Lån med utländsk inkomst

Jobbar du i Norge eller i Danmark men bor i Sverige?

Ett problem för många som gränspendlar, mellan Sverige och andra länder, är att man oftast får sin lön till ett utländskt lönekonto och därför svårt att visa svenska banker att man är kreditvärdig och har en fast inkomst. Se vilka kreditgivare du kan vända dig till om du vill låna pengar och hur du kan styrka din inkomst trots att du nolltaxerar i Sverige.

Lånebelopp 5.000 - 600.000 kr
Löptid 1 - 15 år
Ränta 2.95 - 29.90 %
Kreditgivare 2 st
Accepterar betalningsanmärkning 1 st
Utan UC 0 st

Jämför lån med utländsk inkomst

Vi har tittat närmare på två långivare när det kommer till privatlån utan säkerhet eller så kan du testa lyckan hos en låneförmedlare. Var redo att kunna redovisa din senaste årsdeklarationen, anställningskontrakt, lönespecifikationer eller kontoutdrag från ditt utländska bankkonto.

Enligt uppgift kan kreditupplysningsföretag göra kreditupplysningar över gränser mot en viss betalning. Detta är en regel som få företag känner till och anses också som besvärlig att använda. Om du vill ansöka om ett privatlån är det bäst att vända sig till en långivare som bedriver verksamhet både i det land du bor i och där du jobbar för att maximera dina chanser att få lånet beviljat.

Lån med norsk eller dansk inkomst

Sökresultat: 2 st lån

“Flest låntagare väljer Sambla”
Sambla
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 20 år

Löptid

2.95 - 29.90 %

Ränta

47 st

Anslutna långivare

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 150 000 kr i 10 år med rörlig ränta på 6.4 % (effektiv ränta 6.59 %) blir det totala beloppet att betala 203 472 kr med 120 avbetalningar (1696 kr/mån). Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr/mån.

Visa samarbetspartners
“Lån med hög beviljandegrad”
Bank Norwegian
5.000 - 600.000 kr

Lånebelopp

1 - 15 år

Löptid

4.99 - 22.99 %

Ränta

0 - 399 kr

Uppläggningsavgift

Mer information

Representativt exempel: Vid ett lån på 65 000 kr i 5 år med rörlig ränta på 13.99 % (effektiv ränta 15.88 %) blir det totala beloppet att betala 91 866 kr med 60 avbetalningar (1531 kr/mån). Uppläggningsavgift: 399 kr. Aviavgift: 19 kr/mån.

Problem som kan uppstå

Då du inte kan styrka din inkomst i Sverige så kan långivarna se dig som en större kreditrisk då man har det svårare att driva in eventuella skulder fån utlandet om du inte kan fullfölja din avbetalningsplan. Bolån och lån med säkerhet är lättare att få beviljat men lån utan säkerhet anses vara svårare.

Gränsgångarregler

Bor du i en kommun som gränsar mot landet du jobbar i så omfattas du av gränsgångarregeln. Detta innebär att du betalar inkomstskatt på din inkomst i det land du bor i. För att detta ska gälla måste du normalt vistas i din bostad i Sverige minst 2 dagar per vecka. Läs mer om gränsgångare på Skatteverket

Du kan inte låna hos en utländsk långivare

Detta är ett av problemen som uppstår när man bor i ett land och jobbar i ett annat. Danska och norska långivare kräver oftast att du är bosatt i landet och att du har ett danskt eller norskt personnummer. Du befinner dig lite i ett moment 22 och måste därmed kunna bevisa dig kreditvärdig för svenska långivare trots att du inte har en svensk inkomst.

Skatteregler

Som privatperson ska du betala skatt på din inkomst i det land där du arbetar och du behöver inte betala skatt i Sverige för samma inkomst.

Om du din arbetsgivare är från ett annat land än arbetslandet måste följande krav uppfyllas annars ska inkomsten beskattas i Sverige.

  • Du tillbringar mer än 183 dagar i arbetslandet under en period på 12 månader
  • Din arbetsgivare har fast driftställe i det landet du arbetar i
  • Du är uthyrd till en verksamhet i utlandet

Jämförelse av långivarnas räntor

I vår illustration har vi gjort en sammanställning på alla lån där du kan se vilka kreditgivare som erbjuder lägst respektive högst ränta. Klicka på respektive kreditgivare för att få mer information om vilka avgifter som kan tillkomma på ditt lån.

Jämför ränta på lån med utländsk inkomst

Sambla 5.000 - 600.000 kr
2.95 - 29.90 %
Bank Norwegian 5.000 - 600.000 kr
4.99 - 22.99 %

Vanliga frågor och svar

Vilken långivare ska jag vända mig till?

Det vanligaste sättet är vända sig till den bank du använder dig av idag och boka tid med din bankman. Annars kan du vända dig kreditinstitut som har hög beviljandegrad som Bank Norwegian eller låneförmedlaren Sambla, som har totalt 46 anslutna långivare som kan erbjuda dig ett låneerbjudande.

Vad för kompletterande information vill bankerna se?

För att visa dig kreditvärdig kan du behöva skicka in dina senaste lönespecifikationer som styrker din inkomst. Vissa banker kan även kräva att du har någon form av arbetsintyg som bevisar att du har en fast anställning i det land du jobbar i.

Är det lättare att få lån utomlands som svensk?

Detta gäller endast om du bor i landet (sedan minst 6 månader), är minst 20 år gammal och har ett personnummer (danske eller norskt). Du bör även kunna visa upp en årsinkomst på minst 200 000 kr till utländska långivare. Är du en gränspendlare måste du vända dig till en svensk långivare.

Ansvarig utgivare på Mystep.se

Sidan uppdaterades senast: 3 december, 2021