5 enkla steg för bättre kreditvärdighet

5 enkla steg för bättre kreditvärdighet (UC-Score)

28 juni, 2017 Av 1 kommentar

Ett dåligt kreditbetyg kan ställa till det för dig som låntagare när man ansöker om ett större lån, bolån eller behöver ett kreditkort. Ditt kreditbetyg speglar din återbetalningsförmåga och är något som är avgörande när banken ser över din så kallade KALP-kalkyl (Kvar att leva på kalkyl). Läs om våra 5 tips som kan höja din UC-Score och hur du kollar din UC-Score.

Om du har en dålig privatekonomi bör du se över hur du kan förbättra den innan du ansöker om ett nytt lån. Har du många småkrediter sedan innan bör du kolla på ett samlingslån så du kan förbättra din KALP-kalkyl och minska dina räntekostnader. Om du behöver hålla dig flytande fram tills du har ett bra UC-Score kan du ansöka om lån hos kreditgivare som använder sig av Creditsafe eller Bisnode. Dessa krediter kommer inte synas på din UC och kommer därmed inte påverka ditt UC-Score i den utsträckning som kreditkort eller andra lån kan ha.

Advisa Låneförmedlare

Använd dig av låneförmedlaren Advisa när du vill samla dina lån. Populäraste låneförmedlaren när det kommer till funktionalitet, utbud och antal svar från anslutna långivare.

UC Riskprognos

När kreditgivarna tar en UC kreditupplysning på dig använder dem sig inte av UC-Score utan istället av en riskprognos (skala 0.1% - 100%) som visar hur stor sannolikhet du har att få en betalningsanmärkning de kommande 12 månaderna. Beroende på vad din riskprognos visar så kommer det avgöra hur mycket du får låna och till vilken ränta. Detta är inget som låntagaren ser utan denna upplysning presenteras endast för kreditgivaren.

Se vår beskrivning av kreditbetygen från UC för mer utförlig information om de olika kreditklasserna. Se även kreditbetyg för kreditupplysningsbolagen Creditsafe och Bisnode.

Betygsskala Riskprognos
Utmärkt 0.1%
Mycket bra 0.2% - 0.9%
Bra 1.0% - 4.0%
Mindre bra 4.1% - 25.0%
Svag 25.1% - 100%

Vad är UC-Score

Kreditupplysningsbolaget UC har tagit fram en ny tjänst vid namn Kreditkollen. Istället för att få en riskprognos presenterat för sig har man tagit fram en betygsskala som ska vara mer lättförståelig för dig som låntagare. Mätskalan går från 1-999 där ett högre score visar på en högre kreditvärdighet. Du får också en samlad överblick över krediter, UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar m.m. som du kan använda vid i en förhandling med banken. Beroende på vilken score du har så kommer det påverka dina chanser att få ett lån.

Din UC-Score kommer påverka

 • Om din ansökan beviljas eller nekas
 • Hur mycket du får låna
 • Vilken ränta du kommer få på lånet
Betygsskala UC-Score
Utmärkt 744 - 999
Mycket bra 635 - 744
Bra 559 - 634
Mindre bra 455 - 558
Svag 1 - 454
UC Kreditkollen Kreditkollen

Kolla din UC-Score

På minuc.se kan du beställa tjänsten Kreditkollen som kostar 49 kr/mån. Tjänsten har ingen bindningstid utan kan sägas upp direkt om du bara vill testa och se vilken UC-Score du har.

 • Följ ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas
 • Anta mål och utmaningar som förbättrar ekonomin
 • Se och få obegränsad tillgång till din kreditupplysning
 • Se och följ dina inkomstuppgifter, eventuella anmärkningar samt lån & krediter

5 bra tips som höjer din UC-Score

Vi går igenom 5 bra tips som du kan göra för att höja din UC-Score hos Kreditkollen. Detta hjälper dig att få ett bättre lån hos banken då en högre UC-Score kommer att ge dig en lägre riskprognos hos kreditgivarna.

Enligt de kreditupplysningar vi har granskat så är det kreditkortsskulder och antal förfrågningar som påverkar ens UC-Score mest.

- Annika Sandberg, lånerådgivare på Mystep

1. Minska antalet krediter

Något som man kollar mycket på är hur stora och hur många lån du har hos kreditinstituten. Se över om det finns krediter som du kan avsluta eller ansök om ett samlingslån så du kan samla ihop alla smålån till ett större lån.

2. Undvik betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är en stor del till att man har ett lågt kreditbetyg. UC brukar kolla på hur många anmärkningar du har, när de registrerades och hur stora beloppen är. Enligt statistiken så har hela 95% av de svenskar som hamnar i kreditklassen "Svag" betalningsanmärkningar. Undvik att dra på dig nya betalningsanmärkningar och ha koll på när din gamla anmärkningar försvinner. En betalningsanmärkningar syns i din kreditupplysning i 36 månader innan den försvinner.

