Sänk dina elkostnader med dessa spartips

Sänk dina elkostnader med dessa spartips

5 februari, 2019 Av 1 kommentar

Just nu ser vi höga elpriser på elmarknaden och under januari månad hade vi en prisökning med 71 procent jämfört med januari 2018. De höga elpriserna hänger samman med vinterkylan och att vindkraftverken levererar mindre el när det inte blåser så mycket. Enligt elbolaget Brixia så har vi inte haft så här höga elpriser sedan vintern 2012.

Vi har skrivit ihop en guide med tips över hur du kan sänka dina elkostnader och vad du kan göra i hemmet för att minska din elkonsumtion.

Se över ditt elavtal

Zmarta gjorde nyligen en undersökning som visade att svenska elkonsumenter betalade ca en miljard kronor för mycket under 2018. Se över ditt elavtal och var aktiv i ditt val av elbolag. Hos vår samarbetspartner Compricer kan du kostnadsfritt jämföra elavtal och se vilket elbolag som du sparar mest pengar hos. Använd Elbruk.se för att se aktuella spotpriser (elpriser) på elbörsen.

5 tips som sänker din elkonsumtion

Med enkla tips så kan man sänka sin elkonsumtion och elkostnad varje år. Bor du i lägenhet förbrukar du ca 2500 kWh/år och bor du i villa förbrukar du ca 25 000 kWh/år. När det kommer till hushållsel (ej uppvärmning) så kan man dela in det i följande områden som tabellen visar. Det är här du som elkonsument kan spara pengar genom att vara smart och sänka din elkonsumtion.

Villa Lägenhet
Belysning 1000 kWh 500 kWh
Tvätt och tork 1000 kWh
Matlagning 800 kWh 400 kWh
Kyl och frys 1000 kWh 1000 kWh
Elektronik 850 kWh 400 kWh
Disk 350 kWh 200 kWh

Källa E.ON: Fördelning av hushållsel.

1. Belysning

Spara upp till 400 - 500 kr/år.

Byt ut gamla glödlampor, halogenlampor etc. mot led-lampor som förbrukar mycket mindre energi. Förvisso är led-lampor dyrare men har en mycket längre livslängd och man använder bara ca 20 % av den el som en vanlig glödlampa behöver.

2. Elektroniska apparater

Spara upp till 500 - 600 kr/år.

Enligt Energimyndigheten så kan 30 - 40 % av all den energi som apparaterna använder vara så kallad standby-el och motsvara upp till 10 % av din totala hushållsel. Stäng av prylar som du inte använder genom att dra ut sladden från eluttaget eller köp en fördelardosa med avstängningsknapp.

Ska du köpa ny elektronik håll utkik efter energimärkningar som Svanen, Energy Star etc. som är energismarta val.

3. Kyl och frys

Spara upp till 400 - 1000 kr/år.

Dina vitvaror kan vara en riktigt stor elbov om du har en gammal kyl och frys. Köp nya vitvaror och du använder ca 80 % mindre el jämfört med gamla vitvaror. Andra tips som man bör följa är att hålla rätt temperatur i frysen och kylen då varje grad som du höjer temperaturen med minskar din elförbrukning med 10 % för kylen och 7 % för frysen. Minska även elförbrukningen med att frosta av regelbundet och damma av kondensorn på baksidan av vitvarorna.

4. Matlagning och disk

Spara upp till 100 - 300 kr/år.

När det kommer till köket så finns det flera småsaker man kan göra för att minska sin elkonsumtion. Kokar du vatten så bör man t.ex. ha locket på (sparar ca 33 % energi) eller använda en vattenkokare. Ska du köpa ny spishäll så bör du satsa på en induktionshäll istället för en glaskeramikhäll. Andra tips är att inte använda köksfläkten längre än nödvändigt, tina maten i kylen istället för i mikron, utnyttja eftervärmen på plattorna, vänta tills diskmaskinen är full, handdiska inte under rinnande vatten etc.

5. Tvätt och tork

Spara upp till 500 - 2000 kr/år.

Detta är inget man tänker på i första hand man genom enkla tips så kan man spara mycket pengar varje år genom att vara elsmart i duschen och i tvättstugan. Byt ut dåliga packningar, gamla kranar och duschmunstycken mot moderna sparmunstycken och du sparar flera liter vatten. Installera även en termostatblandare i duschen.

Se över din tvättrutin i tvättstugan och tvätta din tvätt på 40 grader istället för 60-graderstvätt. Kör också alltid full maskin istället för halvfull då man förbrukar lika mycket energi. Andra tips är att lufttorka, eller om du måste, prioritera torktumlare istället för torkskåp.

Relaterade artiklar

1 kommentar

Filip

4 dec, 2020

Ett annat tips på en sida som har matnyttiga guider kring elbranschen och elförbrukning är elbyte.se som också precis utvecklat en tjänst för eljämförelse. Den får ni också gärna spana in!

Lämna en kommentar

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 27 maj, 2024