Tips för att välja rätt företagsfinansiering

Tips för att välja rätt företagsfinansiering

30 september, 2020 Av 0 kommentarer

Det kan vara svårt för små- och mellanstora företag att veta vilken långivare man ska vända sig till och vilken typ av företagsfinansiering som passar ens företag bäst. Vi har tagit fram en kort guide som kan vara till hjälp när det kommer till att hitta det bästa alternativet för ditt företag samt hur ni kan maximera chanserna att få bästa villkoren.

Även om du har ett nystartat företag eller drivit företag i flera år men har ett stort finansieringsbehov så finns det ett stort utbud av valmöjligheter. Vi går igen dem vanligaste och vad du bör tänka på innan du ansöker om finansiering.

1. Företagslån

Företagslån är ett bra finansieringsalternativ vid större investeringar i ditt företag och när du behöver snabbt tillgång till pengar. Efter utbetalning från vald långivare betalar du oftast en fast summa per månad (ränta + avgifter) under den avtalade avbetalningsperioden. Är dina kostnader på lånet över vad du förväntas tjäna i företaget bör man se över andra finansieringsalternativ.

Företagslån kan också liknas vid företagskredit som är en mer flexibel låneform där du betalar för utnyttjad kredit vilket passar bättre om man behöver kredit under en kort löptid.

  • Låna större belopp utan säkerhet i företaget
  • Lättare planering då det finns tydliga ramar för villkor och avbetalning
  • Ditt kassaflöde belastas av räntekostnader
  • Kan påverkar dina nyckeltal och ställa till det vid senare finansieringar

2. Fakturabelåning

Fakturabelåning eller factoring som det också kallas för innebär att du säljer dina fakturor till en tredje part som använder dina utgående fakturor som säkerhet vid företagslån. Vid belåning av fakturor får du snabbt loss pengar som annars är bundna i kundfakturor. Detta är ett bra alternativ om ditt företag har kostnader innan kunden betalar sina fakturor eller om du har ett löpande behov av finansiering genom fakturor.

  • Kan innebära mindre kostnader för lånet
  • Risk för att relationen till din kund försämras om tredje parten missköter ärendet
  • Värdet på fakturorna brukar ligga på 70 - 95 % av totala värdet vilket kan vara mindre än att sälja fakturorna

3. Sälja fakturor

När du säljer dina fakturor innebär det att ett factoringbolag köper dina fakturor. Detta är ett bra sätt att få in pengar om företaget har kostnader innan kunden betalar sina fakturor eller vid andra tillfälliga finansieringsbehov.

Likt fakturabelåning så är detta inget bra val av finansiering om du har ett långsiktigt behov eller behöver en större finansiering.

  • Få upp till 99 % av fakturorna värde i förskott, oftast inom 48 timmar
  • Factoringbolaget står för kreditrisken om fakturorna säljs med regress
  • Risk för att relationen till din kund försämras om tredje parten missköter ärendet
  • Mer administrativt jobb

Vilket alternativ passar mig bäst?

Alla finansieringar är fördelaktiga på sitt vis så det är viktigt att känna till ditt företags behov för att kunna välja rätt.

Idag finns det flera tjänster man kan använda sig av online utan att behöva vända sig till storbankerna, där man oftast stöter på en lång ansökningsprocess, för att få tillgång till pengarna på företagskontot. Ett bra sätt är att vända sig till en låneförmedlare som jämför banker med flera finansieringsalternativ. Med en kreditupplysning på ditt företaget kan man låta bankerna tävla om dig och du ser svar på vitt vilka kostnader din finansiering kommer ha och vilken långivare som kan erbjuda det bästa alternativet för ditt företag.

Tips för att öka dina chanser

Se till att ha en väl utstakad avbetalningsplan med stöd i din bokföring eller något i företag som säkerhet för lånet. Detta ökar dina chanser att få mer fördelaktiga villkor för din företagsfinansiering.

Ett företag med bra historik har så klart bättre förutsättningar att få bra villkor men det finns också långivare man kan vända sig till om har ett nystartat företag så länge du har en bra affärsidé och dokumenterad affärsplan.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

*E-post publiceras ej

Christopher Knutsson

Ansvarig utgivare

Senast uppdaterad: 13 december, 2024