5 enkla steg för bättre kreditvärdighet

5 enkla steg för bättre kreditvärdighet

28 juni, 2017 Av Annika Sandberg

Ett dåligt kreditbetyg kan ställa till det för dig som låntagare när man ansöker om ett större lån, bolån eller behöver ett kreditkort. Ditt kreditbetyg speglar din återbetalningsförmåga och är något som är avgörande när banken ser över din så kallade KALP-kalkyl (Kvar att leva på kalkyl). Läs mer om 5 bra tips som höjer din UC-score.

Om du har en dålig ekonomi bör du se över hur du kan förbättra den. Har du många småkrediter sedan innan bör du kolla på ett samlingslån så du kan förbättra din KALP-kalkyl och minska dina räntekostnader.

  • För dig som har låg kreditvärdighet eller inte vill att nya låneskulder ska synas på din UC. Ett tips är att gå via kreditgivare som använder sig av Creditsafe då många tenderar att ha ett bättre kreditbetyg hos Creditsafe än Bisnode. Visa alla lån med Creditsafe
  • För dig som har en okej UC-score och har gamla skulder/krediter och vill baka ihop allt till ett större lån. Se till att få bort dina kreditkortsskulder och minska antalet UC-förfrågningar så är chansen stor att du lyckas sänka din månadskostnad. Visa alla samlingslån

Kreditgivarnas riskprognos

När kreditgivarna tar en UC kreditupplysning på dig använder dem som av en riskprognos (skala 0.1% - 100%) som visar sannolikheten att du kan betala tillbaka låneskulden inom avtalad löptid. Beroende på vad din riskprognos visar så kommer det avgöra hur mycket du får låna och till vilken ränta.

Betygsskala Riskprognos
Utmärkt 0.1%
Mycket bra 0.2% - 0.9%
Bra 1.0% - 4.0%
Mindre bra 4.1% - 25.0%
Svag 25.1% - 100%

* Se vår beskrivning av kreditbetygen från UC för mer utförlig information om de olika kreditklasserna. Se även kreditbetyg för kreditupplysningsbolagen Creditsafe och Bisnode. Se lista över lån utan UC om du vill undvika UC-förfrågningar.

5 bra tips som höjer din UC-score

Vi går igenom 5 bra tips som du kan göra för att höja din UC-score. Detta hjälper dig att få ett bättre lån hos banken. UC-score är en ny digital tjänst från Kreditkollen där du kan få score mellan 0-999, och ju högre score du har desto lägre riskprognos kommer du få (se ovan).

Enligt de kreditupplysningar vi har granskat så är det kreditkortsskulder och antal förfrågningar som har påverkat UC-scoren mest.

Annika Sandberg, lånerådgivare på Mystep

Samla lån hos Sambla

Samlingslån hos Sambla

Samla dina lån via låneförmedlaren Sambla och få bättre kreditscore. Jämförelsen är gratis och endast en kreditupplysning kommer tas på dig trots att du får låneförslag från upp till 30 banker.

Låna 10 000 kr - 600 000 kr. Ränta fr. 2.95% - 39.50%

  • Jämför 30 olika banker
  • Personlig rådgivare som hjälper dig att förbättra din ansökan för att få fler och bättre låneerbjudanden
  • Få låneerbjudanden trots låg UC-score

För att få ett samlingslån via Sambla måste du vara minst 18 år gammal, ha en månadsinkomst på minst 12 5000 kr, varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år och inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden de senate 6 månaderna.

Kolla din UC-score

Kreditkollen är en digital tjänst där du får en samlad överblick över krediter, UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar. Kreditkollen har tagit fram ett poängsystem från 0 till 999 och ju högre poäng du har desto bättre kreditvärdighet har du.

  • Följ ditt UC-score
  • Sätt upp mål och utmaningar
  • Få tips och råd

Tjänsten kostar 49 kr/mån och har ingen bindningstid.

Läs mer på minuc.se

Summering

Summering

Rubrik: 5 enkla steg för bättre kreditvärdighet

Beskrivning: Se vad du kan göra för att förbättra ditt kreditbetyg hos UC. Vi listar 5 enkla steg som höjer kreditbetyget.

Författare: Annika Sandberg

Utgivare: Mystep.se

Publicerad: 2017-06-28

Uppdaterad: 2019-02-26