5 enkla steg för bättre kreditvärdighet

5 enkla steg för bättre kreditvärdighet (UC-Score)

28 juni, 2017 Av 0 kommentarer

Ett dåligt kreditbetyg kan ställa till det för dig som låntagare när man ansöker om ett större lån, bolån eller behöver ett kreditkort. Ditt kreditbetyg speglar din återbetalningsförmåga och är något som är avgörande när banken ser över din så kallade KALP-kalkyl (Kvar att leva på kalkyl). Läs om våra 5 tips som kan höja din UC-Score och hur du kollar din UC-Score.

Om du har en dålig privatekonomi bör du se över hur du kan förbättra den innan du ansöker om ett nytt lån. Har du många småkrediter sedan innan bör du kolla på ett samlingslån så du kan förbättra din KALP-kalkyl och minska dina räntekostnader. Om du behöver hålla dig flytande fram tills du har ett bra UC-Score kan du ansöka om lån hos kreditgivare som använder sig av Creditsafe. Dessa krediter kommer inte synas på din UC och kommer därmed inte påverka ditt UC-Score i den utsträckning som kreditkort eller andra lån kan ha.

UC riskprognos

När kreditgivarna tar en UC kreditupplysning på dig använder dem sig inte av UC-Score utan istället av en riskprognos (skala 0.1% - 100%) som visar sannolikheten att du kan betala tillbaka låneskulden inom avtalad löptid. Beroende på vad din riskprognos visar så kommer det avgöra hur mycket du får låna och till vilken ränta. Detta är inget som låntagaren ser utan denna upplysning presenteras endast för kreditgivaren.

Se vår beskrivning av kreditbetygen från UC för mer utförlig information om de olika kreditklasserna. Se även kreditbetyg för kreditupplysningsbolagen Creditsafe och Bisnode.

Betygsskala Riskprognos
Utmärkt 0.1%
Mycket bra 0.2% - 0.9%
Bra 1.0% - 4.0%
Mindre bra 4.1% - 25.0%
Svag 25.1% - 100%

Vad är UC-Score

Kreditupplysningsbolaget UC har tagit fram en ny tjänst vid namn Kreditkollen. Istället för att få en riskprognos presenterat för sig har man tagit fram en betygsskala som ska vara mer lättförståelig för dig som låntagare. Mätskalan går från 1-999 där ett högre score visar på en högre kreditvärdighet. Du får också en samlad överblick över krediter, UC-förfrågningar och betalningsanmärkningar m.m. Beroende på vilken score du har så kommer det påverka dina chanser att få ett lån.

Din UC-Score kommer påverka

 • Om din ansökan beviljas eller nekas
 • Hur mycket du får låna
 • Vilken ränta du kommer få på lånet
Kreditkollen

Kolla din UC-Score

På minuc.se kan du beställa tjänsten Kreditkollen som kostar 49 kr/mån. Tjänsten har ingen bindningstid utan kan sägas upp direkt om du bara vill testa och se vilken UC-Score du har.

 • Följ ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas
 • Anta mål och utmaningar som förbättrar ekonomin
 • Se och få obegränsad tillgång till din kreditupplysning
 • Se och följ dina inkomstuppgifter, eventuella anmärkningar samt lån & krediter

5 bra tips som höjer din UC-Score

Vi går igenom 5 bra tips som du kan göra för att höja din UC-Score hos Kreditkollen. Detta hjälper dig att få ett bättre lån hos banken då en högre UC-Score kommer att ge dig en lägre riskprognos hos kreditgivarna (se ovan).

Enligt de kreditupplysningar vi har granskat så är det kreditkortsskulder och antal förfrågningar som har påverkat UC-Scoren mest.

- Annika Sandberg, lånerådgivare på Mystep

Minska antalet krediter

Något som man kollar mycket på är hur stora och hur många lån du har hos kreditinstituten. Se över om det finns krediter som du kan avsluta eller ansök om ett samlingslån så du kan samla ihop alla smålån till ett större lån.

Undvik betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är en stor del till att man har ett lågt kreditbetyg. UC brukar kolla på hur många anmärkningar du har, när de registrerades och hur stora beloppen är. Enligt statistiken så har hela 95% av de svenskar som hamnar i kreditklassen "Svag" betalningsanmärkningar. Undvik att dra på dig nya betalningsanmärkningar och ha koll på när din gamla anmärkningar försvinner. En betalningsanmärkningar syns i din kreditupplysning i 36 månader innan den försvinner.

Återbetala skulden på kreditkort

Om du har fullt utnyttjad kredit på dina kreditkort bör du återbetala dessa snarast då det ibland kan vara en stor faktor till att ens kreditbetyg är lågt. Beroende vilken målgrupp du jämförs emot i kreditbedömningen kan t.ex. ditt UC-Score till och med försämras om du har fullt utnyttjad kredit på ditt kreditkort när en betalningsanmärkning försvinner från din kreditupplysning.

Minska antalet låneansökningar

Många UC-förfrågningar sänker ditt kreditbetyg. Undvik att köpa varor eller tjänster på faktura eller teckna dig på olika abonnemang. Om du har många UC-förfrågningar vänta med att ansöka om lån tills det att ditt kreditbetyg har förbättrats. Kreditupplysningsföretagen kollar ofta på när din senaste förfrågan var då många förfrågningar tätt inpå kan innebära att du söker flera lån. En UC-förfrågning syns i din kreditupplysning i 12 månader innan den försvinner.

En stabilare livssituation

Något som kreditupplysningsföretagen gillar är att du har en stadig inkomst från tjänst. Bankerna föredrar att du har en fast anställning över deltids- och provanställningar. Man föredrar också om du bor på samma adress under en längre tid än att man flytta runt för ofta, då det visar att du har en stabilare livssituation.

Låneförmedlare bäst i test 2020

Samla dina lån med hjälp av Sambla eller Zmarta och få bättre kreditscore. Enligt statistik får man 2.09% lägre ränta och 17% fler låneförslag när man lägger till en medsökande på låneansökan.

 • Lån på upp till 600 000 kr
 • Jämför upp till 42 banker
 • Få låneerbjudanden trots låg UC-Score
 • Enkel ansökan på några minuter
Zmarta
600.000 kr

Maxbelopp

1 - 20 år

Löptid

fr. 2.95%

Ränta

32 st

Långivare

Grundkrav
Åldersgräns
18 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
100.000 kr/år
Handläggningstid
Öppet kl 0-24
Kreditupplysning
UC
Svarstid
Inom 24 tim
Utbetalning
1 - 5 bankdagar

 

Sambla
600.000 kr

Maxbelopp

1 - 20 år

Löptid

fr. 2.95%

Ränta

42 st

Långivare

Grundkrav
Åldersgräns
18 år
Betalningsanmärkning
Inkomstkrav
150.000 kr/år
Handläggningstid
Öppet kl 9-20
Kreditupplysning
UC
Svarstid
Inom 24 tim
Utbetalning
1 - 5 bankdagar

 

0 kommentarer

Kommentera artikeln

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Artikeln uppdaterades senast: 1 april, 2020