3. Återbetala skulden på kreditkort

Om du har fullt utnyttjad kredit på dina kreditkort bör du återbetala dessa snarast då det ibland kan vara en stor faktor till att ens kreditbetyg är lågt. Beroende vilken målgrupp du jämförs emot i kreditbedömningen kan t.ex. ditt UC-Score till och med försämras om du har fullt utnyttjad kredit på ditt kreditkort när en betalningsanmärkning försvinner från din kreditupplysning.

4. Minska antalet låneansökningar

Många UC-förfrågningar sänker ditt kreditbetyg. Undvik att köpa varor eller tjänster på faktura eller teckna dig på olika abonnemang. Om du har många UC-förfrågningar vänta med att ansöka om lån tills det att ditt kreditbetyg har förbättrats. Kreditupplysningsföretagen kollar ofta på när din senaste förfrågan var då många förfrågningar tätt inpå kan innebära att du söker flera lån. En UC-förfrågning syns i din kreditupplysning i 12 månader innan den försvinner.

5. En stabilare livssituation

Något som kreditupplysningsföretagen gillar är att du har en stadig inkomst från tjänst. Bankerna föredrar att du har en fast anställning över deltids- och provanställningar. Man föredrar också om du bor på samma adress under en längre tid än att man flytta runt för ofta, då det visar att du har en stabilare livssituation.

Låneförmedlare trots låg UC-Score

Samla dina lån med hjälp av en låneförmedlare och få bättre kreditscore. Enligt statistik från Sambla får man 2.09% lägre ränta och 17% fler låneförslag när man lägger till en medsökande på låneansökan.

 • Lån på upp till 600 000 kr
 • Jämför upp till 45 banker
 • Få låneerbjudanden trots låg UC-Score
 • Enkel ansökan på några minuter
Advisa
600.000 kr

Maxbelopp

fr. 2.95%

Ränta

37 st

Anslutna långivare

Sambla
600.000 kr

Maxbelopp

fr. 2.95%

Ränta

46 st

Anslutna långivare

Pengino
600.000 kr

Maxbelopp

fr. 2.95%

Ränta

32 st

Anslutna långivare

Lendo
600.000 kr

Maxbelopp

fr. 2.95%

Ränta

35 st

Anslutna långivare

Låna trots skulder med borgensman

Om du har dåligt UC-Score med betalningsanmärkningar och skuldsaldo så kan det vara svårt att hitta kreditgivare du kan vända dig till. Hos Tando kan du ansöka om ett så kallat borgenslån där du har en vän eller familjemedlem som ställer upp som borgensman. Du kan låna upp till 100 000 kr med en ränta på 25.77% trots skuldsaldo, betalninganmärkningar eller lågt UC-Score.

Tando
100.000 kr

Maxbelopp

25.77%

Ränta

Creditsafe

Kreditupplysning

Vanliga frågor om UC-Score

⭐ Hur räknas mitt UC-Score ut?

Uträkningen bygger på flera parametrar. Dessa jämförs och viktas sedan mot Sveriges invånare som är 18 år och uppåt för att få fram en UC-Score (1 - 999) samt en UC Riskprognos (0.1% - 100%) som bankerna använder sig av.

⭐ Är det någon skillnad mellan UC-Score och UC Riskprognos?

Egentligen inte. I grunden bygger scoringmodellerna på samma parametrar och uträkningar. När en bank tar en UC på dig kommer de alltid få en riskprognos presenterade för sig som visar sannolikheten att du får en betalningsanmärkning inom 12 månader. UC-Score är endast en scoringmodell som visas för privatpersoner när du använder dig av Kreditkollen hos Minuc.se.

⭐ Vilka uppgifter syns i min kreditupplysning?

UC inhämtar data från flera källor, allt från taxerad inkomst till hur många krediter och betalningsanmärkningar du har. På UCs egna hemsida hittar du information om vilka källor som används och hur ofta man inhämtar data från dessa. Lån där kreditupplysning sker hos Creditsafe eller Bisnode, samt att kreditgivaren ej rapporterar skuld, kommer inte att synas i din kreditupplysning.

⭐ Hur ofta uppdateras uppgifterna hos UC?

Varje månad runt den 15:e till 20:e sker en uppdatering hos UC. Ny data tas i beräkning och har du nya lån, betalningsanmärkningar som försvinner, ändring i antalet UC-förfrågningar som är registrerade etc. så kommer det påverka din UC-Score och riskprognos.

1 kommentar

 • Bilguun Ganbat

  2020-09-25

  Hej, min kreditscore är lågt och jag behöver låna 30000 kr, vad kan jag göra?

  • Mystep.se

   Hej Bilguun,

   Det är svårt att ge dig några rekommendationer när vi inte vet hur din kredithistorik ser ut. Om du har lågt UC-Score kan du vända dig till Fairlo som är generösa när det kommer till hur bra kreditbetyg du har (kreditbetyg hos Bisnode) eller så kan du använda Klara Lån som är en låneförmedlare för snabblån. Om du har skulder kan du läsa mer här vilka kreditgivare du kan vända dig till.

   Behöver du mer hjälp så får du gärna kontakta oss via e-post så kollar vi närmare på dina förutsättningar.

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

BankID
Mystep

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 15 oktober, 2020