Lån med utländsk inkomst

Jobbar du i Norge eller i Danmark men bor i Sverige?

Ett problem för många som gränspendlar, mellan Sverige och andra länder, är att man oftast får sin lön till ett utländskt lönekonto och därför svårt att visa svenska banker att man är kreditvärdig och har en fast inkomst. Se vilka kreditgivare du kan vända dig till om du vill låna pengar och hur du kan styrka din inkomst trots att du nolltaxerar i Sverige.

Lånebelopp 5.000 - 600.000 kr
Löptid 1 - 20 år
Ränta 4.75 - 29.55 %
Utan UC 0 st
Accepterar betalningsanmärkning 2 st
Utbetalning direkt 0 st

Jämför lån med utländsk inkomst

Vi har tittat närmare på två långivare när det kommer till privatlån utan säkerhet eller så kan du testa lyckan hos en låneförmedlare. Var redo att kunna redovisa din senaste inkomstdeklaration, anställningskontrakt, lönespecifikationer eller kontoutdrag från ditt utländska bankkonto.

Privatlån med norsk eller dansk inkomst

Sökresultat: 3 st lån

Bank Norwegian
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 15 år

Löptid

7.99 - 19.99 %

Ränta

149 - 399 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 80 000 kr i 6 år med rörlig ränta på 11.99 % (effektiv ränta 13.39 %) blir det totala beloppet att betala 114 509 kr med 72 avbetalningar (1590 kr/mån). Uppläggningsavgift: 399 kr. Aviavgift: 19 kr/mån.

Sambla
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 20 år

Löptid

4.75 - 29.55 %

Ränta

40 st

Anslutna långivare

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 150 000 kr i 10 år med rörlig ränta på 6.4 % (effektiv ränta 6.59 %) blir det totala beloppet att betala 203 472 kr med 120 avbetalningar (1696 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Thorn PrivatFinans
10.000 - 200.000 kr

Lånebelopp

12 - 120 mån

Löptid

6.84 - 26.88 %

Ränta

695 kr

Uppläggningsavgift

Mer information
I vissa fall kan Thorn godkänna en inkomst från något av våra grannländer

Representativt exempel: Vid ett lån på 10 000 kr i 84 månader med fast ränta på 21.60 % (effektiv ränta 29.62 %) blir det totala beloppet att betala 21 889 kr med 84 avbetalningar (246 kr/mån). Uppläggningsavgift: 695 kr. Aviavgift vid autogiro: 19 kr/mån.

Bolån med utländsk inkomst

Sökresultat: 2 st lån

Låneförmedlare
Compricer
fr. 150.000 kr

Lånebelopp

8 st

Anslutna långivare

UC

Kreditupplysning

Inom 24h

Svarstid

Låneförmedlare
Zensum
fr. 200.000 kr

Lånebelopp

5 st

Anslutna långivare

UC

Kreditupplysning

Inom 24h

Svarstid

Vad innebär lån med utländsk inkomst?

Då du inte kan styrka din inkomst i Sverige så kan långivarna se dig som en större kreditrisk då man har det svårare att driva in eventuella skulder fån utlandet om du inte kan fullfölja din avbetalningsplan. Bolån och lån med säkerhet är lättare att få beviljat men lån utan säkerhet anses vara svårare.

Du kan inte låna hos en utländsk långivare

Detta är ett av problemen som uppstår när man bor i ett land och jobbar i ett annat. Danska och norska långivare kräver oftast att du är bosatt i landet och att du har ett danskt eller norskt personnummer. Du befinner dig lite i ett moment 22 och måste därmed kunna bevisa dig kreditvärdig för svenska långivare trots att du inte har en svensk inkomst.

Kreditupplysning

Enligt uppgift kan kreditupplysningsföretag göra kreditupplysningar över gränser mot en viss betalning. Detta är en regel som få företag känner till och anses också som besvärlig att använda. Om du vill ansöka om ett privatlån är det bäst att vända sig till en långivare som bedriver verksamhet både i det land du bor i och där du jobbar för att maximera dina chanser att få lånet beviljat.

Sämre möjlighet för bolån

Även om dina chanser är större för ett bolån än ett vanligt privatlån så kan det även påverka dina chanser att få önskat lånebelopp. När man ansöker om lånelöfte så kommer banken ta hänsyn till din betalningsförmåga vid valutasvängningar då man betraktar ditt lån som ett lån i utländsk valuta. Det kan göra att banken vill ha lite mer i utrymme i sin KALP-kalkyl om valutan, som du får lön i, skulle försämras.

Skatteregler för gränspendlare

Som privatperson ska du betala skatt på din inkomst i det land där du arbetar och du behöver inte betala skatt i Sverige för samma inkomst. Om din arbetsgivare är från ett annat land än arbetslandet måste följande krav uppfyllas annars ska inkomsten beskattas i Sverige.

  • Du tillbringar mer än 183 dagar i arbetslandet under en period på 12 månader
  • Din arbetsgivare har fast driftställe i det landet du arbetar i
  • Du är uthyrd till en verksamhet i utlandet

Gränsgångarregler

Bor du i en kommun som gränsar mot landet du jobbar i så omfattas du av gränsgångarregeln. Detta innebär att du betalar inkomstskatt på din inkomst i det land du bor i. För att detta ska gälla måste du normalt vistas i din bostad i Sverige minst 2 dagar per vecka. Läs mer om gränsgångare hos Skatteverket för dig som jobbar i Norge.

Jämförelse av långivarnas räntor

I vår illustration har vi gjort en sammanställning på alla lån där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst ränta. Klicka på respektive kreditgivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.

Jämför ränta på lån med utländsk inkomst

Vanliga frågor och svar

Vilken långivare ska jag vända mig till?

Det vanligaste sättet är vända sig till den bank du använder dig av idag och boka tid med din bankman. Annars kan du vända dig kreditinstitut som har hög beviljandegrad som Bank Norwegian eller låneförmedlaren Sambla, som samarbetar med över 40 långivare som kan erbjuda dig ett låneerbjudande.

Vad för kompletterande information vill bankerna se?

För att visa dig kreditvärdig kan du behöva skicka in dina senaste lönespecifikationer som styrker din inkomst. Vissa banker kan även kräva att du har någon form av arbetsintyg som bevisar att du har en fast anställning i det land du jobbar i.

Är det lättare att få lån utomlands som svensk?

Detta gäller endast om du bor i landet (sedan minst 6 månader), är minst 20 år gammal och har ett personnummer (danskt eller norskt). Du bör även kunna visa upp en årsinkomst på minst 200 000 kr till utländska långivare. Är du en gränspendlare måste du vända dig till en svensk långivare.

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 4 juni, 2024