på 310 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 6.94 % (effektiv ränta 7.17 %) blir det totala beloppet att betala 457 643 kr med 144 avbetalningar (3178 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Lendo
10.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

40 st

Långivare

Räkneexempel: Vid ett lån på 200 000 kr i 12 år med rörlig ränta på 5.55 % (effektiv ränta 5.69 %) blir det totala beloppet att betala 274 411 kr med 144 avbetalningar (1905 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Källor som avgör din UC-Score

När UC bestämmer din UC-Score så hämtar man in data från myndigheter och företag från bland annat de källor som listas i tabellen nedan. På UCs hemsida hittar du en komplett lista med alla källor och hur ofta dessa uppdateras.

Uppgift Källa Uppdatering
Taxerad inkomst Skatteverket 5 ggr/år
Civilstånd Skatteverket/SPAR 5 ggr/vecka
Fastighetsuppgifter Skatteverket 1 gång per år
Anmärkningar, betalningsförelägganden Kronofogden 5 ggr/vecka
Missbrukade bankkonton Banker Löpande
Missbrukade kontokortskrediter Banker & långivare Löpande
Namn och adress på fysiska personer Skatteverket/SPAR 5 ggr/vecka
Skuldsaldo Kronofogden Varje vecka
Skuldsanering Kronofogden 5 ggr/vecka

Vanliga frågor och svar

Hur räknas mitt UC-Score ut?

Uträkningen bygger på flera parametrar. Dessa jämförs och viktas sedan mot Sveriges invånare som är 18 år och uppåt för att få fram en UC-Score (1 - 999) samt en UC Riskprognos (0.1 - 100 %) som bankerna använder sig av.

Är det någon skillnad mellan UC-Score och UC Riskprognos?

Egentligen inte. I grunden bygger scoringmodellerna på samma parametrar och uträkningar. När en bank tar en UC på dig kommer de alltid få en riskprognos presenterade för sig som visar sannolikheten att du får en betalningsanmärkning inom 12 månader. UC-Score är endast en scoringmodell som visas för privatpersoner när du använder dig av Kreditkollen hos Minuc.se.

Vilka uppgifter syns i min kreditupplysning?

UC inhämtar data från flera källor, allt från taxerad inkomst till hur många krediter och betalningsanmärkningar du har. På UCs egna hemsida hittar du information om vilka källor som används och hur ofta man inhämtar data från dessa. Lån där kreditupplysning sker hos Creditsafe eller Bisnode, samt att kreditgivaren ej rapporterar skuld, kommer inte att synas i din kreditupplysning.

Hur ofta uppdateras uppgifterna hos UC?

Varje månad runt den 15:e till 20:e sker en uppdatering hos UC. Ny data tas i beräkning och har du nya lån, betalningsanmärkningar som försvinner, ändring i antalet UC-förfrågningar som är registrerade etc. så kommer det påverka din UC-Score och riskprognos.

3 kommentarer

Bilguun Ganbat

25 sep, 2020

Hej, min kreditscore är lågt och jag behöver låna 30000 kr, vad kan jag göra?

Svar från Mystep.se

Hej Bilguun,
Det är svårt att ge dig några rekommendationer när vi inte vet hur din kredithistorik ser ut. Om du har lågt UC-Score kan du vända dig till Fairlo som är generösa när det kommer till hur bra kreditbetyg du har (kreditbetyg hos Bisnode) eller så kan du använda Klara Lån som är en låneförmedlare för snabblån. Om du har skulder kan du läsa mer här vilka kreditgivare du kan vända dig till.

Behöver du mer hjälp så får du gärna kontakta oss via e-post så kollar vi närmare på dina förutsättningar.

Martin

5 nov, 2020

Hej,
Har man goda chanser att bli godkänd på en direkt lån om 400 000kr när man har 1.69 i uc risk och 603 i Uc score. Utan några andra lån, har nyligen betalat av billånet. Årsinkomst uppskattad till cirka 390-410 000kr.

Svar från Mystep.se

Hej Martin,
Går du via en låneförmedlare så bör du få flera erbjudanden att välja mellan. Rekommenderar att du vänder dig till Advisa som har flera anslutna långivare som borde passa din låneprofil och UC risk.

Anna E

12 apr, 2021

Om jag har cirka 3000 kr är det bästa för min UC score att betala av ett lån (färre lån) eller sätta dem på krediten?

Svar från Mystep.se

Hej Anna,
Om det är ett lån eller kredit som rapporteras in till UC så bör du betala av skulden och avsluta lånet.

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej